Warunki w SUPLA Scripts - pomysły
-
Bartus87
Mam problem gdyż sceny nie reagują na spadki lub wzrost temperatury. Może ktoś miał taki przypadek
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
Lector
- Has thanked: 13 times
- Been thanked: 25 times
A wywołujesz sceny?
Sceny ze strony Fracza nie uruchamiają się same, same sprawdzają tylko logikę.
Trzeba je uruchomić ręcznie lub za pomocą linku z CRON (który automatycznie uruchamia jeżeli warunek jest spełniony).
Trzeba je uruchomić ręcznie lub za pomocą linku z CRON (który automatycznie uruchamia jeżeli warunek jest spełniony).
Niespełniony automatyk. 
https://3d-lamp.photos/
https://pool.lector.top/
https://3d-lamp.photos/
https://pool.lector.top/
-
pawbuj
mam problem z warunkiem sprawdzającym opady deszczu. Być moze źle coś wprowadziłem , ale warunek jest wykonany jezeli zmienna "rain" jest poniżej 0,1. Może ktos coś podpowie ? Temperature mam ogarniętą i działa.
Code: Select all
{% set rain = getUrl('https://www.meteoblue.com/pl/pogoda/pro ... ka_3096472', '#p12_iday.+?title="(.+?)"#s') %}
{{"deszcz" in rain}}-
srdz
Korzystam z powiadomień u Fracza (są kapitalne) i mam coś takiego w jednym z nich:
Czy ktoś byłby w stanie podpowiedzieć co musiałbym tam dopisać, aby wyciągnąć takie dane jak:
- nazwa aktywnego profilu,
- przedziały czasowe aktywnego profilu,
- przedziały temperatury aktywnego profilu ?
Dziękuję z góry i pozdrawiam.
Michał.
Code: Select all
salon / kuchnia [{{state(1162).temperature|number_format(1)}}°C]- nazwa aktywnego profilu,
- przedziały czasowe aktywnego profilu,
- przedziały temperatury aktywnego profilu ?
Dziękuję z góry i pozdrawiam.
Michał.
-
Bartus87
Czyli muszę kliknąć najpierw na link w edycji sceny??Lector wrote: Sat May 02, 2020 8:56 am A wywołujesz sceny?
Edit: klikam i mam warunek spełniony to działa, ale nie reaguje podług temperatury
-
rustin
Udało się? Jeżeli tak to jak?m0ney wrote: Sun Apr 12, 2020 5:06 pm Chciałem zrobić taką scenę "z automatu":
Scena:
1. Wjeżdżam/otwieram bramę – czujnik pokazuje otwarcie bramy.
2. Włącza się światło w garażu.
3. Zamykam/ czujnik pokazuje zamknięcie.
4. Światło gaśnie po 2 minutach.
Sorry za spamowanie - ale pochwalę się, że na Siri działa mi cała automatyka domu. Garaż - mówię do telefonu i się otwieraNa tym forum jest wszystko
![]()
-
ALEX
Chciałbym zrobić "inteligentne" sterowanie roletami. Warunki ze względu na wschody i zachody Słońca, pogodę czy temperaturę - to wszystko umożliwiają skrypty. Brakuje mi jednak informacji w skryptach o tym, czy ktoś jest w domu. Wszystko mam zintegrowane z Google Home, więc zarówno wychodząc jak i wracając GH wykonuje szereg czynności. Jedną z nich mogło by być załączenie przełącznika, którego stan mógłbym odczytywać w skryptach, jako znacznik obecności w domu. Pytanie: czy jest szansa, aby to urządzenie było wirtualne? Wiem, że koszt przełącznika współpracującego z Suplą nie jest jakiś znaczący, jednak chodzi o zasady - kolejne urządzenie, które trzeba gdzieś umieścić i zasilać.
-
miko1282
- Has thanked: 1 time
Hej potrzebował bym pomocy z warunkiem, a mianowicie, zrobiłem scenę podlewanie, mam 4 sekcje, ale zmam również jeden przekaźnik odpowiedzialny za odłączenie zasilania zasilacza, chciałbym zrobić taką scenę, aby sprawdziła stan czy jest on włączony czy wyłączony, następnie jeśli wyłączony to włączyła, i uruchomiła scenę i po wykonaniu sceny podlewania wróciła ten przekaźnik jako off, jeśli jest włączony to aby tak pozostał, wiem chyba trochę nie czytelnie, ale czy jestem w stanie taki efekt uzyskać ?
-
uchnast.michal
- Has thanked: 7 times
Do tego zastosowania Supla akurat średnio się nadaje. Polecam Ci opensprinkler na raspberry. Jest opcja, o której piszesz, tzw. zawór główny, który możesz użyć jako odcinanie napięcia zasilacza elektrozaworów. Opcji w sofcie jest dużo więcej, prognozy pogody, automatyczny poziom nawadniania w zależności od temperatur i opadów.miko1282 wrote: Fri May 29, 2020 8:06 am Hej potrzebował bym pomocy z warunkiem, a mianowicie, zrobiłem scenę podlewanie, mam 4 sekcje, ale zmam również jeden przekaźnik odpowiedzialny za odłączenie zasilania zasilacza, chciałbym zrobić taką scenę, aby sprawdziła stan czy jest on włączony czy wyłączony, następnie jeśli wyłączony to włączyła, i uruchomiła scenę i po wykonaniu sceny podlewania wróciła ten przekaźnik jako off, jeśli jest włączony to aby tak pozostał, wiem chyba trochę nie czytelnie, ale czy jestem w stanie taki efekt uzyskać ?
Jako ciekawostka: zakładałem część nowego trawnika w wyniku dewastacji po montażu oczyszczalni. Jak wiadomo, świeże ziarna trawy = masa gołębi. Dodałem program "straszenie" - co 10 min zraszacze włączają się na 2 sekundy. Od tamtej pory nerwowe siedzą na dachu:)