BLE Supla Gateway - wyzwanie dla programistów

Asica10

Znalazłem że są programy do emulowania np malinki na Windowsie ( np QEMU), czy wedlug Was to zadziała? czy moze inaczej to zrobić? by niepotrzebnie nie kupowac maliny tylko wykorzystać sticka
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

A szukałeś, czy nie da się na tym postawić jakiegoś Linuxa?

Na szybko: https://www.youtube.com/watch?v=AMhRD7SaLiA
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Asica10

Z linuxem jest problem, ponieważ nie posiadam Intel sticka tylko klon Kiano slim stick i z linuxem są problemy z sterownikami do Wi-Fi, ale siade na weekendzie i może sie uda to zrobić ( nawyżej doloże zewnętrzną karte). Czy jak postawie Linuxa to wtedy postępuje zgodnie z Twoim poradnikiem od punktu III?
Robert Błaszczak

Tak, dokładnie od III punktu. Tylko zwróć uwagę, że oprócz sterowników Wi-Fi muszą działać poprawnie również sterowniki Bluetooth.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Asica10

Jezeli będzie problem z BT podlącze zewnętrzny i powinno to działać. Narazie nie mam jescze czujników, ale spróbuje przeslać coś do supli z txt jak uda sie mi postawić linuxa.

edit//Lubuntu 20.04 zainstalowane wifi i bt działa. Teraz odpalic wysypanie z pliku do supli i bede w domu :) Chyba uda sie obejsc kupno malinki i wykorzystać slim sticka do tego
djack2017
Been thanked: 1 time

fracz wrote: Sat Apr 18, 2020 10:26 am Program od Łukasza czasem się zawiesza, i nawet mu już zgłaszałem https://github.com/lukbek/supla-virtual-device/issues/8 ale skoro tylko ja narzekam to może coś z moją maliną jest nie tak.
Potwierdzam, że program się regularnie wiesza (jakieś raz na dwa tygodnie). Można w cronie dać restart np o 1 w nocy, codziennie albo co kilka dni.
artur_n

W teorii zrobiłem wszystko z poradnika ale nie mam odczytów z czujników. Jak się za to dalej zabrać?
Robert Błaszczak

A

Code: Select all

sudo hcitool lescan
odnajduje Ci adresy MAC czujników?
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

artur_n

Właśnie o dziwo nie odnajduje a na początku były widoczne.

PS. Działa. Problem był w uprawnieniach do plików sensor-th0.txt
Last edited by artur_n on Mon Apr 27, 2020 5:27 pm, edited 1 time in total.
PuteR

Po wymianie RPI 3 na 4 w którym bluetooth to tragedia :( nie łączy mi się z czujnikami xiaomi. No jest mały problem bo dla zabawy na RPI 3 zainstalowałem sobie LibreElec i Kodi (miało być dla testu a już tak zostanie, świetna sprawa). W każdym razie czy na tym libreelec da się jakoś zainstalować wszystko co potrzebne do zczytywania danych z czujników?? Czy nie warto zawracać sobie głowę i lepiej wydać te parę groszy na PI Zero W.

Return to “Ogólna dyskusja”