SuplaSatelIntegrator - program do integracji Supla z SATEL

cino111
Posty: 713
Rejestracja: pn maja 07, 2018 8:00 pm

pn cze 15, 2020 2:59 pm

Ja już się przesiadłem na Home assistant a dokładniej na AIS-speaker i tam integracja z Satel trwa jakieś 10 min. https://ai-speaker.discourse.group/t/in ... istant/102
Awatar użytkownika
Xoggo
Posty: 179
Rejestracja: ndz mar 29, 2020 10:03 pm
Lokalizacja: Zbąszynek

wt cze 16, 2020 12:10 pm

shimano73 pisze:
pn cze 15, 2020 1:43 pm
Ja bym w centrali alarmowej wystawił dwa wyjścia, jedno jak arm/disarm a drugie jako alarm „głośny” za pomocą przekaźników wpiać do esp jako sensor z ładnymi (odpowiednimi) ikonami
I namówiłeś :D
Tomwild
Posty: 4
Rejestracja: ndz cze 30, 2019 4:55 pm

pn wrz 21, 2020 2:11 pm

Witam,
Czy program nadal działa? Używam Wemos D1 mini i ma problem z wywołaniem sceny. Wersja płytki 2.3 połączenie z Integrą działa bez problemu natomiast nie działa połączenie z suplą.
if (client.connect(remote_host, remote_port)) w tym miejscu mam FALSE podczas sprawdzania połączenia. Udało mi się go obejść po przez podanie adresu IP w miejscu remote_host zamiast nazwy supla.fracz.com. Niestety scena nie jest wykonywana. Na serwerze Supli w logach nie widać żadnej próby wywołania sceny. Czy ktoś ma podobny problem? Poniżej część kodu.

Kod: Zaznacz cały

wyslij_do_remote_host:
      byte server[] = { 145, 239, 83, 81 };
      
      if(adr_url != " "){
        if(token != " "){
          Serial.println("Test połączenia");
          Serial.println(client.connect(server, remote_port));
          if (client.connect(server, remote_port)) {
            Serial.println("Wysylam do ");
            Serial.print(remote_host);
            Serial.println(" ");

           client.println(String("GET ")+ adr_url + " HTTP/1.1\r\n" +
               "Host: " + remote_host + "\r\n" +
               "User-Agent: ESP8266\r\n" +
               "Connection: close\r\n\r\n");
mily
Posty: 4
Rejestracja: czw maja 12, 2016 6:08 pm

wt gru 15, 2020 2:33 pm

Przepraszam że zadam głupie pytanie, ale na chwilę obecną raczkuję i próbuję pojąć zasadę działania.
Satela Integre, Versę, Perfectę znam i to ogarniam. Próbuję pojąć jak działa supla. Poprawcie mnie.
Sterowniki zamela lub innego producenta łączą się z serwerem który najczęściej wygląda tak srvxxxx.supla.org tam podaje stan urządzenia i przez niego przechodzą polecenia np z aplikacji mobilnej. Czy ja dobrze rozumiem że kolega fracz postawił stronę supla.froncz.com gdzie można wpisać parametry swojego serwera i za pomocą jego strony realizować układy logiczne? Np termostat działa tak że jego strona odpytuje z serwera stan temperatury i na tej podstawie wysyła informację o załączeniu lub wyłączeniu danego wyjścia. Czyli jeżeli kolega fracz będzie maił już nas dosyć i zlikwiduje stronę to cała automatyka domu czy tam integracji z Satelem przestanie działać?

No i zgodnie z powyższym moim rozumowaniem, po co nam układy ESP8266, skoro logikę realizuje się poprzez program ze strony internetowej? W którym miejscu wkracza nam do życia ESP8266?
YoMan
Posty: 76
Rejestracja: czw kwie 30, 2020 5:18 pm

wt mar 02, 2021 10:30 am

Koledzy @Duch__ i @cino111.

Chciałbym trochę odświeżyć wątek. Przymierzam się do integracji Integry z suplą. Stąd pytania:
1. czy używacie w dalszym ciągu tego softu? z perspektywy czasu jest stabilny?
2. Jakieś rady i ostrzeżenia zanim zacznę walczyć z tematem?

Na razie u mnie Satel obsługuje alarm, czujki dymu, 3x drzwi, 6 rolet i kontrolę wejścia. W planach podpięcie do supli drzwi równolegle, podpięcie rolet do supli (równolegle lub zamiast satela) i dalsze rozwinięcie systemu o oświetlenie, może podlewanie trawnika, etc. oczywiście oparte na scenach uzależnionych od stanu alarmu i osoby wchodzącej do budynku. Uzbrajanie i rozbrajanie alarmu przez suplę kusi ale obawiam się bezpieczeństwa takiego rozwiązania. Jakieś sugestie?
YoMan
cino111
Posty: 713
Rejestracja: pn maja 07, 2018 8:00 pm

wt mar 02, 2021 11:03 am

U mnie nigdy stabilnie to nie działało. Co kilka minut pokazywało błędne stany a co za tym idzie uruchamiały się sceny.

Przesiadłem się z całym systemem na ai-speaker. W nim integracja z integra dziala super. Suple tez można z nim zintegrować.
YoMan
Posty: 76
Rejestracja: czw kwie 30, 2020 5:18 pm

wt mar 02, 2021 10:38 pm

cino111 pisze:
wt mar 02, 2021 11:03 am
U mnie nigdy stabilnie to nie działało. Co kilka minut pokazywało błędne stany a co za tym idzie uruchamiały się sceny.

Przesiadłem się z całym systemem na ai-speaker. W nim integracja z integra dziala super. Suple tez można z nim zintegrować.
OK. Dzięki.
YoMan
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nowości”