[zlecenie] Stacja pogodowa

Alpines
Posty: 27
Rejestracja: wt cze 09, 2020 8:03 am

śr cze 24, 2020 8:47 am

Dołączam się do zapytania.
Najbardziej interesowałoby mnie to aby w supli udało sie wyświetlić prędkość wiatru, wilgotność, temperatura, ewentualnie ciśnienie ,opady deszczu
RKL
Posty: 26
Rejestracja: czw maja 14, 2020 6:20 pm
Kontaktowanie:

śr cze 24, 2020 10:12 am

Alpines pisze:
śr cze 24, 2020 8:47 am
Dołączam się do zapytania.
Najbardziej interesowałoby mnie to aby w supli udało sie wyświetlić prędkość wiatru, wilgotność, temperatura, ewentualnie ciśnienie ,opady deszczu
Zagadaj z shimano73 jego projekt fajnie działa akurat to co chcesz wszystko ma
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1218
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

śr cze 24, 2020 11:09 am

ojojoj , chyba bedę musiał otworzyć dodatkową działalność :D , cieszę się że moja stacja ma tylu sympatyków. Mam bardzo ograniczone ilości wolnego czasu a budowa takiej stacji trochę trwa. Dodatkowo niektóre części zamawiam w Chinach by ograniczyć koszty , co dodatkowo wydłuża terminy. Niektóre części wyrabiam sam, choćby uchwyt czujników zrobiony z elementów PP do zgrzewania.
Załączniki
stacja.JPG
stacja.JPG (137.44 KiB) Przejrzano 1029 razy
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
Fistach
Posty: 13
Rejestracja: czw lis 21, 2019 11:56 am

pt cze 26, 2020 11:55 am

QLQ pisze:
pt cze 05, 2020 6:35 am
Ale masz tylko dwa stany ikon.
Inna kwestia- na czym zrealizować kąt obrotu - rezystor obrotowy bez ogranicznika?
Tez myslalem o czujniku kompasu pod arduino ale tu kable sie nie obrócą wraz z nim. :( Teoretycznie robilem proby i gdzieś mam kod na kanał DS18 bo mam takie sprzęgło na os z 6 kablami ale to nie zbyt dobrze działa
No ale żeby wyświetlało Wartość tekstową ( np Pn, Pd, Wsch, Zach, PnWsch .... ) a nie zmieniało ikone....

A np przy pomocy kontaktronów normalnie otwartych? a dokładnie 8 na podstawowe kierunki? Na łożysku lotka , magnes , i odchodzi problem z przewodem że się zaplącze...
Na razie totalny amator, bez wykształcenia informatycznego... ale chętnie się czegoś nauczę.
Na stanie:
SRW-01 x17 ROW-04M x1 Sonoff Basic R3 x1 Sonoff mini 10A x1 Sonoff TH16 x3 Blitzwolf gniazdko x1
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1218
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

pt cze 26, 2020 3:28 pm

Fistach pisze:
pt cze 26, 2020 11:55 am
QLQ pisze:
pt cze 05, 2020 6:35 am
Ale masz tylko dwa stany ikon.
Inna kwestia- na czym zrealizować kąt obrotu - rezystor obrotowy bez ogranicznika?
Tez myslalem o czujniku kompasu pod arduino ale tu kable sie nie obrócą wraz z nim. :( Teoretycznie robilem proby i gdzieś mam kod na kanał DS18 bo mam takie sprzęgło na os z 6 kablami ale to nie zbyt dobrze działa
No ale żeby wyświetlało Wartość tekstową ( np Pn, Pd, Wsch, Zach, PnWsch .... ) a nie zmieniało ikone....

A np przy pomocy kontaktronów normalnie otwartych? a dokładnie 8 na podstawowe kierunki? Na łożysku lotka , magnes , i odchodzi problem z przewodem że się zaplącze...
Problem w tym z nie ma kanału w którym można by to wyświetlać , pod jakąkolwiek postacią czy to graficzna czy tekstowa
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
Awatar użytkownika
klew
Posty: 1531
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

pn cze 29, 2020 1:39 pm

shimano73 pisze:
pt cze 26, 2020 3:28 pm
Problem w tym z nie ma kanału w którym można by to wyświetlać , pod jakąkolwiek postacią czy to graficzna czy tekstowa
Widziałeś projekt ze śmieciami "kiedy wywóz"? :) viewtopic.php?f=24&t=6861
Po api można zmieniać nazwę kanału. Tylko, że to zmiana konfiguracji, więc pewnie serwer będzie resetował połączenia. O ile przy śmieciach aktualizowanych minutę po północy można sobie na to pozwolić, to już kierunek wiatru może się częściej zmieniać
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1218
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

pn cze 29, 2020 2:38 pm

klew pisze:
pn cze 29, 2020 1:39 pm
shimano73 pisze:
pt cze 26, 2020 3:28 pm
Problem w tym z nie ma kanału w którym można by to wyświetlać , pod jakąkolwiek postacią czy to graficzna czy tekstowa
Widziałeś projekt ze śmieciami "kiedy wywóz"? :) viewtopic.php?f=24&t=6861
Po api można zmieniać nazwę kanału. Tylko, że to zmiana konfiguracji, więc pewnie serwer będzie resetował połączenia. O ile przy śmieciach aktualizowanych minutę po północy można sobie na to pozwolić, to już kierunek wiatru może się częściej zmieniać
No właśnie zauważyłem , ale ja jestem za cienki w tych sprawach i nic z tego nie rozumiem . Zaczekam na kanał na którym będzie można to zrealizować 😁
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
Alpines
Posty: 27
Rejestracja: wt cze 09, 2020 8:03 am

czw sie 20, 2020 7:32 pm

Ponawiam zapytanie.
\Czy ktos z kolegów dysponuje wolnymi mocami przerobowymi i podjąłby sie stworzenia stacji pogodowej?
Najbardziej interesowałoby mnie to aby w supli udało sie wyświetlić prędkość wiatru, wilgotność, temperatura zew, ewentualnie ciśnienie ,opady deszczu - nasłonecznienie tylko w opcji
Dzieki
Jacaxx1
Posty: 12
Rejestracja: wt lis 20, 2018 7:33 pm

sob sie 29, 2020 4:21 pm

Witam też byłbym zainteresowany taka stacja pogodowa,jest ktoś chętny podjąć się zdobienia?
Kassewsky
Posty: 163
Rejestracja: śr sty 22, 2020 9:44 am

pn sie 31, 2020 8:32 pm

Proponuję zakupić używana lub uszkodzona stacje pogodowa. Potem wykorzystujemy czujnik deszczu i wiatru do tego bme280 i całość do wemos D1 mini. I stacja gotowa 🙂
Załączniki
IMG_20200711_124413.jpg
IMG_20200711_124413.jpg (2.42 MiB) Przejrzano 411 razy
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogłoszenia / Giełda / Zlecenia”