Czujnik deszczu

lukfud
Posty: 578
Rejestracja: czw lis 23, 2017 11:33 pm
Lokalizacja: Warszawa

pn maja 25, 2020 11:08 am

Kassewsky pisze:
ndz maja 24, 2020 4:36 pm
w zipie dwie wersje softu oraz program do wgrania.
Jedna z stanem wysokim kiedy sucho a niskim kiedy mokro. A druga odwrotnie.
Postaram się w niedługim czasie, dodać binarkę z wyborem tego stanu.
Pawele
Posty: 109
Rejestracja: wt wrz 05, 2017 5:59 pm

pn maja 25, 2020 1:24 pm

Przy takim budżecie to jest naprawdę wystarczający pomiar ;)

Ciekawe czy w przyszłości dałoby się w supli umieścić czujnik opadów deszczu (taki, który by zliczał mm opadu), też byłoby to ciekawe :)
Kassewsky
Posty: 163
Rejestracja: śr sty 22, 2020 9:44 am

pn maja 25, 2020 4:58 pm

Rozpoczęły się testy terenowe.
Na szybko powstała obudowa aby zobaczyć jak stacja będzie funkcjonować 🙂
Będę zdawał relacje na co jakiś czas 🙂
Załączniki
Screenshot_20200525_185324_tk.supla.android.jpg
Screenshot_20200525_185324_tk.supla.android.jpg (262.86 KiB) Przejrzano 687 razy
IMG_20200525_185640.jpg
IMG_20200525_185640.jpg (1.19 MiB) Przejrzano 687 razy
lukfud
Posty: 578
Rejestracja: czw lis 23, 2017 11:33 pm
Lokalizacja: Warszawa

wt maja 26, 2020 9:15 am

lukfud pisze:
pn maja 25, 2020 11:08 am
Kassewsky pisze:
ndz maja 24, 2020 4:36 pm
w zipie dwie wersje softu oraz program do wgrania.
Jedna z stanem wysokim kiedy sucho a niskim kiedy mokro. A druga odwrotnie.
Postaram się w niedługim czasie, dodać binarkę z wyborem tego stanu.
Scalone w jedną:
Załączniki
bme280_bh1750_rain_A0-map_select.zip
kanał analogowy zmieniony z temperatury na deszcz
(307.35 KiB) Pobrany 20 razy
Ostatnio zmieniony śr maja 27, 2020 11:09 am przez lukfud, łącznie zmieniany 1 raz.
Kassewsky
Posty: 163
Rejestracja: śr sty 22, 2020 9:44 am

wt maja 26, 2020 11:52 am

No i mamy pierwszy problem.
Prawdopodobnie wykresy są do maksymalnej wartości 10 000 a niestety dziś mamy dużo więcej lux'ow.
Pytanie brzmi jak teraz rozwiązać ten problem.

(Przerwa w pomiarze wynika z awarii zasilania)
Załączniki
Screenshot_20200526_134839_tk.supla.android.jpg
Screenshot_20200526_134839_tk.supla.android.jpg (184.13 KiB) Przejrzano 645 razy
Awatar użytkownika
klew
Posty: 1335
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

wt maja 26, 2020 12:05 pm

Kassewsky pisze:
wt maja 26, 2020 11:52 am
No i mamy pierwszy problem.
Prawdopodobnie wykresy są do maksymalnej wartości 10 000 a niestety dziś mamy dużo więcej lux'ow.
Pytanie brzmi jak teraz rozwiązać ten problem.

(Przerwa w pomiarze wynika z awarii zasilania)
Możesz np. poczekać na kanał ogólnego przeznaczenia (ma być w 2.4 - tylko nie wiadomo kiedy to będzie ;) )
Lub możesz wartość lux podzielić przez 1000 i pokazywać w jednostkach klux ;)
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 1416
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

wt maja 26, 2020 1:22 pm

klew pisze:
wt maja 26, 2020 12:05 pm
Możesz np. poczekać na kanał ogólnego przeznaczenia (ma być w 2.4 - tylko nie wiadomo kiedy to będzie ;) )
Ja właśnie sobie spokojnie czekam na taki kanał ze wszelkimi pomiarami ze stacji pogodowej. Na razie stacja działa autonomicznie i to mi wystarczy.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
lukfud
Posty: 578
Rejestracja: czw lis 23, 2017 11:33 pm
Lokalizacja: Warszawa

wt maja 26, 2020 1:28 pm

klew pisze:
wt maja 26, 2020 12:05 pm
Możesz np. poczekać na kanał ogólnego przeznaczenia (ma być w 2.4 - tylko nie wiadomo kiedy to będzie ;) )
Lub możesz wartość lux podzielić przez 1000 i pokazywać w jednostkach klux ;)
Ciekawe jak to rozwiązali koledzy @shimano73 i @QLQ ?
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1321
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

wt maja 26, 2020 6:57 pm

Pawele pisze:
pn maja 25, 2020 1:24 pm
Przy takim budżecie to jest naprawdę wystarczający pomiar ;)

Ciekawe czy w przyszłości dałoby się w supli umieścić czujnik opadów deszczu (taki, który by zliczał mm opadu), też byłoby to ciekawe :)
Ale przecież da się, jest nawet odpowiedni kanał do tego.
IMG_20200526_205834.jpg
IMG_20200526_205834.jpg (822.9 KiB) Przejrzano 594 razy
IMG_20200526_210021.jpg
IMG_20200526_210021.jpg (156.24 KiB) Przejrzano 594 razy
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1321
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

wt maja 26, 2020 7:03 pm

Kassewsky pisze:
wt maja 26, 2020 11:52 am
No i mamy pierwszy problem.
Prawdopodobnie wykresy są do maksymalnej wartości 10 000 a niestety dziś mamy dużo więcej lux'ow.
Pytanie brzmi jak teraz rozwiązać ten problem.

(Przerwa w pomiarze wynika z awarii zasilania)
Tak wykresy sa do ok 10000. Czekamy na kanał ogólnego przeznaczenia w wer 2.4
Poza tym czujnik bh1750 pokazuje do max 65535 lux.
Ostatnio zmieniony wt maja 26, 2020 7:07 pm przez QLQ, łącznie zmieniany 2 razy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólna dyskusja”