Wemos d1 mini + Przekaznik SSR
-
L0L3K
Witam, mam do podpięcia lampki nowe ogrodowe dotychczas oświetleniem w ogrodzie steruje przy pomocy sonoffa z wgraną supla i zastanawiam się czy zamiast zakupu kolejnych dwóch sonoffów nie lepiej kupić 4 kanałowy przekaznik ssr i zgrać to w wemosem z supla? ma to prawo działać bez konieczności zakupu jakiegoś dodatkowego zasialacza? Da się zrobic tak żeby wemosem zasilic normalnie z z ładowarki i podpiąc do niego ssr?
-
Lucas
Ja w paru miejscach zasilam Wemosy przez ładowarki i wbudowane USB. Leci już trzeci rok jak działają bez problemu. Nie mam przekaźników SSR, ale tradycyjne - moduły z przekaźnikami zasilane bezpośrednio z wemosa. Jeżeli masz rozdział zasilania w jednym miejscu, to z mojego punktu widzenia można to ogarnąć jednym urządzeniem (pomijając ryzyko wystąpienia awarii).
-
Xoggo
Dokładnie jak mówi @Lucas. Wystarczy jedno zasilanie do Wemosa i przekaźników SSR i ma śmigać.
-
PioKar
I ja potwierdzam co koledzy wyżej napisali.L0L3K wrote: Wed Apr 22, 2020 10:05 am Witam, mam do podpięcia lampki nowe ogrodowe dotychczas oświetleniem w ogrodzie steruje przy pomocy sonoffa z wgraną supla i zastanawiam się czy zamiast zakupu kolejnych dwóch sonoffów nie lepiej kupić 4 kanałowy przekaznik ssr i zgrać to w wemosem z supla? ma to prawo działać bez konieczności zakupu jakiegoś dodatkowego zasialacza? Da się zrobic tak żeby wemosem zasilic normalnie z z ładowarki i podpiąc do niego ssr?
Z jednej ładowarki usb 5v zasilam wemosa i dwa ssr.
-
L0L3K
A wemosa jak podpiąc do przekaznika? myslalem o takim: https://allegro.pl/oferta/przekaznik-po ... 7574396296 i sterowanie tylko przez wemosa bez żadnych włączników dodatkowychXoggo wrote: Wed Apr 22, 2020 11:57 am Dokładnie jak mówi @Lucas. Wystarczy jedno zasilanie do Wemosa i przekaźników SSR i ma śmigać.
-
L0L3K
Czyli moge bez problemów wemosa zasilic ładowarķą tak jak mam w stacji pogodowej i podpiac pod ssr?
-
L0L3K
A ma ktoś może link jaki soft wgrać do wemosa żeby sterować 4 kanałowym przekaznikiem?
-
Lucas
Możesz wgrać soft Multiboard od @Espablo, wybrać moduł Relays x9, a nieużywane kanały wyłączyć w chmurze.L0L3K wrote: Wed Apr 29, 2020 8:10 am A ma ktoś może link jaki soft wgrać do wemosa żeby sterować 4 kanałowym przekaznikiem?
Wydaje mi się, że był jeszcze tutaj gdzieś soft 4 przyciski + 4 przekaźniki, ale nie mogę się doszukać.