Supla GUI

Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Cześć,

Chciałbym przedstawić moją propozycję drobnych zmian w aplikacji Supla na smartfony. Na załączonych grafikach po lewej jest oryginał, po prawej moja propozycja.

I.
- niższa belka lokalizacji oraz mniejsza czcionka z nazwą lokalizacji,
- większa czcionka z nazwą urządzenia / czujnika,
- dodanie jednostki wilgotności [%] w kanale dedykowanym tym wartościom,
- rozwiązanie problemu wyświetlania energii bez zawijania wiersza.

Image

II.
- dodanie na szczegółach czujnika / licznika nazwy lokalizacji,
- zwiększenie czcionki legendy wykresów.

Image

III.
- zwiększenie czcionki dla danych z licznika energii.

Image

Jeśli chodzi o wysokość belki urządzeń, to ja bym najchętniej widział możliwość własnego ustawienia w opcjach programu. Mi osobiście taka wysokość jak w oryginalnej Supli bardzo pasuje.
Zapraszam do dyskusji :D
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Mi się podoba :).
Tylko trzeba dodać spację między liczbą a jednostkami "kWh"
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Robert Błaszczak

Faktycznie :)

Dla mnie dosyć potrzebne jest wyświetlanie lokalizacji w szczegółach danego kanału. Jak mam 8 termometrów, to sprawdzając dane historyczne na wykresie zdarza mi się zapomnieć, co sprawdzam :lol:
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Robert Błaszczak wrote: Thu Apr 30, 2020 1:29 pm Faktycznie :)

Dla mnie dosyć potrzebne jest wyświetlanie lokalizacji w szczegółach danego kanału. Jak mam 8 termometrów, to sprawdzając dane historyczne na wykresie zdarza mi się zapomnieć, co sprawdzam :lol:
Dla mnie inne rzeczy przy termometrach są bardziej irytujące - np ciągle zmieniająca się skala
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Kassewsky

Odkopie lekko temat i nie ukrywam że jestem za zmianami które zgłasza Robert.
Dołożył bym tylko orientację poziomą i widgety. Tak żeby można zrobić sobie ekran na głównym tablecie z widget które są najbardziej potrzebne 🙂
lesny8
Has thanked: 10 times
Been thanked: 9 times

Mając chwilę porzeźbiłem z detalami licznika energii i wyszło tak jak widać niżej.
Co do nazwy lokalizacji, to nie wiem czy jest to konieczne skoro i tak pod spodem masz nazwę kanału. Po drugie, może się tak zdarzyć, że ktoś będzie miał dwa liczniki w jednej lokalizacji, np ja 😜

Możesz podpisać kanał i na karcie detalu będziesz wiedział na co patrzysz.
em_detail_layout.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
SOP 2023 :heavy_check_mark:
SOP 2024 :heavy_check_mark:
Czekam na kolejne Supla Offline Party :upside_down_face:
🧩: 🔑cz->b ⛴️+ila
Goral64
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time

A może coś takiego?
viewtopic.php?p=59982#p59982
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2026 :D

Image
Robert Błaszczak

lesny8 wrote: Thu May 28, 2020 11:33 pm Mając chwilę porzeźbiłem z detalami licznika energii i wyszło tak jak widać niżej.
Super to wygląda :D . Tak powinno być w oficjalnej aplikacji :D .
U mnie na S10 z domyślną wielkością czcionki ekranowej należało by zwiększyć o kilka pixeli wysokość bloku z ikoną i danymi ogólnymi. Przycięta jest trochę ostatnia kwota.
Screenshot_20200529-082305_SUPLA .jpg
lesny8 wrote: Thu May 28, 2020 11:33 pm Co do nazwy lokalizacji, to nie wiem czy jest to konieczne skoro i tak pod spodem masz nazwę kanału. Po drugie, może się tak zdarzyć, że ktoś będzie miał dwa liczniki w jednej lokalizacji, np ja 😜
Możesz podpisać kanał i na karcie detalu będziesz wiedział na co patrzysz.
To wszystko zależy jak podejdziesz do nazewnictwa lokalizacji i kanałów. W moim przypadku (patrz poniższy zrzut ekranu) byłoby to trochę irracjonalne dodawać do nazwy kanału nazwę lokalizacji. A aktualnie zdarza mi się zapomnieć, w której lokalizacji oglądam kanał temperatury i wilgotności :mrgreen: . Ale to jest pierdołka, więc nie koniecznie musi być wprowadzona do aplikacji.

Ps.
Kolor zielony belek z lokalizacją w Twojej aplikacji jest celowy? Wygląda to trochę "ciężko" i chyba znacznie lepiej byłoby zastosować kolor jak w oryginale.
Screenshot_20200529-084115_SUPLA .jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

lesny8
Has thanked: 10 times
Been thanked: 9 times

Ja wszystkie kanały z termometrami przeniosłem do jednej lokalizacji, a kanały podpisałem zgodnie z pomieszczeniem. Dzięki temu jak interesuje mnie temperatura to wchodzę w jedna lokalizację i przeglądam wszystkie na raz bez skakania, przewijania, zwijania, rozwijania bo akurat sprawdzam temperaturę i wilgotność. To samo zrobiłem z oświetleniem.

Kolor belki jest celowy, zielony kolor pozytywnie nastraja ;)
Tak na marginesie to kolor lokalizacji z oficjalnej apki po prostu mi nie pasuje.
Masz jakąś inną propozycję to przetestujemy :?: :)
SOP 2023 :heavy_check_mark:
SOP 2024 :heavy_check_mark:
Czekam na kolejne Supla Offline Party :upside_down_face:
🧩: 🔑cz->b ⛴️+ila
Robert Błaszczak

lesny8 wrote: Fri May 29, 2020 1:11 pm Ja wszystkie kanały z termometrami przeniosłem do jednej lokalizacji, a kanały podpisałem zgodnie z pomieszczeniem. Dzięki temu jak interesuje mnie temperatura to wchodzę w jedna lokalizację i przeglądam wszystkie na raz bez skakania, przewijania, zwijania, rozwijania bo akurat sprawdzam temperaturę i wilgotność. To samo zrobiłem z oświetleniem.
Tak, ale w takiej sytuacji nie jestem w stanie przypisać wszystkich urządzeń z danej lokalizacji konkretnemu użytkownikowi. W końcu dziecko nie musi wiedzieć, jaki kolor światła mam ustawiony w sypialni :lol: :lol: :lol:
lesny8 wrote: Fri May 29, 2020 1:11 pm Kolor belki jest celowy, zielony kolor pozytywnie nastraja ;)
Tak na marginesie to kolor lokalizacji z oficjalnej apki po prostu mi nie pasuje.
Masz jakąś inną propozycję to przetestujemy :?: :)
To Twoja aplikacja i to Tobie ma się podobać :D
A z gustami to wiadomo jak jest. Ilość forumowiczów / 2 i tyle będzie propozycji :D
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Return to “Android”