ROW-01 zasilanie i sterowanie - różne fazy

Sterownik jednokanałowy
Krzysztof-KP

lesny8 wrote: Mon May 04, 2020 9:36 pm Jeżeli masz jedną fazę ale dwa obwody to przy zabezpieczeniu choćby jednego obwodu wyłącznikiem róznicowo prądowym, to po naciśnięciu klawisza wszystko zgaśnie, bo zadziała różnicówka.
Jeśli masz dwie różne fazy (gnizda na L1, oświetlenie na L2) i L1 podłączysz do L w ROW-01, a na IN1 podasz L2 to moim zdaniem będzie BOOM :o
Właśnie tego się obawiałem.
Dlatego wolałem zapytać.
Muszę więc szukać innego rozwiązania lub pruć ściany ;-)
lesny8
Has thanked: 10 times
Been thanked: 9 times

Czytając uważnie jeszcze raz odpowiedź Roberta mogę się mylić ;)
Dobrze byłoby gdyby ktoś z Zamela się wypowiedział, bo my wewnętrznej konstrukcji sterownika nieznaju... :roll:
SOP 2023 :heavy_check_mark:
SOP 2024 :heavy_check_mark:
Czekam na kolejne Supla Offline Party :upside_down_face:
🧩: 🔑cz->b ⛴️+ila
Mirosław F.
Has thanked: 1 time
Been thanked: 22 times

ROW-01 posiada niezależny styk NO więc możesz podłączyć pod niego co tylko chcesz. Jeżeli chodzi o wyłącznik różnicowo - prądowy to nie widzę podstaw by zadziałał jeżeli na styki przekaźnika podasz inna fazę. Oczywiście aby sterować IN musisz używać fazy którą jest zasilany ROW-01.
Last edited by Mirosław F. on Tue May 05, 2020 4:47 am, edited 1 time in total.
43-200 Pszczyna
ul. Zielona 27
Wsparcie techniczne: 32 211-35-55
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

No i @miroph rozwiał nasze wątpliwości, więc dalsza dyskusja to już tylko teoria przydatna w DIY :D .
lesny8 wrote: Mon May 04, 2020 9:44 pm Czytając uważnie jeszcze raz odpowiedź Roberta mogę się mylić ;)
Dobrze byłoby gdyby ktoś z Zamela się wypowiedział, bo my wewnętrznej konstrukcji sterownika nieznaju... :roll:
Ja właśnie szedłem tropem, że w ROW-01 jest pełna separacja galwaniczna, to wtedy miałoby to szansę zadziałać.
TeoriaIN1inna-faza.jpg
Autor zapytania może jeszcze zastosować przekaźnik z cewką 230V, tylko może być wtedy problem ze zmieszczeniem tego do zwykłej puszki instalacyjnej.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Krzysztof-KP

Robert Błaszczak wrote: Tue May 05, 2020 4:38 am Autor zapytania może jeszcze zastosować przekaźnik z cewką 230V, tylko może być wtedy problem ze zmieszczeniem tego do zwykłej puszki instalacyjnej.
Z tym przekaźnikiem to bardzo dobry pomysł. Nie będzie problemu ze zmieszczeniem w puszce ponieważ dotyczy to strychu, a tam mogę sobie wszystko zamontować nawet w jakiejś puszce natynkowej.
Dzięki za podpowiedź.
LukaszD

Witam.
Potrzebuje pomocy w montażu ROW-1. Nadmienię iż nie jestem elektrykiem ale zwykłym "Kowalskim" który dużo rzeczy stara zrobić się samemu przy pomocy osób zorientowanych w temacie ;)
Mianowicie w puszcze w której znajduje się łącznik do oświetlenia nie ma przewodu neutralnego "N" natomiast poniżej w puszcze z łącznikiem pod rolety rzecz jasna przewód neutralny występuje.
W związku z czym mogę z dolnej puszki poprowadzić przewód N do puszki powyżej w celu montażu ROW-1?
Co w przypadku jeśli puszki będą podpięte do różnych wyłączników różnicowoprądowych?
lesny8
Has thanked: 10 times
Been thanked: 9 times

Wtedy wystrzelą.
Faza i neutralny muszą być z tego samego wyłącznik roznicowopradowego.

Edit
Na ROW 01 sterowany styk masz beznapieciowy. Dzięki temu możesz podpiąć inną fazę lub tą samą ale z innej rożnicówki.
SOP 2023 :heavy_check_mark:
SOP 2024 :heavy_check_mark:
Czekam na kolejne Supla Offline Party :upside_down_face:
🧩: 🔑cz->b ⛴️+ila
LukaszD

Czyli w przypadku ROW-01 mogę tak zrobić?
pzygmunt
Been thanked: 59 times

LukaszD wrote: Fri Jul 10, 2020 3:31 pm Czyli w przypadku ROW-01 mogę tak zrobić?
Jak ?
SUPLA.... Nareszcie w domu.
LukaszD

pzygmunt wrote: Fri Jul 10, 2020 3:34 pm
LukaszD wrote: Fri Jul 10, 2020 3:31 pm Czyli w przypadku ROW-01 mogę tak zrobić?
Jak ?
Neutralny wziąć podciągnąć z puszki z łącznikiem od rolet do ROW 01

Return to “ZAMEL ROW-01”