Firmware Multiboard

Pawele

nitzsche wrote: Thu Apr 23, 2020 3:57 pm Jaki czujnik temperatury?
ds18b20

Mam też na trochę nowszym sonoffi'e basic wgrany ten sam soft w tej samej konfiguracji (ds18b20+kontaktron, tyle że NC) i też termometr potrafi pokazywać -500 lub +1000 a czujnik raz działa dobrze, a raz wskazuje inną wartość i nie reaguje na zmianę.. Myślałem, że to wina tego, że jest NC i w ustawieniach odwróconą mam logikę.

I w tym przypadku jak wyżej w poście napisałem jest w sumie podobnie. Albo takie dziwne odczyty, albo odczytu brak (jednak ciągle na zielono - więc połączenie jest)

ds18b20 już od dawna się "bawiłem" za pomocą sonoff i na innych softach (jeszcze tego multiboard nie było) i takiego problemu skoków/braków odczytu nie zauważyłem nigdy.. Fakt też, że nie miałem tam dodatkowo żadnych czujników otwarcia/zamkniecia.

Tak wiec czy to ja coś robię źle, czy sonoff na tym sofcie/ogólnie się "gryzie" mając jednocześnie czujnik + termometr?
Kocurr

Witam! Czy istnieje możliwość aktualizacji firmware OTA?
local

Obecnie nie.
4xShelly 1, Shelly 1L, 2xShelly 2.5, Sonoff T3, 2xSonoff Basic R2, 4xNeo 16A
PrZaNa

Witam!

Potrzebuję pomocy.
Od kilku dni próbuje wgrać oprogramowanie Multiboard Supla do Sonoff-ów. Po wgraniu softu jednak występuje ten sam problem. Po próbie połączenia się z Supla dostaję taki sam komunikat " Nie można się podłączyć do Sieci Supla"
Próbowałem wgrać oprogramowanie do Sonoff-ów -Multiboard Supla pod systemami WIN10 i MacOSX (oprogramowanie NODEMCU, ESPTools itp) Próbuje wgrać Oprogramowanie Supla do Sonoffów: Basic, SV ver1.0, Power , Dual i RF R2 Power. Oprogramowanie Multiboard Ale efekt ten sam przy pierwszym polaczeniu sie do Supla by wybrac model oprogramowania i wpisac siec wifi - polaczenie z Supla jest nie mozlwe i wyskakuje komunikat " Nie można się podłączyć do Sieci Supla"
Do wgrywania mam kontroler CP2102 i na swoim Macu używam esptool v3.0
Wgrywając do Sonoff inne oprogramowanie , wspierane przez Homekit (RavenSystem / esp-homekit-devices) nie ma tego problemu i przy pierwszym uruchomieniu po wgraniu Softu łączę się z Sonoff i przystępuje do konfiguracji Wifi a w oprogramowaniu Supli, nie jest to możliwe.
Co może być tego powodem?

Dodam jeszcze, że przed każdym wgraniem jakiegokolwiek Softu, jest czyszczony sonoff.

Do czyszczenia sonoff używam polecenia:
esptool.py -p /dev/tty.SLAB_USBtoUART erase_flash

Natomiast do wgrania softu (Multiboard)
sudo esptool.py -p /dev/tty.SLAB_USBtoUART --baud 115200 write_flash -fs 1MB -fm dout -ff 40m 0x00000 multiboard_1024_dout_eagle.flash.bin 0x40000 multiboard_1024_dout_eagle.irom0text.bin

Postępuje jak w instrukcji do sofu Multiboard, jak również prześledziłem forum i również dodałem 3 plik 0xfc000 esp_init_data_default.bin ale i to nie pomaga. Nadal jest problem z dodłączenia sie do Sonoff i skonfigurowanie wifi, by mogło działać w mojej domowej sieci.

Proszę o pomoc, wskazówkę gdzie popełniam błąd, bo walczę z tym od jakiegoś czasu i nie jestem w stanie tego rozgryść.
Poniżej zrzuty komend do czyszczenia oraz wgrania oprogramowania Supla i komunikat nie mozliwości podłączenia się do Sonoff ( wgrywany soft był do Sonoff SV ver1.0)
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
PrZaNa

Żadnych pomysłów, co może być nie tak, że po wgraniu nie można się połączyć do wifi ze sonoff?
local

Wyczyść pamięć przez Flash Download Tools wgrywając plik Blank.bin-0x00000.
4xShelly 1, Shelly 1L, 2xShelly 2.5, Sonoff T3, 2xSonoff Basic R2, 4xNeo 16A
Jarson78

Wgrałem do Wemisa d1 mini multiborda - Electrodragon, podłączyłem dwa DS18B20 i niestety nie działa to rąk jak bym chciał. Po uruchomieniu urządzenia oba termometry pokazują wskazania temperatury, z tym że jeden się odrazu zawiesza i nie pokazuje aktualnej temperatury tylko cały czas tą z momentu uruchomienia Wemosa.
W czym tkwi problem?
Czy jest jakiś działający soft na którym będę mógł odczytywać wskazania z dwóch a najlepiej czterech DS18B20?
Slon1

Po raz kolejny postanowiłem spróbować z tym wsadem i ten sam problem. Wszystko ładnie ładuje się widać w aplikacji termometry i przekaźniki jednak nie wykrywa żadnego z termometrów. Instalowałem kilkukrotnie i wybierałem różne urządzenia i na wszystkim jest tak samo. Brałem gołe esp jak i nodemcu i Weomos i to samo. Połączenia sprawdzone, rezystory są, ds18b20 sprawny (stosowałem kilka różnych). Nie mam już pomysłu co nie tak.
geble

Na początek witam wszystkich jako nowy forumowicz .

Chciałem poprosić o informację i pomoc na temat oprogramowania - inCan RollerShutter z firmwaru multiboard , gdyż mam pewne problemy z nim.

Pierwsza sprawa to że wyjście GPIO3 skonfigurowane jako wyjście na przekaźnik nie działa i przypuszczam że wynika to z faktu że na płycie NODEMCU z ESP8266 jest podłaczone do wyjścia układu komunikacji USB . Pytanie brzmi jak w tym przypadku zrobić sterowanie 2 dodatkowymi przekaźnikami poza 2 podstawowymi od rolety ?

Druga sprawa to czy krańcówki da sie tak skonfigurować żeby zatrzymywały ruch rolety czy muszę to zrobić na poziomie sprzetu ?

Mam jeszcze inne dylematy ale może po kolei żeby nie okazało się że ten soft nie ogarnie podstawowych założeń ...

pozdrawiam i liczę na pomoc
tijo
Been thanked: 1 time

Pytanie do @Espablo
Czy są dostępne źródła do softu multiboard?

Return to “Nowości”