Cześć,
Zwracam się z zapytaniem jak podłączyć srw01 do silnika rolety.
Z rolety wchodzi 5 żył. faza neutral i ochronny, plus dwie żyły do sterowania (czarny i szary)
Zwarcie ich powoduje ruch rolety w dół, stop, ruch rolety w górę. Zasilanie oczywiście pod silnik podpięte.
Zasilanie podałem na srw oraz pod środkowe piny wpiąłem dwie żyły które wychodzą z silnika (czarny i szary)
Przez suple słyszę cykanie przekaźnika natomiast brak reakcji rolety.
Z góry dziękuję za pomoc.
srw01 podłączenie sterownika pod włącznik monostabliny
-
artur_n
W twoim wypadku jak przy zwarciu przewodów silnik rusza a zasilanie idzie bezpośrednio na silnik to potrzebujesz wyjścia przekaźnikowego a nie na silnik.
-
dejavuu
Czyli jak to konkretnie podłączyć ?
Zasilanie silnika mam podłączone bezpośrednio do źródła zasilania - dodatkowo z tego miejsca podłączyłem osobne zasilanie na srw01.
Przewody które zwieram czarny i szary powodują reakcje rolety. W takim przypadku podpiąć je w IN1 i IN2 ? Srodkowe piny nie podączone ? W konifguracji mam ustawić na monostabilny włącznik ?
Zasilanie silnika mam podłączone bezpośrednio do źródła zasilania - dodatkowo z tego miejsca podłączyłem osobne zasilanie na srw01.
Przewody które zwieram czarny i szary powodują reakcje rolety. W takim przypadku podpiąć je w IN1 i IN2 ? Srodkowe piny nie podączone ? W konifguracji mam ustawić na monostabilny włącznik ?
-
artur_n
Ten moduł chyba nie ma wyjścia zwiernego przekaźnika. Wyglada, że w Twoim wypadku się nie nada. ROW01 ma wyjście przekaźnika jakiego potrzebujesz.
Last edited by artur_n on Fri Apr 10, 2020 4:39 pm, edited 1 time in total.
-
dejavuu
W przypadku rolety z automatycznymi krańcówkami, i wbudowanym sterownikiem radiowym. Nie ma takiej możliwości podłączenia ?
Tylko i wyłącznie wychodzą te dwie żyły.
Tylko i wyłącznie wychodzą te dwie żyły.
-
artur_n
Tak jak pisze potrzebujesz zasterować swoją rolete zwarciem styków przekaźnika. Ten moduł się nie nada.
-
dejavuu
Masakra byłem przekonany że gdzieś widziałem tutaj takie rozwiązanie z włącznikiem monostabilnym - dzwonkowym. Stąd też zdecydowałem się na zakup srw01.
-
artur_n
Ekspertem w roletach nie jestem także niech się wypowie jeszcze ktoś inny. Może ja się mylę.
-
dejavuu
Ok, dzięki za info. Jeśli ktoś inny coś wie na temat podłączenia srw01 do przycisku dzwonkowego, to proszę o odpowiedź.