No i co najważniejsze - nie wiem jak to tu ma miejsce, gdyż nie znalazłem na tej czeskiej stronie technicznych szczegółów zaworu, ale za takie pieniądze oczekiwałbym zaworu zbudowanego w oparciu o silnik (a więc pobierający stale znikomą energię na utrzymanie połączenia z siecią a troszkę więcej tylko w trakcie zmiany stanu otwarty<->zamknięty), a nie jakiś elektromagnes itp, gdzie zawór ma zawsze jakiś stan gdzie ciągle pobiera energię by go utrzymać. Ktoś się może kłócić, że to tylko kilka wat, ale wat do wata i nazbieramy w domu kilowata
CHYTRÝ VENTIL
-
mareks6
Cena rzeczywiście zaporowa, a ten wbudowany akumulator na nie wiele się zda, jeśli w całym domu braknie zasilania, a co za tym idzie padnie sieć WiFi i internet - i tak z poziomu telefonu nie da się nim sterować. Z kolei by ręcznie otworzyć/zamknąć zawór nie trzeba żadnych akumulatorów, a wystarczy mechaniczne otwieranie zaworu tak jak to jest u chińczyków.
No i co najważniejsze - nie wiem jak to tu ma miejsce, gdyż nie znalazłem na tej czeskiej stronie technicznych szczegółów zaworu, ale za takie pieniądze oczekiwałbym zaworu zbudowanego w oparciu o silnik (a więc pobierający stale znikomą energię na utrzymanie połączenia z siecią a troszkę więcej tylko w trakcie zmiany stanu otwarty<->zamknięty), a nie jakiś elektromagnes itp, gdzie zawór ma zawsze jakiś stan gdzie ciągle pobiera energię by go utrzymać. Ktoś się może kłócić, że to tylko kilka wat, ale wat do wata i nazbieramy w domu kilowata
Nie wyobrażałbym sobie używania takiego zaworu na dłuższą metę, gdzie połowę doby zawór jest w stanie zamkniętym, a drugą w otwartym, lub chociażby jadąc na 2 tygodnie urlopu gdzie przy zamkniętym zaworze ten by cały czas energię ciągnął...
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
Zawór posiada wbudowany silnik.
Ma możliwość wykrycia zalania nawet jak nie ma stałego zasilania. Posiada wbudowany akumulator. WIFi w sytuacjach awaryjnych nie jest tu najistotniejsze. Zawór może współpracować z wieloma czujnikami zalania (komunikacja radiowa). Ma też możliwość podłączenia pilotów.
Ma możliwość wykrycia zalania nawet jak nie ma stałego zasilania. Posiada wbudowany akumulator. WIFi w sytuacjach awaryjnych nie jest tu najistotniejsze. Zawór może współpracować z wieloma czujnikami zalania (komunikacja radiowa). Ma też możliwość podłączenia pilotów.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
-
Duch__
- Been thanked: 6 times
Ja u siebie staram się wyeliminować urządzenia tzw. cichych złodziei prądu. Głupie 2.5W to 13zł rocznie. Sama moja infrastruktura sieciowa (40W zmierzone) to 210zł rocznie... a gdzie reszta? Jak napisał wcześniej kolega "wat do wata i nazbieramy w domu kilowata"
-
Lucas
Niestety przy wielu obecnych sprzętach nie da się całkowicie ich odciąć od zasilania, choćby z wygody ich użytkowania. Ja już się z tym pogodziłem, że na koniec roku zawsze coś się uzbiera. Inaczej musiałbym powyciągać wszystkie moduły z puszek, wszystkie wtyczki z gniazdek. Albo jesteśmy "trochę smart" i godzimy się na ten pobór, ale rezygnujemy całkowicie - uważam, że to takie coś za coś.Duch__ wrote: Sun May 31, 2020 7:20 am Ja u siebie staram się wyeliminować urządzenia tzw. cichych złodziei prądu. Głupie 2.5W to 13zł rocznie. Sama moja infrastruktura sieciowa (40W zmierzone) to 210zł rocznie... a gdzie reszta? Jak napisał wcześniej kolega "wat do wata i nazbieramy w domu kilowata"
-
mareks6
Ale można zrobić wszystko by maksymalnie ograniczyć ten pobór. Ja u siebie jak mam wybór montować coś tańszego co pobiera więcej energii (jak chociażby zawory z elektromagnesem) a np troszkę droższe podzespoły oszczędniejsze to wybieram te drugie.Lucas wrote: Mon Jun 01, 2020 10:42 amNiestety przy wielu obecnych sprzętach nie da się całkowicie ich odciąć od zasilania, choćby z wygody ich użytkowania. Ja już się z tym pogodziłem, że na koniec roku zawsze coś się uzbiera. Inaczej musiałbym powyciągać wszystkie moduły z puszek, wszystkie wtyczki z gniazdek. Albo jesteśmy "trochę smart" i godzimy się na ten pobór, ale rezygnujemy całkowicie - uważam, że to takie coś za coś.Duch__ wrote: Sun May 31, 2020 7:20 am Ja u siebie staram się wyeliminować urządzenia tzw. cichych złodziei prądu. Głupie 2.5W to 13zł rocznie. Sama moja infrastruktura sieciowa (40W zmierzone) to 210zł rocznie... a gdzie reszta? Jak napisał wcześniej kolega "wat do wata i nazbieramy w domu kilowata"
Kolejny przykład to non stop wałkowane tu na forum wszelkie zamki elektromagnetyczne, tzw zaczepy. Jakiś miesiąc temu udało mi się podłączyć do supli zamek do drzwi oparty o silnik krokowy. Zamek ten ma na dzień dobry tą przewagę, że silnik pobiera prąd tylko gdy zmienia stany otwarty<->zamknięty. Dodatkowo rozszerzyłem go o przekaźnik bistabilny dzięki, któremu z chwilą otwarcia zamka ten odcina sam sobie zasilanie i nie pobiera całkowicie nic. Zamknięcie zamka (impuls kanału gate) podaje mu z powrotem zasilanie i zamek się zamyka (wtedy coś tam pobiera jego elektronika czuwająca). Ma to ogromne znaczenie w przypadku drzwi, które są otwarte połowę każdej doby, gdzie elektrozaczep troszkę by na rachunku nabił. Może kiedyś w wolnej chwili przedstawię moje rozwiązanie w osobnym temacie, by tu już nie robić zbyt wielkiego offtopic'u
-
Lucas
@mareks6 plus dla Ciebie za takie rozwiązanie. Tu już nie ma co wchodzić w polemikę, ale nie każde urządzenie jesteś w stanie odciąć od zasilania, gdy go nie używasz.
-
flowerek
Czy dobrze rozumiem że ten chytrusek wifi używa tylko do sterowania zaworem że smartfona tzn
A) nie ma powiadomień o wykryciu zalania ?
B) czujniki komunikują się z zaworem na innym paśmie radiowym?
Staram się o alternatywę na chińczyka jak w tym poście
https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=7065
Dzieki @elmaya mamy już bezprzewodowy czujnik zalania na wifi na baterie (Na gotowym chińczyku)
Teraz jeszcze walcze z wgraniem supli na zawor (manipulator)
Ale i tak brakuje mi
A) powiadomień w aplikacji (w tuya mam)
B) niezawodności gdy nie ma prądu - nawet powerbank nie pomoże bo ap wifi nie chodzi
Za to całość wychodzi ok 200zl
Troche drogi ten ventil...
A) nie ma powiadomień o wykryciu zalania ?
B) czujniki komunikują się z zaworem na innym paśmie radiowym?
Staram się o alternatywę na chińczyka jak w tym poście
https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=7065
Dzieki @elmaya mamy już bezprzewodowy czujnik zalania na wifi na baterie (Na gotowym chińczyku)
Teraz jeszcze walcze z wgraniem supli na zawor (manipulator)
Ale i tak brakuje mi
A) powiadomień w aplikacji (w tuya mam)
B) niezawodności gdy nie ma prądu - nawet powerbank nie pomoże bo ap wifi nie chodzi
Za to całość wychodzi ok 200zl
Troche drogi ten ventil...
11xSRW-01, 1x Sonoff mini, 3xSonoff SV, 5xSonoff S26, 4xSonoff Basic, 1xGosund Sp-111, 1xSonoff Touch, 1xH801, czujnik poczty DIY, 1x Loratap, 1x MiniTiger , 1 x zawór wody BQ05 DIY, 2xSBW-02, Auraton: MC, HC, Flood Valve, Flood Sensor (test trwa)
-
lobo82
Zakupiłem i podłaczyłem ten elekreozawór ale jest taki problem może ktoś się z czyms takim spotkał i pomoże.
Przy zasilaniu z akumulatora w supli pokazuje kiedy jest zawór otwarty i kedy jest zamknięty oraz przy naciśnięciu guzika zamknij to zamyka a otwórz otwiera.
Ale już przy zasilaniu z sieci elektrycznej w supli pokazuje tylko że jest otwarty nawet jak jest zamknięty i przy naciśnięciu guziaka otwórz elektrozawór nie reaguje, reaguje tylko jak nacisnę zamknij to zamyka oraz też tym samym przyciskiem można otowrzyć
Przy zasilaniu z akumulatora w supli pokazuje kiedy jest zawór otwarty i kedy jest zamknięty oraz przy naciśnięciu guzika zamknij to zamyka a otwórz otwiera.
Ale już przy zasilaniu z sieci elektrycznej w supli pokazuje tylko że jest otwarty nawet jak jest zamknięty i przy naciśnięciu guziaka otwórz elektrozawór nie reaguje, reaguje tylko jak nacisnę zamknij to zamyka oraz też tym samym przyciskiem można otowrzyć
-
lobo82
No też tak sądzę, że na baterii jak i na zasilaniu stałym powinno być tak samo.
I powinno to działać tak jak obecnie na zasilaniu akumulatorowym.
Jak tylko uda Ci "pzygmunt" się cos dowiedzieć pisz koniecznie.
Z góry bardzo dziękuję za pomoc.
I powinno to działać tak jak obecnie na zasilaniu akumulatorowym.
Jak tylko uda Ci "pzygmunt" się cos dowiedzieć pisz koniecznie.
Z góry bardzo dziękuję za pomoc.