Czujnik dymu i alarm z powiadomieniem

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
akir
Posty: 135
Rejestracja: śr lis 07, 2018 7:17 pm

pn lut 11, 2019 8:44 pm

Zapomniałem dzisiaj o kurczaku, który grillowal się na patelni. Po czasie włączył się czujnik dymu i zaczął syrena alarmować. Używacie czujek dymu smart czy też nie? Po tym incydencie postanowiłem użyć melinka z biedronki i podłączyć do niego czujnik dymu z Castoramy ma com nc i no. W supli nie ma czujnika jako '' czujka dymu'' więc użyłem brak cieczy. Melink wraz z podłączona przewodem czujka dymu został dodany do supla scripts. Od teraz będzie wiadomość na pasku z komunikatem PALI SIĘ wraz z komunikatem głosowym Achtung Achtung UWAGA PALI się Góra. Komunikat głosowy wybudzi telefon. Edit dodaje film z szybkości działania oraz jak wygląda połączenie urządzenia
Podziękowania dla Fracza oraz Espablo
Załączniki
Screenshot_20190211-191505.jpg
Screenshot_20190211-191505.jpg (288.99 KiB) Przejrzano 2698 razy
IMG_20190211_205705.jpg
IMG_20190211_205705.jpg (1.26 MiB) Przejrzano 2698 razy
IMG_20190211_205655.jpg
IMG_20190211_205655.jpg (1.27 MiB) Przejrzano 2698 razy
flowerek
Posty: 116
Rejestracja: wt mar 06, 2018 2:24 pm

pn lut 11, 2019 8:58 pm

No bravo !

To jest dokładnie to czego potrzebuje opisujac w poscie
viewtopic.php?f=9&t=4411

A mozna to zrealizowac na sonoff basic albo jeszcze lepiej sonoff s26 ?
Awatar użytkownika
maffiu
Posty: 500
Rejestracja: śr lis 30, 2016 9:30 pm
Lokalizacja: Kraków/Skawina

pn lut 11, 2019 9:31 pm

O dobrze wiedzieć ze ma wyjście ten czujnik
flowerek
Posty: 116
Rejestracja: wt mar 06, 2018 2:24 pm

wt lut 12, 2019 7:55 am

dorzucam czujnik czadu - też ma wyscie (przekaźnik)
https://www.gazex.pl/produkty/model/dk-22-p/

Obrazek

teraz tylko jak to podpiąć do jakiegoś sonoffa i mamy gotowy alarm czadu (+ powiadomienia @fracz)
Ostatnio zmieniony wt lut 12, 2019 7:08 pm przez flowerek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 1991
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

wt lut 12, 2019 9:21 am

Wyjście tego przekaźnika jest zazwyczaj bez napięcia więc w supli traktujemy go tak samo jak czujnik krańcowy, kontaktron i podpinamy np w starych sonofach pod GPIO14 (zależy od softu) i masę pamiętając o rezystorze 4k7 między GPIO i plusem.
W aplikacji właczamy czujnik i wybieramy do wyboru jak na zdjęciu poniżej
czujnik1.jpg
czujnik1.jpg (42.6 KiB) Przejrzano 2584 razy
można sobie zmienić ikonkę na swoją a jak pojawi się nowa wersja aplikacji to będzie widoczna też i w telefonie.
Pozdrawiam
Wojtek
akir
Posty: 135
Rejestracja: śr lis 07, 2018 7:17 pm

wt lut 12, 2019 4:25 pm

Ja użyłem u siebie rx bo to wejście zostało użyte w oprogramowaniu melink w multiboard. U mnie działa jak kontrakton zwieram gnd z rx nie dawałem żadnych rezystorow.
flowerek
Posty: 116
Rejestracja: wt mar 06, 2018 2:24 pm

wt lut 12, 2019 7:14 pm

Faktycznie podlaczajac do sonoffa basic jak np. kontaktron mamy powiadomienia przez skrypty @fracz

A czy jest oprogramowanie na sonoffa zeby oprocz powiadomienia moc uruchomic akcje poprzez link bezposredni z clouda?
Np. Wykryto stan wysoki czujnika czadu...powiadom oraz wykonaj link bezposredni zamkniecie zaworu gazu...albo uruchomienie silownika okna

Albo z czujnika zalaniowego zamknoecie zaworu wody itp.
toivio
Posty: 7
Rejestracja: ndz wrz 29, 2019 2:23 pm

ndz kwie 12, 2020 6:54 pm

Witam,
ktoś ma jakąś alternatywę dla tej czujki dymu?
chyba wyszła ze sprzedaży bo nie mogę zlokalizować.
Awatar użytkownika
Xoggo
Posty: 141
Rejestracja: ndz mar 29, 2020 10:03 pm
Lokalizacja: Zbąszynek

wt maja 05, 2020 5:56 am

toivio pisze:
ndz kwie 12, 2020 6:54 pm
Witam,
ktoś ma jakąś alternatywę dla tej czujki dymu?
Alternatywą może być wiele czujek, ja np. używam ADR-20R (Polon-Alfa S.A.), ale istota podłączenia będzie taka sama.
adr-20-r-3-jpg.jpg
adr-20-r-3-jpg.jpg (25.62 KiB) Przejrzano 555 razy
Informacje "o zdarzeniu" przesyłane za pomocą styków przekaźnikowych.
Czujnik jest zasilany z dowolnego źródła (12V), natomiast informacja o pojawieniu się dymu przekazywana jest tam gdzie chcemy (patrz do naszego mikrokontrolera) przy pomocy styków przekaźnikowych, które mogą one pracować w dwóch trybach:
NO - Przekaźnik znajduje się pod napięciem i w chwili pojawienia się alarmu lub braku zasilania, są przełączane
NC - Styki przekaźnika są połączone podczas alarmu
Do tego wystarczy uruchomić powiadomienie Pushover. 8-)
szocik
Posty: 4
Rejestracja: pt kwie 17, 2020 2:58 pm

wt maja 05, 2020 3:39 pm

ale wiele czujek to już nie jest takie że tak powiem rozwiązanie estetyczne.
____________________
Dentysta https://sielskaklinika.pl
Ostatnio zmieniony pt maja 08, 2020 12:39 pm przez szocik, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomysły i koncepcje”