Problem z roletami - sterownik Legrand
-
Mirosław F.
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 22 times
Jak już było pisane wcześniej jest to zwykły przycisk bistabilny i tak powinieneś ustawić w opcjach konfiguracyjnych SRW-01. Jak pisał Przemek, daj screen z konfiguracją.
43-200 Pszczyna
ul. Zielona 27
Wsparcie techniczne: 32 211-35-55
ul. Zielona 27
-
Jarek_KK
jesli chodzi o kable to użyłem tylko 3 kolorów Brazowy, niebieski i żółto zielony bo innych nie mam, ale każdy ma założoną końcówkę innego koloru dla rozróżnienia, dosyłam zdjecia o które prosiłeś, ( były we wcześniejszym puście jak i screen z konfiguracją na dysku googla) przewody PE zostały w puszcze i są spięte razem (to co wychodzi ze ściany i rolety)
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
Mirosław F.
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 22 times
Coś musisz mieć źle podłączone. Na rysunku niby jest ok. Zmierz multimetrem napięcie na IN ach gdy masz włączony klawisz
43-200 Pszczyna
ul. Zielona 27
ul. Zielona 27
-
Jarek_KK
tAk jak pisałem wczesniej jak ustawiam "do góry" to mam napięcie na IN2, pojawia sie tez na chwile na wyjsciu do silnika i spada, mam 232V cały czas na IN2 dopóki nie zmienię kierunku lub dam na 0 pierwszym klawiszemmiroph wrote: Sun May 10, 2020 2:56 pm Coś musisz mieć źle podłączone. Na rysunku niby jest ok. Zmierz multimetrem napięcie na IN ach gdy masz włączony klawisz
w pozycji do dołu sytuacja analogiczna tylko ze 232V jest na IN1
Jakby to było żle podłaczone to nie działało by wcale, a nie połowicznie jak obecnie. Wg mnie to logika supli wariuje jak zmieniam położenie klawisza kierunku, jak przełacze bardzo powoli to znaczy przetrzymam palcami w pozycji ze ani na IN1 ani IN2 nie ma napiecia i puszcze to tez działa, wg mnie problem jest czas samego przełaczenia i jak pisałem wczesniej rozwiązania problemu szukałbym w logice lub elektronice supli, może wystarczyło by inaczej napisać pętle próbkującą stany ale nie wiem bo nie znam kodów źródłowych
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
Opóźnienia są zastosowane przy wejściach monostabilnych.
Przy bistabilnych raczej nie powinno ich być. Musimy dokładnie przeanalizować ten przypadek. Jeśli będzie trzeba przygotujemy aktualizację.
Przy bistabilnych raczej nie powinno ich być. Musimy dokładnie przeanalizować ten przypadek. Jeśli będzie trzeba przygotujemy aktualizację.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
-
Jarek_KK
Mi sie wydaje ze powinno być jakies 200ms opuźnienia po tym jak na jednym z wejsc napięcia spadnie zanim uruchomi sie pętla lub podporgram "nasłuchujący" stany wejść (albo warunek jesli na in1 i 2 napięcia spada to wtedy sprawdz stan wejsc) przecież napięcia nie spadają do zera w 0 sekund, pewnie jest tam jakiś przetwornik A/C który tez próbkuje wejscia z jakąs czestotliwoscią i zanim dla logiki układu zmieni stan z 1 na 0 to jakiś czas upływa. Wydaje mi sie ze opużnienie przyda sie bardziej w bi niż w mono stabilnym bo w mono dajemy jakiś impuls a reszta zajmuje sie supla. Wydaje mi sie ze takie 200ms było by mało odczuwalne dla uzytkownika. Jakby co moge podać @ to podlaczenia do programu beta testerow (gdzies wyczytałem na forum ze dajecie taką możlwosc)pzygmunt wrote: Sun May 10, 2020 3:41 pm Opóźnienia są zastosowane przy wejściach monostabilnych.
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
Tam to inaczej działa. Tam nie ma logiki
1.- jest prąd
0 - nie ma prądu
Tam jak jest prąd na wejściu to stany 0,1,0,1 itd. zmieniają się 50x/sek.
Jak tylko będzie coś do testów lub jak pojawią się jakieś wnioski dam znać.
1.- jest prąd
0 - nie ma prądu
SUPLA.... Nareszcie w domu.
-
Jarek_KK
Ok, dzięki za zainteresowanie tematem, czekam na więcej info.pzygmunt wrote: Sun May 10, 2020 4:13 pm Tam to inaczej działa. Tam nie ma logiki
1.- jest prąd
0 - nie ma prądu