Sonoff gate - czujnik otwarcia

ameno25

tcp wrote: Thu Jan 24, 2019 7:34 am
slawek wrote: Wed Jan 23, 2019 8:21 pm Podejrzewam, że to wpływ tej "metalowej szyny" o której piszesz...
Rozumiem, że to kontaktron? Prawdopodobnie się "namagnesowuje"
Sprawdź omomierzem stan styków na odłączonym od płytki czujniku w pozycji otwartej i zamkniętej bramy...
Metal może zaburzać pracę kontaktronu.
Proponuję dać jak największy, najlepiej taki najazdowy.
Podłączony jest prawidłowo.
Tak to kontaktron NC - kupiłem najtańszy dość mały plastikowy. Podłączyłem i na stole mi działało więc idę podłączać. Przykleiłem kontaktron do szyny i sprawdzam i nie działa więc demontaż i na stół i wszystko sprawdzam i dalej nic. Na drugi dzień od nowa sprawdzam połączenia, resetuje i zaskoczył idę bramy i zbliżyłem do szyny i sprawdzam w apce i nie działa więc na stół ale też nie zadziałało. Zobaczę dzisiaj i zmierzę ten opór omomierzem.
Hej
Czy udało Ci się rozwiązać ten problem ? mam dokładnie tak samo jak u Ciebie , na stole działa , w pobliżu metalowej bramy przestaje .
W aplikacji tak jak piszesz zielone kółeczka bez wypełnienia .
Po restarcie Sonoffa i ponownym dodaniu działa przez chwile , i od nowa przy bramie przestaje
t0mek

Kontaktrony magnetyczne trzeba izolować od metalu, inaczej głupieją.
Pozdrawiam
Tomek
ameno25

t0mek wrote: Sun Jun 07, 2020 12:36 pm Kontaktrony magnetyczne trzeba izolować od metalu, inaczej głupieją.

Sam kontrakton jet przymocowany do słupka betonowego .
Jak zbliżę magnes zwiera styki , oddale styki rozłącza
przecież sam kontrakton dzała jak przełacznik , ma zamknąć obwód kiedy przyłożymy magnes , rozłączyć jesli oddalimy i tak sie własnie dzieje więc skąd problemy ?
t0mek

Jak przyłożysz ręką magnes do kontaktronu to zmienia się ikona w apce?
Pozdrawiam
Tomek
ameno25

t0mek wrote: Sun Jun 07, 2020 3:09 pm Jak przyłożysz ręką magnes do kontaktronu to zmienia się ikona w apce?
Tak zmienia się , ale po kilku przyłożeniach przestaje się zmieniać , restart sonoffa ponowne dodanie do supla , i to samo przykładam magnes do kontaktronu wszystko niby działa ikona się zmienia , kilka przyłożeń i znowu sie nie zmienia
t0mek

Jaki to soft (widać w cloudzie) ? I jaki moduł sonoff?
Pozdrawiam
Tomek
ameno25

SONOFF-gate-p5-DS18B20 by@Zybi
Zybi

Polecam lekturę tego wątku:

viewtopic.php?f=24&t=3916
ameno25

Wygląda na to ze kontaktron jest nie ten teges , zwierałem kabelki ręcznie z pominięciem kontaktronu i ikonka zaknięcia bramy zmienia się , wykonałem kilkadziesiąt prób i wszystko OK , sam układ scalony nie robił się ciepły tak jak w przypadku kiedy obwód zwierał kontaktron .
Myślę żeby wstawić tam normalną krańcówkę , no chyba że polecacie jakiś sprawdzony kontaktron
t0mek

U mnie bezawaryjnie na zewnątrz od 2 lat działa ten :
https://allegro.pl/oferta/wylacznik-kra ... 7661033593
Na drugiej bramie mam ten i też się spisuje :
https://allegro.pl/oferta/satel-b-3a-ko ... 91adabb999
Pozdrawiam
Tomek

Return to “Pomoc”