Czujnik dymu i alarm z powiadomieniem

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
akir

Zapomniałem dzisiaj o kurczaku, który grillowal się na patelni. Po czasie włączył się czujnik dymu i zaczął syrena alarmować. Używacie czujek dymu smart czy też nie? Po tym incydencie postanowiłem użyć melinka z biedronki i podłączyć do niego czujnik dymu z Castoramy ma com nc i no. W supli nie ma czujnika jako '' czujka dymu'' więc użyłem brak cieczy. Melink wraz z podłączona przewodem czujka dymu został dodany do supla scripts. Od teraz będzie wiadomość na pasku z komunikatem PALI SIĘ wraz z komunikatem głosowym Achtung Achtung UWAGA PALI się Góra. Komunikat głosowy wybudzi telefon. Edit dodaje film z szybkości działania oraz jak wygląda połączenie urządzenia
Podziękowania dla Fracza oraz Espablo
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
flowerek

No bravo !

To jest dokładnie to czego potrzebuje opisujac w poscie
viewtopic.php?f=9&t=4411

A mozna to zrealizowac na sonoff basic albo jeszcze lepiej sonoff s26 ?
11xSRW-01, 1x Sonoff mini, 3xSonoff SV, 5xSonoff S26, 4xSonoff Basic, 1xGosund Sp-111, 1xSonoff Touch, 1xH801, czujnik poczty DIY, 1x Loratap, 1x MiniTiger , 1 x zawór wody BQ05 DIY, 2xSBW-02, Auraton: MC, HC, Flood Valve, Flood Sensor (test trwa)
maffiu

O dobrze wiedzieć ze ma wyjście ten czujnik
flowerek

dorzucam czujnik czadu - też ma wyscie (przekaźnik)
https://www.gazex.pl/produkty/model/dk-22-p/

Image

teraz tylko jak to podpiąć do jakiegoś sonoffa i mamy gotowy alarm czadu (+ powiadomienia @fracz)
Last edited by flowerek on Tue Feb 12, 2019 7:08 pm, edited 1 time in total.
11xSRW-01, 1x Sonoff mini, 3xSonoff SV, 5xSonoff S26, 4xSonoff Basic, 1xGosund Sp-111, 1xSonoff Touch, 1xH801, czujnik poczty DIY, 1x Loratap, 1x MiniTiger , 1 x zawór wody BQ05 DIY, 2xSBW-02, Auraton: MC, HC, Flood Valve, Flood Sensor (test trwa)
wojtas567

Wyjście tego przekaźnika jest zazwyczaj bez napięcia więc w supli traktujemy go tak samo jak czujnik krańcowy, kontaktron i podpinamy np w starych sonofach pod GPIO14 (zależy od softu) i masę pamiętając o rezystorze 4k7 między GPIO i plusem.
W aplikacji właczamy czujnik i wybieramy do wyboru jak na zdjęciu poniżej
czujnik1.jpg
można sobie zmienić ikonkę na swoją a jak pojawi się nowa wersja aplikacji to będzie widoczna też i w telefonie.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Pozdrawiam
Wojtek
akir

Ja użyłem u siebie rx bo to wejście zostało użyte w oprogramowaniu melink w multiboard. U mnie działa jak kontrakton zwieram gnd z rx nie dawałem żadnych rezystorow.
flowerek

Faktycznie podlaczajac do sonoffa basic jak np. kontaktron mamy powiadomienia przez skrypty @fracz

A czy jest oprogramowanie na sonoffa zeby oprocz powiadomienia moc uruchomic akcje poprzez link bezposredni z clouda?
Np. Wykryto stan wysoki czujnika czadu...powiadom oraz wykonaj link bezposredni zamkniecie zaworu gazu...albo uruchomienie silownika okna

Albo z czujnika zalaniowego zamknoecie zaworu wody itp.
toivio

Witam,
ktoś ma jakąś alternatywę dla tej czujki dymu?
chyba wyszła ze sprzedaży bo nie mogę zlokalizować.
Xoggo

toivio wrote: Sun Apr 12, 2020 6:54 pm Witam,
ktoś ma jakąś alternatywę dla tej czujki dymu?
Alternatywą może być wiele czujek, ja np. używam ADR-20R (Polon-Alfa S.A.), ale istota podłączenia będzie taka sama.
adr-20-r-3-jpg.jpg
Informacje "o zdarzeniu" przesyłane za pomocą styków przekaźnikowych.
Czujnik jest zasilany z dowolnego źródła (12V), natomiast informacja o pojawieniu się dymu przekazywana jest tam gdzie chcemy (patrz do naszego mikrokontrolera) przy pomocy styków przekaźnikowych, które mogą one pracować w dwóch trybach:
NO - Przekaźnik znajduje się pod napięciem i w chwili pojawienia się alarmu lub braku zasilania, są przełączane
NC - Styki przekaźnika są połączone podczas alarmu
Do tego wystarczy uruchomić powiadomienie Pushover. 8-)
szocik

ale wiele czujek to już nie jest takie że tak powiem rozwiązanie estetyczne.
Last edited by szocik on Thu Jul 28, 2022 6:09 pm, edited 3 times in total.

Return to “Pomysły i koncepcje”