ESP8266-01

pzygmunt
Been thanked: 59 times

Dzisiaj doszły nowe moduły ESP-01 tak więc mogłem skorygować firmware.
Poprawnie działający jest do pobrania z www.supla.org/download (Gniazdgo WiFi).
Po rozpakowaniu archiwum znajdziecie tam podfolder esp01

Przekaźnik jest na GPIO0
Przycisk na GPIO2

Firmware też można pobrać z github-a
https://github.com/SUPLA/ESP8266/tree/m ... t-firmware

podfolder esp01. Przeniosłem tam taż firmware z zamienionymi portami 4<->5
SUPLA.... Nareszcie w domu.
szygorski

SUPER! DZIĘKI!

Jutro przetestuje :)
slawek

Coś dla zawziętych... :D http://esp8266.ru/esp8266-esp-01-hacked/
Da się? DA SIĘ!!!
Elektroniku polski - bierz przykład z elektronika radzieckiego...
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
besix

Nowy firmware dla 01 działa prawie dobrze, nie żebym się czepiał ale jak testuję to staram się dokładnie, więc prawie dlatego bo w konfiguracji switch wszystko jest super do chwilowego zaniku zasilania przy zwartym przycisku a taka sytuacja jest wielce prawdopodobna. Przy takim ustawieniu chwilowy zanik zasilania modułu powoduje utratę łączności z serwerem ( na module niebieski LED świeci się na stałe) rozwarcie przycisku nic nie wnosi
dopiero po rozwarciu przycisku i zdjęciu na chwilę zasilania łączność wraca i moduł działa normalnie. Przypuszczam że wkradł się gdzieś jakiś mały błąd w kodzie, bo na 07 i 12 taki problem nie występuje.
Pozdrawiam i czekam na wersję 1.3 :D
szygorski

Nie zauważyłem takich symptomów, to musi być naprawdę bardzo krótkotrwały zanik. Przy moich testach połączenie wracało bez problemów. Zastanawia mnie za to inna kwestia. Przy zaniku internetu/połączenia z serwerem na wyjściu GPIO 0 pojawia się stan wysoki. Nie ma znaczenia czy przed zanikiem wyjście jest załączone czy nie. Jest na to jakiś sposób, trudno żeby przekaźnik załączał się za każdym razem gdy pojawi się zanik sieci.
slawek

Potwierdzam - po każdym zaniku zasilania lub utracie połączenia z serwerem, np. podczas konfiguracji następnego urządzenia ESP-01 odpala stan wysoki na przekaźniku, chociaż aplikacja może pokazywać niski. Natomiast nie zauważyłem problemów z ponownym łączeniem.
besix

Skoro u was nie występuje problem z ponownym połączeniem po zaniku zasilania to widocznie mój moduł ma z tym problem, jutro powinienem mieć dwa nowe więc sprawdzę, stan wysoki na wyjściu po zerwaniu połączenia z serwerem też mam. Pozdrawiam i dziękuję kolegom za cenne info
slawek

A jak z zasilaniem?
Zasiliłem u siebie z jednego zasilacza 5V/1A ESP-07, ESP-12 i ESP-01 z kilkoma ledami i jednym modułem wykonawczym i właśnie ESP-01 pierwszy stracił połączenie, pozostałe 2 działały stabilnie. Oczywiście każdy ma stabilizator 3,3V.
Po wymianie zasilacza na 1,5A jest OK i łączy się natychmiast.Pozostaje tylko problem ze stanem startowym wyjścia opisany wyżej...
besix

Też myślałem o zasilaniu ale podłączyłem ten moduł pod 1A, 5V + oczywiście stabilizator 3,3V więc kwestia zasilania odpada, ale dzięki za podpowiedz przyda się potomnym
bicker

Witam a czy da się zbudowac termametr na ESP -01 ??

Return to “Nowości”