Shelly z softem Supla

damian.kot1

Witam!
Kupiłem 2 moduły Shelly ze zmiana oprogramowania na Supla. Udało mi się dodać moduł do konta Supla, widzę go ale nie mogę ustawić czasu impulsu. Może źle go ustawiłem na początku??? Połączyłem się do niego przez wifi i ustawiłem adres konta, rodzaj modułu jako Shelly 1 - czy dobrze? ( na koncie Supla widnieje on jako włącznik światła). Może macie jakąś gotową instrukcję lub wskazówkę jak przywrócić jego funkcjonalność?
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Czas impulsu możesz ustawić tylko dla kanału typu brama/furtka/drzwi. Nie wiem jakie tam oprogramowanie jest wgrane więc trudno mi jest określić co musisz zmienić.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
damian.kot1

Kupując na aukcji własnie była możliwość zmiany softu na Supla z możliwścią ( brama,furtka,piec)...nie wiem jak podać tą wersję, gdzie to znajdę, na koncie Supla jest tylko wersja 2.7.2 przy tym sterowniku. Myślę, że może źle wybrałem rodzaj serownika przy jego pierwszej adaptacji ( wybrałem Shelly 1)? Jeśli tak to jak zrobić reset tego sterownika?
Awaryjnie dysponuję kablem do zmiany softu ale nigdy tego nie robiłem i chciałbym zostawić to jako ostateczność....
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Numer wersji nic nie mówi. Supla to otwarty projekt, każdy mógł przygotować własną kompilację i Ci tam ją wgrać.
Co jest w środku wie tylko autor.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
damian.kot1

Zaraz wyślę zdjęcia z pierwszej tablicy modułu ( może one coś wniosą). Skąd mogę pobrać soft do wgrania właściwego oprogramowania ( musi być supla)??
damian.kot1

IMG_20200611_133006 (Copy).jpg
IMG_20200611_132947 (Copy).jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Patryk

Prawdopodobnie masz tam wgrany multiboard.
 viewtopic.php?f=11&t=3843
Zgodnie z pkt 3.
" 3. Przyciski w trybie bistabilnym mamy do wyboru wszystkie możliwe opcje sterowanie przekaźniki em np. gate, brama itp. "

Prawdopodobnie przy pierwszej rejestracji miałeś wybrany przycisk jako monostabilny.
A więc:
1. Musisz wejść w tryb konfiguracji Shelly.
2. Ustawić przycisk na bistabilny.
3. Następnie zresetować moduł ( wyłączyć na chwilę zasilanie ).
4. W Clud-ie usunąć ten Shelly !!!.
5. Ponownie go zarejestrować ( w Clud-ie ).
damian.kot1

ok, dzięki. Będę próbował. Muszę jeszcze raz zresetować bo w clud-zie dalej widzi jako włącznik światła, nawet po usunięciu.
Dziękuję w każdym razie za zainteresowanie!
Pozdr.
damian.kot1

Jakoś udało mi się zresetować ale cały czas powraca w Supli jako włącznik, mimo iż usuwam z listy na 100%....Może wybrać inny model w konfiguracji?
Wziąłem drugą sztukę, czystą, skonfigurowałem ją według wskazówek i też mi ją widzi jako włącznik światła.......

Return to “Pomoc”