Witam,
dzisiaj napotkałem podobny problem, co tutaj:
https://en-forum.supla.org/viewtopic.php?f=7&t=6572
Otóż od paru dni używam czterech zameli row-02. Jeszcze wczoraj nie było żadnego problemu, natomiast dzisiaj rano wszystkie były disconnected. Prąd jak najbardziej był, Internet również, poza tym sprawdziłem na routerze i wszystkie były w sieci. Mogłem je też bez problemu pingować, więc to nie był problem sieciowy.
Udało mi się go rozwiązać w ten sposób, że wyłączyłem korki od oświetlenia na 10 sekund, potem włączyłem z powrotem i już wszystkie się połączyły poprawnie, więc raczej nie był to też problem chmury. Wydaje się, że coś jest nie tak z samymi zamelami, ale wyjątkowo zdziwiło mnie to, że wszystkie na raz postanowiły się rozłączyć, a nie np. jeden z nich.
Czy to jest jakiś znany problem? Czy będzie się tak działo regularnie? Pytam, bo myślałem o tym, żeby podczas jakichś dłuższych wyjazdów, raz na jakiś czas włączyć światło zdalnie, powiedzmy na godzinę, żeby odstraszyć złodziei. Natomiast nie chciałbym skończyć w sytuacji, że zapalę światła, zamele się rozłączą i przez 2 tygodnie nie będę mógł wyłączyć światła.
Pozdrawiam
Wszystkie zamele rozłączone
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
Znany. Przeczytaj ten wątek....
viewtopic.php?p=52597#p52597
skończyło się jak w wielu przypadkach na wymianie routera.
Wielu użytkowników posiada sprzęt, który przestaje sobie radzić jak tylko w sieci pojawia więcej niż 5 urządzeń.
viewtopic.php?p=52597#p52597
skończyło się jak w wielu przypadkach na wymianie routera.
Wielu użytkowników posiada sprzęt, który przestaje sobie radzić jak tylko w sieci pojawia więcej niż 5 urządzeń.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
-
LLL
Dzięki za odpowiedź. Rzeczywiście mam router tp-linka (Archer AX10), więc to może być powiązane. Natomiast sądziłem, że pingując zamele wykluczyłem problem sieci. Czy wiadomo może dlaczego ten test jest niewystarczający?
-
Robert Błaszczak
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 27 times
Zamele są w Twojej sieci lokalnej i to że je pingujesz, nie oznacza że router daje im dostęp do Internetu.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
-
LLL
Ok, dzięki. Jeśli mi się to przytrafi kolejnym razem, to zrestartuje router i jeśli to rozwiąże problem, to będę miał pewność, że on jest winny. Apropo macie może jakąś listę sprawdzonych routerów, które są pozbawione takich usterek?
-
Patryk
@pzygmunt
Jest to tylko moja sugestia - może błędna - ( a może warta poddania głębszej analizie ).
Co jakiś czas, ktoś przedstawia ten sam problem -
" Wystarczy zresetować " moduł " "
( sam również tego doświadczyłem ).
Może by istniała " jakaś " możliwość programowa, żeby " moduł " sam się restartował np. po 15 minutach, jeżeli nie ma połączenia z Clud-em ?
-
Patryk
Chodziło mi bardziej o taki "hard reset" - coś "ala" wyłączenie zasilania modułu.
Choć nie wiem, czy takie coś, można zrobić programowo.
Choć nie wiem, czy takie coś, można zrobić programowo.
-
LLL
Kontynuując poprzednią myśl - może mógłby po prostu w takim wypadku wyłączyć (po tych 15 minutach) WiFi i po chwili włączyć je z powrotem? Nie wiem jak z zamelami, ale przykładowo gdyby to był telefon z Androidem, to byłoby to raczej proste. Myślę, że to by wystarczyło, żeby router "odblokował" połączenie z Internetem.