Zasilanie ESP z akumulatora + panel słoneczny

Pawele

Chciałbym aby moje czujniki temperatury (na razie DS18B20 i DHT22 na 2xWemos D1 mini, może w przyszłości coś więcej) zasilać z akumulatorów, które ładowałyby się za pomocą paneli słonecznych. Robiąc wiosenne porządki znalazłem ogniwo z (niedużego) powerbanka które ma około 4.2V oraz akumulator 4V 4.0AH który po naładowaniu (jest to nie działająca waga jednak układ ładowania działa) ma około 5V, a tak to około 4.5V. Głównie w przypadku supli korzystałem z gotowych projektów i na ogół było to już gotowe zasilanie stąd też nie mam pojęcia jak się za to zabrać i czy takie rozwiązanie jest dobre i wystarczy np. na kilka pochmurnych dni gdzie ładowanie byłoby na niskim poziomie. Chciałbym wykorzystać to co mam do zasilania płytek poza domem (dla np. pomiaru temperatury)

Czy do jednego jak i drugiego źródła energii (które wybrac?) wystarczy przetwornica step-up (są z opcją ładowania i wyjścia już USB z 5V takie typowo gotowe pod ogniwa 18650)? Jaki panel solarny do tego (tzn. ile W i na ile V)?

Mam również akumulator 12V (taki żelowy 7AH) z tym, że on nie jest do końca już sprawny (tzn. prostowniki go szybko ładują ale napięcie na nim szybko spada przy jakimkolwiek używaniu). Przez prawie tydzień na przetwornicy na 5V działało na nim 2xWemos D1 mini jednak szybko napięcie akumulatora wynosiło 10V a po kilku dniach 8V

Return to “Pomoc”