Oszczędzanie poboru prądu przez wemosa mini

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
wandre

piomar2 wrote: Wed Apr 15, 2020 6:02 am Koledzy. U mnie wszystko działa już 2 dobę ok. Ta funkcja "if (digitalRead(0)==LOW) { spanie=0; }" pozwala po podaniu masy na D3, na wejście do configu (jak spanie>0 to idzie spać, wcześniej był to problem z wejściem do configu). Dlatego po wgraniu programu do wemosa w configu ustawiamy "0" bo jest to też warunek rejestracji w cloudzie). U mnie pobór prądu około 0,2 mA jak śpi i na moment wzrasta do około 70 mA po przebudzeniu i wysłaniu danych i ponownie spada do 0,2 mA. Jeżeli uważnie przejrzycie poprawiony post i schemat (D0 i RST jest zwarte dutem a nie rezystorem) i "przebrniecie" przez instalację to będzie ok. Ja dla sprawdzenia kilka razy zresetowałem BAZĘ, która do ponownego wysłania danych przez VOLT pokazuje "0" i jak odbierze to pokazuje zmierzoną wartość. Życzę powodzenia
Witam. Wczoraj doszukałem się tematów na elektrodzie z problemami z wybudzaniem Wemosa i podobno niektóre z chipem 12S nie wstają poprawnie z deepsleepa, za krótki impuls z D0 na RST. Ja mam niby wersję nowszą ESP8266EX . Może to problem sprzętowy.
Próbowałem również ze zworą, ale ciągle to samo. Będę miał w tym tygodniu Wmosa Di mini V3 to na nim spróbuję (on ma dodatkowe punkty lutownicze do zrobienia zwory D0-RST. jak przetestuje to się odezwę. Na razie dzięki za pomoc, pozdrawiam.
wandre
6x Sonoff Basic, 3x Sonoff Pow_R2, 1x ESP12, 3x Wemos d1 mini
piomar2

Ja zastosowałem takie wemosy. Może choć trochę pomogę:
BAZA1.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
wandre

Wygląda na to że mam takie jak ten po lewej, minimalnie różnią się elementem przy resecie. Jak przyjdzie mi taki jak ten po prawej, to wznowię testy.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
wandre
PioKar

To u mnie wygląda że mam problem z bazą
Nadajnik usypia i po wybudzeniu link pokazuje zmiany napięcia.
reading config file
opened config file
{"Supla_server":"192.168.1.xx","Location_id":"1","Location_Pass":"xxxx","T_Link_1":"180"}

A baza nie może się połączyć. Wgrywałem na wemos i node i to samo.
Log z bazy:
connection failed -----------
piomar2

Wymieniłem BAZĘ na taki model jak po lewej (stara wersja) i też jest dobrze. Tak, że to nie wina typu wemosa.
Log z BAZY:
reply was:
==========
{"connected":true,"temperature":3.61582}
==========
closing connection
3.62
connecting to svr21.supla.org
requesting URL: /direct/899/YZMXXXXXXXXXX/read
request sent
headers received
wandre

Witam. Przerzuciłem soft Volt_dal na Wemosa, który robił wcześniej za Bazę . Taki sam jak pozostałe dwa na których próbowałem do tej pory i teraz działa super :D . Baza chodzi na tym module który wcześnie nie chciał się wybudzać na sofcie Volt_dal. Tak że soft jest super, problem był po stronie sprzętowej. Jeszcze raz dzięki dla kolegi "piomar2" . :D Dzieki za pomoc, pozdrawiam.
wandre
PioKar

wandre wrote: Wed Apr 15, 2020 5:06 pm Witam. Przerzuciłem soft Volt_dal na Wemosa, który robił wcześniej za Bazę . Taki sam jak pozostałe dwa na których próbowałem do tej pory i teraz działa super :D . Baza chodzi na tym module który wcześnie nie chciał się wybudzać na sofcie Volt_dal. Tak że soft jest super, problem był po stronie sprzętowej. Jeszcze raz dzięki dla kolegi "piomar2" . :D Dzieki za pomoc, pozdrawiam.
A nie zrobiłeś teraz czegoś inaczej?
Ja już trzy wemosy i dwa nodemcu zamieniam miejscami i ciągle w logu mam że baza się nie łączy z serwerem.
Dziś kupiłem dwa mini pro jak dojdą to dalej będę kombinował.
wandre

@PioKar : A nie zrobiłeś teraz czegoś inaczej?

Teraz się zastanawiam, bo wcześniej używałem tylko ESP8266 DOWNLOAD TOOL lub Arduino , a ostatnim razem tylko wyczyściłem pamięć ESP8266 DOWNLOAD TOOL a wgrywałem ESP8266Flasher-em, ale na tych samych ustawieniach. Nie powinno mieć to znaczenia, ale wieczorkiem może to jeszcze sprawdzę. Dodatkowo wgrałem wczoraj jeszcze bina Temp_dal na zwykły ESP-12F i chodzi bez problemu.
wandre
PioKar

wandre wrote: Thu Apr 16, 2020 8:42 am @PioKar : A nie zrobiłeś teraz czegoś inaczej?

Teraz się zastanawiam, bo wcześniej używałem tylko ESP8266 DOWNLOAD TOOL lub Arduino , a ostatnim razem tylko wyczyściłem pamięć ESP8266 DOWNLOAD TOOL a wgrywałem ESP8266Flasher-em, ale na tych samych ustawieniach. Nie powinno mieć to znaczenia, ale wieczorkiem może to jeszcze sprawdzę. Dodatkowo wgrałem wczoraj jeszcze bina Temp_dal na zwykły ESP-12F i chodzi bez problemu.
Coś mi nie gra.
@piomar2 napisał DOUT i 32Mbit i ja tak wgrywam.
A ESP8266Flasher ma u mnie max 16Mbit i experymentalnie tak wgrałem bazę.
Ale przy takim ustawieniu baza nie pokazała się w cloud.
wandre

PioKar wrote: Thu Apr 16, 2020 10:36 am
wandre wrote: Thu Apr 16, 2020 8:42 am @PioKar : A nie zrobiłeś teraz czegoś inaczej?

Coś mi nie gra.
@piomar2 napisał DOUT i 32Mbit i ja tak wgrywam.
A ESP8266Flasher ma u mnie max 16Mbit i experymentalnie tak wgrałem bazę.
Ale przy takim ustawieniu baza nie pokazała się w cloud.
W ESP8266Flasher ustaw 4MByte, to to samo co 32Mbit . Flasher pokazuje pamięć w MByte a Downloader w Mbit .
1MByte = 8Mbit .
wandre

Return to “Pomysły i koncepcje”