Problem z roletami - sterownik Legrand

Sterownik rolet
Jarek_KK

Witam wszystkich
Na początku dodam ze przypadkiem trafiłem na suplę w necie i bardzo spodobał mi sie ten system, zakupiłem w ramach testów PNW-01. sprawował się ok, wiec dokupiłem SRW-01 i Row-02.Z racji ze byłem przed budowa domu zaplanowałem ze zainstaluje do kazdej rolety oraz oświetlenia SRW i ROW. Po zakupie i podłączeniu oba działały OK, pobawiłem się apka, pomierzyłem napięcia, zarówno SRW i ROW działały jak trzeba. Problem pojawił sie po podłączeniu supli do przełącznika Legrand. Developer zainstalował sterowniki Legrand Cariva z blokada mechaniczną https://legrand.pl/produkty/osprzet-ste ... y-10a-250v .Działa on tak ze przełacznikem 1/0 podajemy fazę na przełącznik góra/dol a ten ciągle podaje fazę na silnik az do zatrzymania go przez krańcówkę. przed połączeniem supli używałem tego w sposób taki ze rano naciskałem góra, a wieczorem dół i rolety się podnosiły i opuszczały a ja nie musiałem przy nich stać i czekać do zakończenia cyklu. Jak chciałem zostawić w połowie to przełączałem pierwszy klawisz na 0.
Problem pojawia się w momencie kiedy rolety mam podniesione lub opuszczone, (pierwszy klawisz na 1) i apka (lub harmonogramem) zmienię ich stan ( np do połowy) jeśli w takim stanie nacisnę klawisz zmiany kierunku ( aby podnieść lub opuścić) to roleta podniesie się lub obniży o jakies pare mm i sie zablokuje ( kazda zmiana góra-dol powoduje ze roleta skacze góra-lub dol o pare milimetrów). sterowanie apką w tym czasie działa OK. Wydaje mi sie ze działa tu jakies zabezpieczenie przed podaniem w tym samym czasie napiec na silnik góra i gol, bo jesli przed zmiana kierunku najpierw wyłacze faze klawiszem na 0 i wlacze to wtety roleta sie nie zatrzymuje (co jest uciążliwe bo zamiast podejść i dac "w dol" nalezy dac: "0", "w dol", "1", lub odczyt stanów IN1 IN2 jest o zbyt małej częstotliwości i supla rozpoznaje jako by były podaje faza na oba wejście jednoczesnie. Dodam ze wszystko mam dobrze podłączone i skonfigurowane (tryb bistabilny).
Dodam ze zrobiłem dodatkowy test, jak roleta jest ustawiona na 1 i apka podniosę do polowy a w tym czasie próbuje zmienić stan góra dół a robię to bardzo powoli i przytrzymam na chwile klawisz w środkowej pozycji dwoma palcami (na plasku) to wtedy roleta przesuwa sie w odpowiednim kierunku i wszytko działa jak powinno.

Pytanie do twórców czy można to jakoś ominąć software'owo np zwiekszyc ilosc próbkować stanów IN1 IN2 na sekunde. Chciałem rozbudować system do 3 rolet+ brama rolowana + row02 do każdego pokoju, ale jak to ma tak działac to będę zmuszony pomyśleć o jakiś chińskim odpowiedniku czego wolałbym nie robić, zwłaszcza ze po montowałem juz w tym celu puszki kieszeniowe do montażu supli i wolałbym korzystać z polskich serwerów to sterowania domem.

Opcja 2. Czy zamiast tych sterowań można by użyć https://allegro.pl/oferta/dotykowy-ster ... 8919299299 lub https://allegro.pl/oferta/wlacznik-role ... 4291fbf951 wgrać tam firmware supli? Działa to na sonnoff'ie, montaż łatwiejszy ( 1 urządzenie) i miejsca więcej, swoja drogą dziwne ze zamel nie produkuje zintegrowanej supli z jakimiś przełącznika klawiszowymi itp, można by ograniczyć ilosc kabli w puszcze. Jak tak to czy wgranie do sonnoff'ow firmware supli jest w miare ok czy jakieś skomplikowane. Trochę elektronika sie zajmowałem swego czasu oraz programowaniem mikrokontrolerow (dekodery oraz atmega 8) tylko teraz nie mam tyle czasu, wolałbym kupić cos gotowego i podłączyć aby działało.

Jakby co mogę potestować jakieś wersje beta nowych firmware.

Pozdr.
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Nie do końca jeszcze widzę/rozumiem jak to się u Ciebie zachowuje ale SRW-01 powinno poprawnie działać z przyciskiem monostabilnym czyli dzwonkowym oraz z bistabilnym czyli takim, który cały czas podaje fazę, aż nie zmieni się kierunku. Jak rozumiem Twój przycisk działa jednocześnie jak bistabilny oraz monostabilny i tu pojawia się problem bo oprogramowanie nie zgadnie czy włączyłeś blokadę czy nie. Sugeruję fizycznie zablokować możliwość włączenia blokady. Następnie zmianę typu wejścia w SRW na monostabilne i masz problem rozwiązany.
Nie będziesz musiał też stać przy oknie aby całkowicie zamknąć/otworzyć roletę ponieważ pojedyncze naciśnięcie przycisku uruchomi silnik, aż do zadziałania krańcówki bądź do ponownego naciśnięcia przycisku. Wrzuć też zdjęcie jak to podłączyłeś i może jakiś filmik jak to się zachowuje. Będzie łatwiej to zrozumieć.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

A nie prościej wymienić tego legranda na jakiś przycisk do rolet monostabilny?
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Jarek_KK

pzygmunt wrote: Thu May 07, 2020 12:21 pm Nie do końca jeszcze widzę/rozumiem jak to się u Ciebie zachowuje ale SRW-01 powinno poprawnie działać z przyciskiem monostabilnym czyli dzwonkowym oraz z bistabilnym czyli takim, który cały czas podaje fazę, aż nie zmieni się kierunku. Jak rozumiem Twój przycisk działa jednocześnie jak bistabilny oraz monostabilny i tu pojawia się problem bo oprogramowanie nie zgadnie czy włączyłeś blokadę czy nie. Sugeruję fizycznie zablokować możliwość włączenia blokady. Następnie zmianę typu wejścia w SRW na monostabilne i masz problem rozwiązany.
Nie będziesz musiał też stać przy oknie aby całkowicie zamknąć/otworzyć roletę ponieważ pojedyncze naciśnięcie przycisku uruchomi silnik, aż do zadziałania krańcówki bądź do ponownego naciśnięcia przycisku. Wrzuć też zdjęcie jak to podłączyłeś i może jakiś filmik jak to się zachowuje. Będzie łatwiej to zrozumieć.
Ta blokada bo jak mysle jest klawisz 1/0. Jak dam na zero to nic nie działa poza aplikacją. w weekend nagram jakiś film i wrzucę na yt. Wg mnie jak np rolety sa podniesione to na stałe na IN2 ciągle jest L podawane.
Generalnie mógłbym zmienic przyciski na inne, ale jak miałbym już zmieniać to na takie jak podałem wyzej w linkach tylko pytanie czy jest dostepny soft aby przeprogramować to na suple.

Jeśli chodzi o przełaczniki mono i bi stabilne to problem pewnie leży w tym ze wiekszosc bi stabilnych jest 3 pozycyjna czyli góra na stale, srodkowy stop (brak fazy) i dół, jesli przełączam z jednego kierunku na drugi to wyłączam na chwile faze, a w tym moim faza jest podawana stele w pozycji "1" na styk wspólny przełącznika od kierunków. W tym moim pozycja stop realizowana jest za pomocą pozycji "0".
pzygmunt

SRW-01 działa poprawnie z monostabilnymi i bistabilnymi. To komercyjny produkt, który po prostu ma działać.
Odłącz ten łącznik i go prześwietl multimetrem albo wyślij zdjęcia. Może jest źle podłączony.
Jarek_KK

Wrzucam film, zdjęcia podłączenia wyśle jak to rozkręcę:
https://youtu.be/K4-NV9LiAxM

Łacznik jest ok, bez supli działał jak trzeba, tzn jak przy kazdej rolecie w domu.
Zauważyłem jeszcze jedna rzecz przy kręceniu filmu, jak bardzo szybko przełączam kierunki góra gół to czasem roleta nawet nie skacze - brak ruchu, podczas przełączania góra dół słychać przekaźnik w puszcze.
pzygmunt

Ten łącznik po prostu działa jak bistabilny z możliwością wyłączenia. (tak mi to wygląda).
Zachowanie jest dziwne. Nie powinno się tak to dziać przy SRW-01 jeśli jest poprawnie podłączony, a wejścia są ustawione jako bistabilne.
Wyślij fotki z podłączenia. Upewnij się też, że masz fazę na L. Jak będzie odwrotnie to też może źle działać.
pzygmunt

Wyślij tez screen z ustawień na 192.168.4.1
Jarek_KK

Wg mnie jest to przełącznik bistabilny i możliwością odcięcia zasilania (klawisz 1/0) które jest podawane na wspólny styk przełącznika bistabilnego góra/dół (schemat). Poniżej załączam zdjęcia, na zdjęciu 002_przed podłaczeniem.JPG widać podłączenie jak to było wcześniej zrealizowane (zdjęcie do góry nogami).

Pomierzyłem fazy, jest ok. Dodatkowo pomierzyłem stany na supla podczas próby przełączania góra dol i wygląda to tak:
Bez wyłączania fazy czyli przełączenia na 0 przed zmiana kierunku:
IN2 -> L
M gora/dol -> 0 (N) (było słychać przekaźnik na chwile pojawiła sie faza na M gora i roleta podskoczyła w góre o parę milimetrów)

Zmiana kierunku:
IN1 -> L
M gora/dol -> 0 (N) (jak poprzednio słychać pstrykniecie przekaźnika i roleta spadła w dol o parę milimetrów, faza na M dol na chwile)

Kiedy przez zmiana kierunku wyłączę fazę pozycja "0" pierwszego klawisza

klawisz na 0 -> klawisz do dolu -> klawisz na 1:
IN1 -> L
M dol -> L
M gora -> 0

oraz kolejna zmiana: klawisz na 0 -> klawisz do góry - klawisz na 1
IN2 -> L
Mdol -> 0
M góa -> L
Przy takiej sekwencji roleta jeździ ok aż do krańcówek. Roleta jeździ również bez problemu z apki oraz harmonogramu (wiec myślę, że podłączenie jest ok).

Zdjęcia pod linkiem bo do posta nie moge dolaczyć wiecej jak 3 zalaczniki:
https://drive.google.com/drive/folders/ ... sp=sharing
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
pzygmunt

Wrzuć screen z konfiguracji na 192.168.4.1. Powinno to poprawnie działać jeśli ustawiłeś wejście jako bistabilne.
Wrzuć zdjęcie z podłączenia tak aby SRW i łącznik były widoczne na jednym zdjęciu... ale już po kolorach przewodów widzę, że coś jest nie tak bo na IN1/IN2 masz PE, a PW nie widać przy łączniku.

Return to “ZAMEL SRW-01”