Współpraca SRM-10 i SRW-01

Sterownik rolet
Cisek

Dzień dobry, mam problem z podłączeniem sterownika rolet SRW-01.

Obecnie wszystkie rolety w domu sterowane są poprzez sterownik Zamel SRM-10. Każda roleta posiada swój osobny sterownik SRM-10 i klawisze przy każdym z okien. Dodatkowo wszystkie sterowniki SRM-10 otrzymują sygnał z dwóch klawiszy góra/dół, które pozwolą jednocześnie otworzyć/zamknąć wszystkie rolety na dole i na górze domu (wygodne przy wchodzeniu/wychodzeniu z domu).

Czy istnieje rozwiązanie, które pozwoli podłączyć do wybranych rolet sterownik SRW-01, aby nie zakłócać działania systemu przewodowego? Tzn. aby móc sterować roletami, tak jak dotychczas - klawiszowo i dodatkowo wybrane rolety móc sterować przy pomocy aplikacji i sterownika Wi-Fi SRW-01.

Pozdrawiam i liczę na Waszą pomoc.
Last edited by Cisek on Thu May 07, 2020 4:56 pm, edited 1 time in total.
klew
Has thanked: 136 times
Been thanked: 137 times

Cisek wrote: Thu May 07, 2020 9:04 am Dzień dobry, mam problem z podłączeniem sterownika rolet SRW-01.

Obecnie wszystkie rolety w domu sterowane są poprzez sterownik Zamel SRM-10. Każda roleta posiada swój osobny sterownik SRM-10 i klawisze przy każdym z okien. Dodatkowo wszystkie sterowniki SRM-10 otrzymują sygnał z dwóch klawiszy góra/dół, które pozwolą jednocześnie otworzyć/zamknąć wszystkie rolety na dole i na górze domu (wygodne przy wchodzeniu/wychodzeniu z domu).

Czy istnieje rozwiązanie, które pozwoli podłączyć do wybranych rolet sterownik SRW-01, aby nie zakłócać działania systemu przewodowego? Tzn. aby móc sterować roletami, tak jak dotychczas - klawiszowo i dodatkowo wybrane rolety móc sterować przy pomocy aplikacji i sterownika Wi-Fi SRW-01.

Nie da się podłączyć SRM i SRW razem do jednej rolety. Musisz odłączyć SRM i zamiast niego podpiąć SRW. Tylko stracisz wtedy możliwość sterowania centralnego, bo SRW na razie na to nie pozwala (sterowanie centralne ma się pojawić z wprowadzeniem action trigger/button w wersji 2.4 (?) ). Wtedy będzie można użyć przycisku do sterowania grupą rolet (ale wszystkie będą musiały być w Supli).

Ja mam u siebie te SRM-10 i będę to integrował do Supli na własnym układzie (Supla z przekaźnikami będzie udawać przyciski podłączone do SRM). Nie będzie wtedy inforacji o stanie, ale będzie można sterować roletami.

Ewentualnie możesz zastanowić się nad zastąpieniem SRM-10 sterownikami SRW-02m - jeden do dwóch rolet i wstawisz go w rozdzielni w miejsce SRM-10 i zaoszczędzisz miejsce ;). Tylko tutaj na razie też nie ma sterowania centralnego (j/w)
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Można byłoby próbować na SRM ustawić czas otwarcia i zamknięcia na 1 sekundę, w miejsce silnika rolet podłączyć dwa przekaźniki z cewką na 230V i tymi przekaźnikami sterować SRW-01. Przekaźniki konieczne ze względu na sterowanie L w SRW-01. Ale to moim zdaniem ekonomicznie nie uzasadnione rozwiązanie.
Jak napisał @klew, jeśli możesz poczekać z obsługą fizycznego przycisku centralnego to zainstaluj SRW-02M. Na dzień dzisiejszy wszystkie rolety będziesz mógł otworzyć lub zamknąć jednocześnie z poziomu aplikacji na smartfonie, a obsługa przycisku centralnego jest w planach / przygotowaniu.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Cisek

Panowie dziękuję za pomoc i konkretne odpowiedzi. Jestem ciekawy czy Zamel dopracuje takie rozwiązanie? Podejrzewam, że nie jestem jedyny, który ma taki problem. Szkoda, bo problem pojawia się pomiędzy urządzeniami tego samego producenta.
Cisek

klew wrote: Thu May 07, 2020 9:31 am
Cisek wrote: Thu May 07, 2020 9:04 am Dzień dobry, mam problem z podłączeniem sterownika rolet SRW-01.

Obecnie wszystkie rolety w domu sterowane są poprzez sterownik Zamel SRM-10. Każda roleta posiada swój osobny sterownik SRM-10 i klawisi?ze przy każdym z okien. Dodatkowo wszystkie sterowniki SRM-10 otrzymują sygnał z dwóch klawiszy góra/dół, które pozwolą jednocześnie otworzyć/zamknąć wszystkie rolety na dole i na górze domu (wygodne przy wchodzeniu/wychodzeniu z domu).

Nie da się podłączyć SRM i SRW razem do jednej rolety. Musisz odłączyć SRM i zamiast niego podpiąć SRW. Tylko stracisz wtedy możliwość sterowania centralnego, bo SRW na razie na to nie pozwala (sterowanie centralne ma się pojawić z wprowadzeniem action trigger/button w wersji 2.4 (?) ). Wtedy będzie można użyć przycisku do sterowania grupą rolet (ale wszystkie będą musiały być w Supli).

Ja mam u siebie te SRM-10 i będę to integrował do Supli na własnym układzie (Supla z przekaźnikami będzie udawać przyciski podłączone do SRM). Nie będzie wtedy inforacji o stanie, ale będzie można sterować roletami.

Ewentualnie możesz zastanowić się nad zastąpieniem SRM-10 sterownikami SRW-02m - jeden do dwóch rolet i wstawisz go w rozdzielni w miejsce SRM-10 i zaoszczędzisz miejsce ;). Tylko tutaj na razie też nie ma sterowania centralnego (j/w)
Panowie, a czy rozwiązaniem (zgodnie ze specyfikacją https://zamel.com/pl-PL/produkty/supla- ... e/srw-02m - możliwość sterowania ręcznego roletami za pomocą przycisków roletowych), nie jest właśnie sterownik SRW-02m? I połączenie go z odpowiednimi sterownikami SRM-10 w tablicy rozdzielczej?
klew

Cisek wrote: Sun May 10, 2020 5:41 pm

Panowie, a czy rozwiązaniem (zgodnie ze specyfikacją https://zamel.com/pl-PL/produkty/supla- ... e/srw-02m - możliwość sterowania ręcznego roletami za pomocą przycisków roletowych), nie jest właśnie sterownik SRW-02m? I połączenie go z odpowiednimi sterownikami SRM-10 w tablicy rozdzielczej?
SRW-02m może zastąpić SRM-10. Nie podłączysz ich razem
Robert Błaszczak

Poprawcie mnie, bo może się mocno mylę, ale czy przy zaprogramowaniu w SRM-10 czasu otwarcia i zamknięcia rolety na 1 sekundę i podłączeniu tego jak na poniższym schemacie nie zadziałałoby to tak, jak chciałby @Cisek?
SRM-SRW.jpg
Ps.
Nie miałem nigdy w ręku SRM-10, więc nie wiem, jak on dokładnie działa. To znaczy czy pozwoli ponownie dać ten sam sygnał ruchu rolety w danym kierunku.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

pzygmunt
Been thanked: 59 times

Można ustawić wejścia jako bistabilne w SRW i wtedy SRM steruje SRW tak jakby sterował roletą
SUPLA.... Nareszcie w domu.
Robert Błaszczak

@Cisek, odłącz od jednego SRM-10 dwa przewody od silnika rolety (pierwszy i drugi zacisk od prawej z góry SRM). Przeprogramuj SRM na czas otwarcia i zamknięcia rolety 1 sekunda. Wciśnij przycisk otwierania na tym SRM - powinno pojawić się napięcie 230V na wyjściu otwierania przez 1 sek. Wciśnij ponownie przycisk otwierania rolety. Jeśli pojawi się ponownie napięcie na tym wyjściu przez 1 sekundę, to zadziała to zgodnie z moim schematem.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

klew

Tylko po co komu dwa sterowniki rolet do jednej rolety?

Przy takim podłączeniu SRM robi tylko za "udawacza" przycisku. Nie łatwiej podłączyć po prostu przycisk do SRW?

Return to “ZAMEL SRW-01”