SBW-01 - sterowanie bramą oraz brama jako furtka
-
Sk_uter
- Has thanked: 1 time
To jak już mam ten moduł da się go wykorzystać do skrzynki pocztowej? Zamel macie może jakiś alternatywny soft, abym mógł podłączyć czujniki do kontraktora otwarcia skrzynki i potem drugi do resetowania (jak otworze drugie drzwiczki do odbioru to czujnik zmieni ponownie stan nawet 0)?
-
Mirosław F.
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 22 times
Witam. Nie posiadamy żadnych alternatywnych programów dla urządzeń.
Jedynym rozwiązaniem jest napisanie swojego własnego software'u. Oczywiście przypominam o utracie gwarancji producenta w wypadku otwarcia obudowy i ingerencji w oprogramowanie urządzenia .
Jedynym rozwiązaniem jest napisanie swojego własnego software'u. Oczywiście przypominam o utracie gwarancji producenta w wypadku otwarcia obudowy i ingerencji w oprogramowanie urządzenia .
43-200 Pszczyna
ul. Zielona 27
Wsparcie techniczne: 32 211-35-55
ul. Zielona 27
Wsparcie techniczne: 32 211-35-55
-
klew
- Has thanked: 135 times
- Been thanked: 137 times
SBW ma dwa wejścia, więc jeśli chciałbyś software'owo ustawiać i resetować stan sensora, to stracisz wejście informujące o otwarciu/zamknięciu bramy.Sk_uter wrote: Wed Jun 03, 2020 9:27 am Może ktoś coś takiego już napisał? Bo ja to niestety nie z tych osób co potrafią napisać takie modyfikację.
Bo Zamel pewnie takiego produktu nie planuje wydać?
Już o tym z Tobą kiedyś pisałem, ale ja planuję podłączyć czujnik poczty do SBW używając przekaźnika. Schamat tutaj:
viewtopic.php?p=66738#p66738
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
klew
Ja jedno wejście używam do sygnalizacji otwarcia bramy, a drugie podłączę do czujnika poczty.Sk_uter wrote: Wed Jun 03, 2020 11:17 am A tam nie ma miejsca na 2 czujniki, są przecież dwa int1 i int2
Natomiast Ty pisałeś o podłączeniu dwóch czujników skrzynki pocztowej: ustawiający sensor i resetujący sensor; więc założyłem, że chcesz software'owo ustawiać i resetować sensor, co wymaga podłączenia dwóch krańcówek/kontaktronów, więc zajmuje dwa wejścia.
-
klew
Zgadza się, oprogramowanie tego nie obsłuży. Ale naprawdę niewiele potrzeba, aby to ogarnąć hardware'owoSk_uter wrote: Wed Jun 03, 2020 1:57 pm No dokładnie, ja nie będę używał wgl tego do bramy więc mam dwa wejścia na czujniki wolne, więc mogę podłączy dwa kontraktory, tak? Tylko tutaj jest problem, że oprogramowanie tego nie obsłuży aby jedno resetowało drugie?
-
klew
Tylko diodę trzeba dołożyć - o czym Przemek wspominał post niżej.
Jeden kontaktron/mikroprzełącznik będzie załączał przekaźnik, który się zatrzaskuje w pozycji zamkniętej, a drugi kontaktron/mikroprzełącznik rozłącza na chwilę zasilanie i odblokowuje przekaźnik.
Najlepiej aby jeden kontaktron był NO a drugi NC, ale dobór zależy od tego jak to wszystko zmontujesz w skrzynce na listy.
Użyj też przekaźnika na napięcie takie jakim zasilasz SBW. Warto też szukać przekaźnika z jak największą rezystancją cewki - wtedy pobiera mniej prądu i mniej się grzeje w stanie załączonym (który sygnalizuje nam pocztę).
Sygnał z tego podłączasz do sbw i w cloud konfigurujesz to wejście na SBW jako czujnik poczty i powinno działać
Jeden kontaktron/mikroprzełącznik będzie załączał przekaźnik, który się zatrzaskuje w pozycji zamkniętej, a drugi kontaktron/mikroprzełącznik rozłącza na chwilę zasilanie i odblokowuje przekaźnik.
Najlepiej aby jeden kontaktron był NO a drugi NC, ale dobór zależy od tego jak to wszystko zmontujesz w skrzynce na listy.
Użyj też przekaźnika na napięcie takie jakim zasilasz SBW. Warto też szukać przekaźnika z jak największą rezystancją cewki - wtedy pobiera mniej prądu i mniej się grzeje w stanie załączonym (który sygnalizuje nam pocztę).
Sygnał z tego podłączasz do sbw i w cloud konfigurujesz to wejście na SBW jako czujnik poczty i powinno działać