Krytyka i opinie , w granicach zdrowego rozsądku , mile widziane
Stacja pogodowa by shimano73
-
shimano73
- Been thanked: 1 time
Witajcie, dziś umieściłem na moim github'ie nową wersją softu stacji pogodowej. Nowa wersja umożliwia wpisanie danych pod własny deszczomierz, dokonałem również zmiany zasady wyliczania tego opadu która nie do końca była dla mnie jasna
Teraz każdy impuls na wejściu powoduje zliczanie ilości opadu w oparciu od zmienną z konfiguracji "zebrany opad" . Jest to ilość deszczu , wyrażona w l/m2, która powoduje przechylenie się korytka . Suma opadu jest resetowana co 24h w chwili "zerowania" temperatury minimalnej czyli zgodnie z ustawieniami w harmonogramie . Mam nadzieje że teraz będzie można podłączyć podobne deszczomierze o różnych parametrach .
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Wezmę udział w Supla Offline Party 2024
-
Kassewsky
Będzie testowane. Czyli teraz trzeba podać ilość impulsów które oznaczają 1l/M2 ?shimano73 wrote: Tue Jun 23, 2020 3:12 pm Witajcie, dziś umieściłem na moim github'ie nową wersją softu stacji pogodowej. Nowa wersja umożliwia wpisanie danych pod własny deszczomierz, dokonałem również zmiany zasady wyliczania tego opadu która nie do końca była dla mnie jasnaTeraz każdy impuls na wejściu powoduje zliczanie ilości opadu w oparciu od zmienną z konfiguracji "zebrany opad" . Jest to ilość deszczu , wyrażona w l/m2, która powoduje przechylenie się korytka . Suma opadu jest resetowana co 24h w chwili "zerowania" temperatury minimalnej czyli zgodnie z ustawieniami w harmonogramie . Mam nadzieje że teraz będzie można podłączyć podobne deszczomierze o różnych parametrach .
Krytyka i opinie , w granicach zdrowego rozsądku , mile widziane![]()
-
shimano73
Nie ilość impulsów a objętość , np u mnie jest 0.3554 l/m2 , a np ten tu :https://botland.com.pl/pl/stacje-pogodo ... 08942.html , ma 0,2794. Tam jest wyrazone w "mm" ale to jest równoważne ponieważ opady deszczu podajemy w "mm słupa wody" lub l/m2Kassewsky wrote: Tue Jun 23, 2020 3:56 pmBędzie testowane. Czyli teraz trzeba podać ilość impulsów które oznaczają 1l/M2 ?shimano73 wrote: Tue Jun 23, 2020 3:12 pm Witajcie, dziś umieściłem na moim github'ie nową wersją softu stacji pogodowej. Nowa wersja umożliwia wpisanie danych pod własny deszczomierz, dokonałem również zmiany zasady wyliczania tego opadu która nie do końca była dla mnie jasnaTeraz każdy impuls na wejściu powoduje zliczanie ilości opadu w oparciu od zmienną z konfiguracji "zebrany opad" . Jest to ilość deszczu , wyrażona w l/m2, która powoduje przechylenie się korytka . Suma opadu jest resetowana co 24h w chwili "zerowania" temperatury minimalnej czyli zgodnie z ustawieniami w harmonogramie . Mam nadzieje że teraz będzie można podłączyć podobne deszczomierze o różnych parametrach .
Krytyka i opinie , w granicach zdrowego rozsądku , mile widziane![]()
-
RKL
U mnie trzeba podać 60 l/m na 1 impuls aby uzyskać pojemność szalki 0,2794 na jeden impuls, ale poza tym dobra robota
ale chyba jakies smieci mam bo obok tych wpisywanych 60 mam znaczki z pytajnikami
-
shimano73
Zauważyłem te pytajnikI również u siebie , brakło czasu aby to zlokalizowaćRKL wrote: Tue Jun 23, 2020 6:04 pm U mnie trzeba podać 60 l/m na 1 impuls aby uzyskać pojemność szalki 0,2794 na jeden impuls, ale poza tym dobra robotaale chyba jakies smieci mam bo obok tych wpisywanych 60 mam znaczki z pytajnikami
-
danutadankiewicz
Last edited by danutadankiewicz on Wed Jul 01, 2020 5:39 pm, edited 1 time in total.
-
Kassewsky
Ustawiłem wartość szalki itd ale brak pomiaru. Zwieram z GND i cisza. Wiatromierz działa. A deszczomierz nie. Sprawdzisz mi które to ma być wyjście na wemos D1 mini.shimano73 wrote: Tue Jun 23, 2020 6:53 pmZauważyłem te pytajnikI również u siebie , brakło czasu aby to zlokalizowaćRKL wrote: Tue Jun 23, 2020 6:04 pm U mnie trzeba podać 60 l/m na 1 impuls aby uzyskać pojemność szalki 0,2794 na jeden impuls, ale poza tym dobra robotaale chyba jakies smieci mam bo obok tych wpisywanych 60 mam znaczki z pytajnikami
![]()
-
RKL
Pod D5 gapio14 (wemos d1 mini) dziala deszczomierz
-
Kassewsky
No to u mnie jest coś nie tak. Bo nie zalicza impulsów. Nawet jak zepne na stałe to opadu nie przybywa.
-
Kassewsky
Na jakich ustawieniach wgrywać soft do wemos D1 mini?shimano73 wrote: Tue Jun 23, 2020 6:53 pmZauważyłem te pytajnikI również u siebie , brakło czasu aby to zlokalizowaćRKL wrote: Tue Jun 23, 2020 6:04 pm U mnie trzeba podać 60 l/m na 1 impuls aby uzyskać pojemność szalki 0,2794 na jeden impuls, ale poza tym dobra robotaale chyba jakies smieci mam bo obok tych wpisywanych 60 mam znaczki z pytajnikami
![]()
Sygnał z deszczomierza i wiatromierza ma być zawierany do GND? Potrzebny jest jakiś rezystor?