Witam, mógłby ktoś mi pomóc z ogarnieciem sterowania po mqtt bramą. Ogarnełem już rolety i światła po mqtt ale z bramą nie mogę sobie poradzić. Stosuje poniższy kod w home assitant ale nie działa sterowanie. W mqtt explorer normalnie widać stany broker mqtt działa ok. Może ktoś już ogarnał bramę i mógłby się podzielić działającym kodem.
cover 3:
- platform: mqtt
name: "BRAMA3"
state_topic: "supla/channels/status/gate/2930"
command_topic: "supla/channels/command/2930"
value_template: '{{ "1" if value_json.hi else "0" }}'
state_open: "1"
state_closed: "0"
payload_open: '{"idx": 2930, "hi": 1}'
payload_close: '{"idx": 2930, "hi": 0}'
Mqtt Brama Home Assistant
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
Nie ogarniesz. Brama nie wspiera akcji "open" i "close". Wspiera akcję "openeclose" co oznacza, że skutek wywołania tek akcji jest nieznany z uwagi na to, że nie wiadomo jak w danym momencie zareaguje automatyka bramy. Nie wiadomo czy zacznie zamykać czy otwierać w przypadku gdy brama np. została zatrzymana i jej status jest "otwarta".
Na dniach pojawi się wsparcie dla odseparowanych akcji "open" i "close". Wtedy serwer będzie obserwował co się dzieje (na podstawie czujnika) i będzie odpowiednio reagował jeśli brama się zamknie zamiast otworzyć. Po wprowadzeniu odseparowanych akcji będziesz mógł zrealizować to co chcesz.
Na dniach pojawi się wsparcie dla odseparowanych akcji "open" i "close". Wtedy serwer będzie obserwował co się dzieje (na podstawie czujnika) i będzie odpowiednio reagował jeśli brama się zamknie zamiast otworzyć. Po wprowadzeniu odseparowanych akcji będziesz mógł zrealizować to co chcesz.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
-
[email protected]
Dzięki to już przynajmniej wiem dlaczego tego nie mogłem ogarnąć w takim razie czekam i dzięki za wyjaśnienie.
-
mariusz_70
Code: Select all
- platform: mqtt
name: "BRAMA3"
state_topic: "supla/channels/status/gate/2930"
command_topic: "supla/channels/command/2930"
payload_open: '{"idx": 2930, "hi": 1}'
payload_close: '{"idx": 2930, "hi": 1}'
payload_stop: '{"idx": 2930, "hi": 1}'
state_open: '{"id": 2930, "hi": 0, "sensor_1": 0, "online": 1}'
state_closed: '{"id": 2930, "hi": 0, "sensor_1": 1, "online": 1}'
-
pzygmunt
To nie jest dobre rozwiązanie. Wyślesz polecenie "OPENCLOSE" w celu zamknięcia gdy brama jest częściowo otwarta to zamiast otworzyć się, może otworzyć się jeszcze bardziej zamiast zamknąć.
-
Goral64
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 1 time
Czyli po wysłaniu polecenia "OPENCLOSE" gdy chcemy wywołać CLOSE potrzebny jest sensor BRAMA_FULL_OPEN, który jeśli się uaktywni pierwszy zamiast BRAMA_CLOSE, wyśle ponownie "OPENCLOSE", żeby bramę zamknąć i uzyskać potwierdzenie od sensora BRAMA_CLOSE, że brama jest zamknięta. I odwrotnie.pzygmunt wrote: Tue Jun 23, 2020 8:48 am To nie jest dobre rozwiązanie. Wyślesz polecenie "OPENCLOSE" w celu zamknięcia gdy brama jest częściowo otwarta to zamiast otworzyć się, może otworzyć się jeszcze bardziej zamiast zamknąć.
A żeby nie było za łatwo to jeszcze mamy tryb furtki
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2026

-
pzygmunt
Obsługa OPEN/CLOSE musi działać jak w harmonogramach.
Wysyłany jest impuls. Następnie harmonogram po kilkudziesięciu sekundach sprawdza rezultat. Jeśli nie został osiągnięty
cel to wysyła ponownie impuls. I tak 3 próby.
Implementacja "OPEN" i "CLOSE" musi działać tak samo tylko zamiast harmonogramu będzie tego pilnował serwer.
To wynika ze specyfiki automatyki.
Wysyłany jest impuls. Następnie harmonogram po kilkudziesięciu sekundach sprawdza rezultat. Jeśli nie został osiągnięty
cel to wysyła ponownie impuls. I tak 3 próby.
Implementacja "OPEN" i "CLOSE" musi działać tak samo tylko zamiast harmonogramu będzie tego pilnował serwer.
To wynika ze specyfiki automatyki.
-
mariusz_70
Na dzień dzisiejszy chyba jedyne.pzygmunt wrote: Tue Jun 23, 2020 8:48 am To nie jest dobre rozwiązanie. Wyślesz polecenie "OPENCLOSE" w celu zamknięcia gdy brama jest częściowo otwarta to zamiast otworzyć się, może otworzyć się jeszcze bardziej zamiast zamknąć.
viewtopic.php?f=6&t=6855
-
kerad
Póki co w HA działa sterowanie bramami przez API supla i odczyty z kontaktronów też są, więc widać czy jest zamknięta, czy otwarta.
-
[email protected]
Tylko że przy 5 bramach zjada mi szybko limit API więc jak już ogarnęłam mqtt rolety i światła to też bym chciał i bramy mieć po mqtt wtedy integrację API w HA wyłączę.kerad wrote: Thu Jun 25, 2020 7:54 am Póki co w HA działa sterowanie bramami przez API supla i odczyty z kontaktronów też są, więc widać czy jest zamknięta, czy otwarta.