Ok dzięki, czy mini potrafi działać z czujnikiem temp.
Na razie i tak mi coś przestał działać konwerter nagle przestał być rozpoznawany w windowsie widoczny jedynie jest jako nieznane urządzenie coś mi się wydaje że uległ zniszczeniu.
Firmware Multiboard
-
wojtas567
Soft do sonoff-a basic, SV jak i sonoff-a mini niczym się nie różni. Są takie same ustawienia i wyprowadzenia.
Zrób aktualizację sterownika konwertera.
Pozdrawiam
Wojtek
Wojtek
-
fido
Niestety aktualizacje nic nie wnoszą chyba uległ zniszczeniu, testowałem na 3 komputerach i tak samo jest tylko widoczny jako nieznane urządzenie usb. A tak dobrze działał chociaż krótko
udało mi się połączyć z tochem i zgrać firmware a później zonk.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
Patryk
Sonoff mini ma wejście wyłącznika na gpio4.wojtas567 wrote: Sat Apr 18, 2020 7:03 pm Soft do sonoff-a basic, SV jak i sonoff-a mini niczym się nie różni. Są takie same ustawienia i wyprowadzenia.
Dodatkowo sonoff mini jest dużo bardziej podatny na zakłócenia sieciowe, dlatego wskazane jest do poprawnej pracy zastosowanie programowego filtra przeciwzakłóceniowego.
Ten temat był już poruszany na forum.
Odnośnie podłączenia czujnika temperatury do sonoffa mini nie jest to wskazane, gdyż ten sonoff nie ma galwanicznej separacji od napięcia sieci.
-
wojtas567
Ja mam 3 szt sonoff-a mini i wszystkie sw mają na GPIO0, co do DS to do żadnego sonofa nie powinniśmy ich podłączać.
Pozdrawiam
Wojtek
Wojtek
-
Domin
Dokładnie o gpio0 lub 3 mi chodziło ale zakładam że wszędzie tam jest 3,3vwojtas567 wrote: Sat Apr 18, 2020 4:30 pm tam tzn gdzie?
Jeżeli chodzi Ci o GPIO to 3V3,
GPIO3 to RX
Czy mógłbyś mi jeszcze podpowiedzieć czy masz jakąś koncepcje jak podpiąć pod to włącznik bezdotykowy w tym stylu?
https://meblownia.pl/gtv-wlacznik-bezd- ... gJAsvD_BwE
Bo szukam i nie mogę nic znaleźć na 3,3V co by estetycznie wpisywało się w listwę LED
Patryk, miałem identycznie jak Ty jakiś czas temu, sprawę rozwiązał drugi konwerter
-
wojtas567
Niestety raczej nie zadziała.
Bo ten układ potrzebuje 12V do pracy
Zmień tego sonoff-a na inny układ który będziesz miał zasilany 12V, będzie łatwiej.
Bo ten układ potrzebuje 12V do pracy
Zmień tego sonoff-a na inny układ który będziesz miał zasilany 12V, będzie łatwiej.
Pozdrawiam
Wojtek
Wojtek
-
Domin
Ze ten konkretnie nie zadziała to się spodziewałem się myślałem że jest coś podobnie estetyczne albo do zaadoptowania. Myślałem o sonoff mini bo go mam ale musiałbym go polutowac żeby wgrać suple, data sprawa jest na 230 nie 12 więc też nic nie rozwiązuje.
-
Pawele
Mam wgrany na sonoff basic (ten "starszego" typu). Pod TX czujnik poziomu wody, pod RX termometr.
Przed złożeniem wszystko działało. Teraz często zrywa temperaturę/pokazuje dziwne wartości a czujnik poziomu wody (NO) albo błędnie pokazuje albo nie reaguje nawet jak zwieram ten czujnik aby sprawdzić czy działa.
Czy odrzucenie termometru może coś poprawić? Czy winą może być słaby zasięg WiFi w tamtym miejscu? Chociaż aplikacja cały czas pokazuje zielono..
Przed złożeniem wszystko działało. Teraz często zrywa temperaturę/pokazuje dziwne wartości a czujnik poziomu wody (NO) albo błędnie pokazuje albo nie reaguje nawet jak zwieram ten czujnik aby sprawdzić czy działa.
Czy odrzucenie termometru może coś poprawić? Czy winą może być słaby zasięg WiFi w tamtym miejscu? Chociaż aplikacja cały czas pokazuje zielono..