srw-01 w połaczeniu z srp-04

Sterownik rolet
jacekc

Dzień dobry,
Od ok dwóch lat używam do zestawu trzech żaluzji fasadowych ( wspólna faza) sterowniki srp-04 dla każdej. Sterowane są z jednej łącznicy ( idea aby zawsze działały synchronicznie). I działają. Od roku w innej żaluzji zamontowałem na próbę srw-01 i działa bardzo fajnie. Będę więc montować w pozostałych. I chciałbym też go użyć do tego zestawu trzech żaluzji. Gdzieś na forum przeczytałem, że srw-01 może ich nie udźwignąć - za duże obciążenie (?). Czy więc po zamontowaniu srw-01 mógłbym wykorzystać już działające srp-04 jako przekaźniki? Czyli srw-01 steruje srp-04. Ewentualnie przeprogramować srp-04? Czy może inne rozwiązanie aby współgrało z pozostałymi żaluzjami?
Jeśli temat już gdzieś był ruszony ( a nie odnalazłem ), to proszę o link.

pozdrawiam
jacek
Lucas

SRP-04 nie przeprogramujesz, bo ten moduł opiera się na innej komunikacji. Najlepszym rozwiązaniem będzie wykorzystanie po jednym SRW-01 do każdej rolety, z powodu, o którym wspomniałeś, ale dlatego też, że możesz nimi w razie potrzeby sterować niezależnie. SRP-04 ma wyprowadzone zaciski do sterowania centralnego, których nie ma SRW-01, ale możesz połączyć te 3 rolety w grupę i sterować nimi jednocześnie.
W zależności od Twojej instalacji możesz użyć też SRW-03, który obsługuje trzy rolety, ale nie ma wyjścia na przyciski sterujące. Musiałbyś skorzystać z linków bezpośrednich i jednego z rozwiązań Supla Button lub sterować tylko z aplikacji. Jeżeli masz zabudowane już SRP-04, to najprościej będzie Ci je wymienić na SRW-01.
jacekc

Dzięki za podpowiedź. Brałem pod uwagę tę wersję, ale nie znałem dokładnie specyfikacji srp-04.
Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.

Jacek

Uzupełnienie:
Sześć żaluzji fasadowych działa na sterownikach srw-01. Wszystko sterowalne, działa OK.
Można by jedynie skrócić czas trzymania przekaźnika, ale to sprawa w osobnym poście.
Ale ogólnie jest OK!

Return to “ZAMEL SRW-01”