ZAMEL - ZAPROSZENIE DO TESTÓW LIW-01
-
Lucas
Chętnie bym osuplował moje wodomierze, ale są z odczytem radiowym, więc jakiekolwiek nakładki i kontaktrony odpadają w moim przypadku 
-
Goral64
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 1 time
A może jest dostęp do danych u tych co nasłuchują radyjko? Albo jakiś podsłuch?Lucas wrote: Thu May 07, 2020 9:18 pm Chętnie bym osuplował moje wodomierze, ale są z odczytem radiowym, więc jakiekolwiek nakładki i kontaktrony odpadają w moim przypadku![]()
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2026

-
Robert Błaszczak
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 27 times
Transmisja radiowa (nadawanie) jest wyzwalana urządzeniem odczytującym. Jest to tak zrobione ze względu na bateryjne zasilanie takiej nakładki radiowej na wodomierz, które musi wytrzymać pełen okres legalizacji wodomierza, tj. 5 lat (przy założeniu bodajże jednego odczytu na dzień).
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak
-
Lucas
Nie ma takiej opcji. Jest dokładnie tak jak pisze Robert. Transmisja jest wyzwalana tylko wtedy jak ktoś przychodzi pod klatkę/blok, żeby zrobić odczyt.
-
rav.b
5x ROW-02, 4x SRW-02, 2x LIW-01, 2x DIW-01, 2x THW-01, 2x SLW-01, 1x mSRW-01, 1x mROW-02, 1x ROW-02m, 1x ROW-01/16A, 1x ROW-01, 1x SLW-02, 1x MEW-01, 1x PNW-01, 1x OSW-01, 1x RNW-01, 1x INW-01, 3x Heatpol Home+, 1x Sonoff mini
-
Goral64
No to tylko podlicznik zostaje. W sumie to nie jest wielki koszt, o ile jest gdzie zamontować wodomierz. Ja taki mam zamiar w przypadku gazomierza, bo za diabła się nie mogę z firma dogadać, by mi wymienili na gazomierz, który współpracowałby z impulsatoremLucas wrote: Thu May 07, 2020 9:18 pm Chętnie bym osuplował moje wodomierze, ale są z odczytem radiowym, więc jakiekolwiek nakładki i kontaktrony odpadają w moim przypadku![]()

-
Goral64
No i ja stałem się szczęśliwym posiadaczem testowego egzemplarza LIW-01
Dzięki @Ernest 
Po rozpakowaniu pudełka moim oczom ukazał się 1 egzemplarz rzeczonego LIW-01 i 2 instrukcje użytkownika (jakaś aluzja?
).
Najpierw na sucho podpiąłem do 12V i skonfigurowałem sieć, serwer, wyłączyłem bufor i dodałem urządzenie do Supla Cloud. Wszystko sprawnie jak do tej pory z urządzeniami Zamela. Zwarłem na krótko kilkadziesiąt razy styki przeznaczone dla impulsatora i pojawiły się one we wskazaniach jak i w historii.
I tu w apkach niestety wyświetlana rozdzielczość wskazań na poziomie 0,01 na WWW i 0,1 (kafelek) oraz 0,01 (szczegóły) na mobilnej daje dużo do życzenia. Przydałoby się jednak co do litra, bo przynajmniej można by obserwować czy występuje zużycie wody (np. strzelił wąż ogrodowy czy ktoś nie zakręcił wody w łazience na górze).
Następnie podpiąłem LIWkę pod impulsator AT-MBUS-NE-02. Okienko z diodą dodastało oprócz zielonego także kolor czerwony co oznacza "zwarcie styków impulsatora" co jest zgodne z tym impulsatorem. Odkręciłem wodę i dokładnie co zmianę cyferki na "litrowym bębenku" dioda czerwona na moment gasła. Sprawdziłem w historii i przelane literki zostały zanotowane. Tak więc wszystko zgodnie z oczekiwaniami.
Pozostaje czekać na legendarną wersję 2.4 Supli, bo faktycznie brakuje możliwości ustawienie początkowego licznika z dokładnością co do literka aby wskazanie licznika zsynchronizować z wodomierzem.
I tu jeszcze jedna uwaga, w wielu gospodarstwach występuje podlicznik w postaci wodomierza ogrodowego, którego zużycie odejmuje się od licznika głównego w przypadku rozliczenia za odbiór ścieków kanalizacyjnych. Super gdyby takie powiązanie można by było zrealizować w aplikacjach przy wyliczaniu kosztów.
Teraz będę obserwował czy przy wyłączonym buforze będę ginęły impulsy i ewentualnie ile.
Po rozpakowaniu pudełka moim oczom ukazał się 1 egzemplarz rzeczonego LIW-01 i 2 instrukcje użytkownika (jakaś aluzja?
Najpierw na sucho podpiąłem do 12V i skonfigurowałem sieć, serwer, wyłączyłem bufor i dodałem urządzenie do Supla Cloud. Wszystko sprawnie jak do tej pory z urządzeniami Zamela. Zwarłem na krótko kilkadziesiąt razy styki przeznaczone dla impulsatora i pojawiły się one we wskazaniach jak i w historii.
I tu w apkach niestety wyświetlana rozdzielczość wskazań na poziomie 0,01 na WWW i 0,1 (kafelek) oraz 0,01 (szczegóły) na mobilnej daje dużo do życzenia. Przydałoby się jednak co do litra, bo przynajmniej można by obserwować czy występuje zużycie wody (np. strzelił wąż ogrodowy czy ktoś nie zakręcił wody w łazience na górze).
Następnie podpiąłem LIWkę pod impulsator AT-MBUS-NE-02. Okienko z diodą dodastało oprócz zielonego także kolor czerwony co oznacza "zwarcie styków impulsatora" co jest zgodne z tym impulsatorem. Odkręciłem wodę i dokładnie co zmianę cyferki na "litrowym bębenku" dioda czerwona na moment gasła. Sprawdziłem w historii i przelane literki zostały zanotowane. Tak więc wszystko zgodnie z oczekiwaniami.
Pozostaje czekać na legendarną wersję 2.4 Supli, bo faktycznie brakuje możliwości ustawienie początkowego licznika z dokładnością co do literka aby wskazanie licznika zsynchronizować z wodomierzem.
I tu jeszcze jedna uwaga, w wielu gospodarstwach występuje podlicznik w postaci wodomierza ogrodowego, którego zużycie odejmuje się od licznika głównego w przypadku rozliczenia za odbiór ścieków kanalizacyjnych. Super gdyby takie powiązanie można by było zrealizować w aplikacjach przy wyliczaniu kosztów.
Teraz będę obserwował czy przy wyłączonym buforze będę ginęły impulsy i ewentualnie ile.

-
Lucas
Musiałbym mieć 4 podlicznikiGoral64 wrote: Fri May 08, 2020 1:12 pmNo to tylko podlicznik zostaje. W sumie to nie jest wielki koszt, o ile jest gdzie zamontować wodomierz. Ja taki mam zamiar w przypadku gazomierza, bo za diabła się nie mogę z firma dogadać, by mi wymienili na gazomierz, który współpracowałby z impulsatoremLucas wrote: Thu May 07, 2020 9:18 pm Chętnie bym osuplował moje wodomierze, ale są z odczytem radiowym, więc jakiekolwiek nakładki i kontaktrony odpadają w moim przypadku![]()
![]()
-
rav.b
Ze względu na to iż czasowy brak zasilania może spowodować rozbieżności wskazań np. wodomierza a LIW -em, chcę zaproponować wprowadzenie opcji łatwej korekcji wskazań LIWa (synchronizacji ręcznej).
5x ROW-02, 4x SRW-02, 2x LIW-01, 2x DIW-01, 2x THW-01, 2x SLW-01, 1x mSRW-01, 1x mROW-02, 1x ROW-02m, 1x ROW-01/16A, 1x ROW-01, 1x SLW-02, 1x MEW-01, 1x PNW-01, 1x OSW-01, 1x RNW-01, 1x INW-01, 3x Heatpol Home+, 1x Sonoff mini
-
Robert Błaszczak
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 27 times
Albo zasilać LIW-a jakimś małym zasilaczem buforowym. Tym można spokojnie zasilić kilka LIW-ów: https://www.pulsar.pl/PL_1333_PSC-60A-C ... o-zabudowy
Albo taki na szynę DIN: https://www.pulsar.pl/PL_373_DRC-40A_dr ... -szyne-din
Albo taki na szynę DIN: https://www.pulsar.pl/PL_373_DRC-40A_dr ... -szyne-din
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Robert Błaszczak