Moduł Radiowy Lora 3km 433mHz/8km 868mHz Direct Link Supla Pushover

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
QLQ

Zibi wrote: Sat May 02, 2020 6:36 pm Dzięki QLQ w pn rano będę w Koszalinie między godz 9 a 12. Połczynska Vitomar? :mrgreen:
Nie, nie tam :)
jak coś nie działa to włącz zasilanie.....
Xoggo

Zibi wrote: Sat May 02, 2020 9:21 pm LoRa 1x nadajnik, 1x odbiornik, anteny x2=50zl
To jak nie będziesz w najbliższym czasie w stolycy, to też mógłbym w Szczecinie odebrać :)
Kamil Ból

Witam serdecznie na forum.
Temat ciekawy nie wiem jak wygląda komunikacja między nadajnikiem a odbiornikiem ilu kanałowa i jak szybko to śmiga ale widzę tu duży potencjał do urządzeń zdalnych typu dron czy jakaś sterowana łódka i wiele innych podobnych projektów .Dlatego widzę duży potencjał w połączeniu tego z arduino mini. Jeśli komunikacja wygląda inaczej proszę o wyprowadzenie mnie z błędu :)
Zibi

Kamil Ból wrote: Tue May 05, 2020 7:05 pm Witam serdecznie na forum.
Temat ciekawy nie wiem jak wygląda komunikacja między nadajnikiem a odbiornikiem ilu kanałowa i jak szybko to śmiga ale widzę tu duży potencjał do urządzeń zdalnych typu dron czy jakaś sterowana łódka i wiele innych podobnych projektów .Dlatego widzę duży potencjał w połączeniu tego z arduino mini. Jeśli komunikacja wygląda inaczej proszę o wyprowadzenie mnie z błędu :)
Komunikacja w tym lorach jest bardzo szybka nadajnik kontra odbiornik, dajesz krótki impuls i nadajnik wysyła szybko do odbiornika. Jestem z tych płytek bardzo zadowolony.
piomar2

Temat LORY jest bardzo ciekawy. Sposób kodowania (wysyłanie ciągu znaków i jego dekodowanie) praktycznie nie ogranicza ilości kanałów do sterowania urządzeniami ("Ala: - włącz, "Kasia" - wyłącz). Zależy to tylko od inwencji twórcy oprogramowania. My z @Zibim tylko "lizneliśmy" temat. W zamyśle oprócz sterowania z dużej odległości (z oszczędzaniem energii) są też odczyty z autonomicznych czujników (np. DS18B20), zdalnych alarmów, czy wykonany już projekt do oddalonej skrzynki pocztowej. Kolejnym działającym projektem jest otwieranie/zamykanie bramy wjazdowej na posesje (sprawdza się znakomicie). Połączenie z SUPLĄ stwarza dodatkowe, nieograniczone wręcz możliwości. Polecam poczytać np. tu : https://stm32.eu/2017/09/19/lora-testy- ... 6-czesc-1/
Zachęcam do rozwijania tematu bo jest tego naprawdę wart. Pozdrawiam... :D
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Ja już moduły LORA zamówiłem :)
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Zibi

Robert Błaszczak wrote: Wed May 06, 2020 7:01 am Ja już moduły LORA zamówiłem :)
To fajnie projekt będzie dalej rozwijany.
Kamil Ból

Kamil Ból wrote: Tue May 05, 2020 7:05 pm Witam serdecznie na forum.
Kolega jest myśliwym, płaci grubą kasę za powiadomienia o pojawieniu się np dzików na łące w nie których miejscach jest problem z zasięgiem gsm a Lora załatwiła by sprawę :)
Zibi

Mam już 8km 868mHz niedługo testy zobaczymy jak się będą sprawowały.
Xoggo

Moje i Roberta "8-kilometrówki" idą już do nas.
Znając umiejętności Roberta to pewnie będą gadały ze sobą na odcinku Zielona Góra - Warszawa 8-)

Return to “Pomysły i koncepcje”