Czujnik poczty w skrzynce
-
Zibi
To w tym przypadku lepszym rozwiązaniem będzie potencjometr. Ja mam uchylaną na zewnątrz, bo takie są w blokach i zrobiłem to na dzwonku bezprzewodowym z powiadomieniem pushover na tel wykorzystując Wemosa. Listonosz mnie nie zaskoczy na bieżąco mam info o paczkach z Chin w skrzynce 
-
Robert Błaszczak
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 27 times
Przedstawiam swoje rozwiązanie na czujnik poczty w skrzynce. Od 2 tygodni działa bezbłędnie, więc wydaje się być rozwiązaniem docelowym i ostatecznym.
Ze względu na odległość skrzynki pocztowej od mieszkania zastosowanie komunikacji Wi-Fi nie było możliwe. Przez pewien czas testowałem Moteino z radiem RFM69 na 868 MHz. Niestety moja skrzynka pocztowa umieszczona jest w tzw. wiatrołapie, który to jest oddzielony od klatki schodowej solidnymi metalowymi drzwiami. Drzwi te na ogół są otwarte, jednak zdarza się - przede wszystkim w okresie zimowym - że któryś z mieszkańców zamknie te drzwi. Zamknięcie tych drzwi powoduje znaczne ograniczenie zasięgu radiowego. Tak więc i to rozwiązanie nie zdało u mnie egzaminu.
Zainspirowany pomysłem kolegi @Zibi znalazłem ciekawe urządzenia radiowe pracujące na częstotliwości 433 MHz ze zmiennym kodowaniem, produkcji polskiej firmy GORKE Electronic z Pszczyny
. Dwukanałowy nadajnik NRP-102W umieszczony w skrzynce pocztowej został pozbawiony regulatora napięcia zasilającego. Elektronika NRP-102W potrzebuje do poprawnej pracy napięcia 3.8V, tak więc pominięcie układu regulatora z 12V na 3.8V pozwoliło na zastosowanie zasilania w postaci jednego akumulatora 18650. Nadajnik NRP-102W ma jeszcze jedną ciekawą cechę doskonale sprawdzającą się w tym zastosowaniu. Wyzwolenie transmisji następuje po rozwarciu (przerwaniu obwodu) wejścia danego kanału. Ta cecha nadajnika pozwala zastosować jako czujniki dostarczenia i odebrania korespondencji pocztowej najbardziej standardowe kontaktrony używane w systemach alarmowych.
Do komunikacji z Supla Cloud wykorzystałem nudzące się Raspberry Pi Zero W, przy pomocy którego wysyłam aktualnie do Supla Cloud dane o temperaturze i wilgotności z czujników Xiaomi (skrypty Supla Virtual Device i Supla Pushover) oraz dwukanałowy odbiornik radiowy Gorke RSU-K02 H2. Część zasilająca odbiornika radiowego także została przerobiona poprzez usunięcie regulatora napięcia 12V na 5V, więc odbiornik zasilam z tego samego zasilacza co Raspberry Pi. W odbiorniku zostały usunięte również dwa przekaźniki wyjściowe. Sygnały sterujące przekaźnikami zostały podłączone do dwóch GPIO w RPi.

Skrypt sprawdzający stan wejść GPIO w RPi oraz zapisujący do pliku stan (0 / 1) to moje pierwsze "wypociny" w Pythonie, więc kolegów programistów (a w szczególności Pana doktora AGH) proszę o łagodny wymiar kary
. Ale najważniejsze, że skrypt działa zgodnie z moimi oczekiwaniami.
Kilka zdjęć:

Szczegółowy opis jak krok po kroku skonfigurować Supla Virtual Device do obsługi skrzynki pocztowej oraz Supla Pushower do wysyłania powiadomień na nasz smartfon pojawi się w najbliższym czasie na mojej stronie.
Ze względu na odległość skrzynki pocztowej od mieszkania zastosowanie komunikacji Wi-Fi nie było możliwe. Przez pewien czas testowałem Moteino z radiem RFM69 na 868 MHz. Niestety moja skrzynka pocztowa umieszczona jest w tzw. wiatrołapie, który to jest oddzielony od klatki schodowej solidnymi metalowymi drzwiami. Drzwi te na ogół są otwarte, jednak zdarza się - przede wszystkim w okresie zimowym - że któryś z mieszkańców zamknie te drzwi. Zamknięcie tych drzwi powoduje znaczne ograniczenie zasięgu radiowego. Tak więc i to rozwiązanie nie zdało u mnie egzaminu.
Zainspirowany pomysłem kolegi @Zibi znalazłem ciekawe urządzenia radiowe pracujące na częstotliwości 433 MHz ze zmiennym kodowaniem, produkcji polskiej firmy GORKE Electronic z Pszczyny
Do komunikacji z Supla Cloud wykorzystałem nudzące się Raspberry Pi Zero W, przy pomocy którego wysyłam aktualnie do Supla Cloud dane o temperaturze i wilgotności z czujników Xiaomi (skrypty Supla Virtual Device i Supla Pushover) oraz dwukanałowy odbiornik radiowy Gorke RSU-K02 H2. Część zasilająca odbiornika radiowego także została przerobiona poprzez usunięcie regulatora napięcia 12V na 5V, więc odbiornik zasilam z tego samego zasilacza co Raspberry Pi. W odbiorniku zostały usunięte również dwa przekaźniki wyjściowe. Sygnały sterujące przekaźnikami zostały podłączone do dwóch GPIO w RPi.

Skrypt sprawdzający stan wejść GPIO w RPi oraz zapisujący do pliku stan (0 / 1) to moje pierwsze "wypociny" w Pythonie, więc kolegów programistów (a w szczególności Pana doktora AGH) proszę o łagodny wymiar kary
Code: Select all
import RPi.GPIO as GPIO
from time import sleep
GPIO.setmode(GPIO.BCM)
GPIO.setup(12, GPIO.OUT) #Do GPIO12 można opcjonalnie podłączyć diodę LED (z rezystorem) sygnalizującą obecność korespondencji w skrzynce pocztowej
GPIO.setup(5, GPIO.IN, pull_up_down=GPIO.PUD_UP) #Pierwszy kanał z odbiornika radiowego - sygnalizacja o włożeniu korespondencji do skrzynki
GPIO.setup(6, GPIO.IN, pull_up_down=GPIO.PUD_UP) #Drugi kanał z odbiornika radiowego - kasowanie statusu obecności korespondencji w skrzynce pocztowej
try:
while True:
sleep(0.1)
State1 = GPIO.input(5)
State2 = GPIO.input(6)
if State1 == 0:
GPIO.output(12,GPIO.HIGH)
f = open("sensor_0.txt")
if f.read() == "0":
f = open("sensor_0.txt", "w")
f.write("1")
f.close()
if State2 == 0:
GPIO.output(12,GPIO.LOW)
f = open("sensor_0.txt")
if f.read() == "1":
f.write("0")
f.close()
except KeyboardInterrupt:
GPIO.output(12, GPIO.LOW)
GPIO.cleanup();
f.write("0")
f.close()

Szczegółowy opis jak krok po kroku skonfigurować Supla Virtual Device do obsługi skrzynki pocztowej oraz Supla Pushower do wysyłania powiadomień na nasz smartfon pojawi się w najbliższym czasie na mojej stronie.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak
-
t0mek
Podobno rozważa sie "wybory przez internet" tak więc jest jedno i drugie 
Pozdrawiam
Tomek
Tomek
-
Xoggo
Wykonanie super. Oby tylko dzieciakom nie spodobała się antenka.
A swoją drogą, czy metalowa obudowa skrzynki nie może posłużyć za antenę?
-
Zibi
Bardzo ładnie zrobione, martwi mnie tylko, żeby ktoś nie złamał anteny, bo ludzie są strasznie dociekliwi. Z powiadomieniem pushover do skrzynki bardzo fajna sprawa u mnie prawie pół roku chodzi i jest super.
Jakbym teraz robił skrzynkę i miał ją tak daleko to użyłbym lory modułu radiowego obecnie taki testuje do 3km i w terenie zabudowanym przez bloki w centrum miasta, domki łapie zasięg 500m podkreślam teren zabudowany. Myślę, że tą skrzynkę bez problemu by złapał bez anteny tzn antena w środku.
Jakbym teraz robił skrzynkę i miał ją tak daleko to użyłbym lory modułu radiowego obecnie taki testuje do 3km i w terenie zabudowanym przez bloki w centrum miasta, domki łapie zasięg 500m podkreślam teren zabudowany. Myślę, że tą skrzynkę bez problemu by złapał bez anteny tzn antena w środku.
-
Robert Błaszczak
Nie, skrzynka niestety nie może posłużyć za antenę. Antena to nie tylko kawałek metalu. Długość, budowa anteny jest ściśle wyliczona dla danej częstotliwości radiowej. Natomiast skrzynka jest doskonałą "masą" dla anteny.Xoggo wrote: Mon Apr 20, 2020 7:58 pm Wykonanie super. Oby tylko dzieciakom nie spodobała się antenka.![]()
Mam nadzieję, że będzie ok. 2 tygodnie działa i jeszcze nikogo nie kusiło. Dostęp do wewnętrznej części skrzynek pocztowych mają tylko sąsiedzi z klatki.Zibi wrote: Mon Apr 20, 2020 9:18 pm Bardzo ładnie zrobione, martwi mnie tylko, żeby ktoś nie złamał anteny, bo ludzie są strasznie dociekliwi. Z powiadomieniem pushover do skrzynki bardzo fajna sprawa u mnie prawie pół roku chodzi i jest super.
Co do zasięgu to myślałem również nad Lorą, ale to rozwiązanie w zupełności mi wystarcza.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Robert Błaszczak
-
Zibi
Robert to ja czekam na poradnik na stronie
dla innych użytkowników również polecam stronę Roberta mnie zainspirowała do Easy Eda i robienia płytek 
-
Robert Błaszczak
Dzięki 
Nie obiecuję, że to będzie w tym tygodniu (bo mam w firmie sajgon), ale postaram się jak najszybciej opisać to rozwiązanie.
Nie obiecuję, że to będzie w tym tygodniu (bo mam w firmie sajgon), ale postaram się jak najszybciej opisać to rozwiązanie.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Robert Błaszczak