Mqtt Brama Home Assistant

mariusz_70

@kerad przeczytałeś tytuł tego tematu? Tu nie chodzi o API a o MQTT. Powyższe rozwiązanie które podałem działa dokładnie tak samo jak opisujesz, również mamy wskazania z kontaktronu. Przewagą MQTT nad API jest to że nie mamy limitów zapytań.
A wracając do tematu aby integracja z HA była poprawna czyli działała w 100% identycznie jak w oficjalnej aplikacji Supla na telefonie należy w trakcie konfiguracji interfejsu użytkownika W HA dodać kartę "przycisk", często użytkownicy dodają kartę "encja" wówczas na pulpicie HA mamy dostęp do trzech przycisków otwórz,stop,zamknij, o ile problemu nie ma z otwórz i zamknij bo ich stan jest zależny od stanu położenia bramy to problemem jest stop, kliknięcie w ten przycisk nie koniecznie oznacza zatrzymanie bramy bo kiedy jest zamknięta zacznie się otwierać. Rozwiązaniem tego problemu jest usunięcie wpisu:

Code: Select all

payload_stop: '{"idx": 2930, "hi": 1}'

wówczas na pulpicie HA widoczny będzie przycisk stop ale kliknięcie w niego nie wywoła żadnej akcji a przycisk zamknij dodatkowo będzie pełnił funkcje stop - chociaż to rozwiązanie jest nieintuicyjne, trzeba się do niego przyzwyczaić.
[email protected]

mariusz_70 wrote: Tue Jun 23, 2020 8:41 am

Code: Select all

- platform: mqtt
  name: "BRAMA3"
  state_topic: "supla/channels/status/gate/2925"
  command_topic: "supla/channels/command/2925"
  payload_open: '{"idx": 2925, "hi": 1}'
  payload_close: '{"idx": 2925, "hi": 1}'
  payload_stop: '{"idx": 2925, "hi": 1}'
  state_open: '{"id": 2925, "hi": 0, "sensor_1": 0, "online": 1}'
  state_closed: '{"id": 2925, "hi": 0, "sensor_1": 1, "online": 1}'

Mariusz probowałem ten twój kod ale u mnie nie działa, znaczy statusy działają i pokazuje czy brama otwarta czy zamknięta ale komendy otwarcia już nie, pytanie jak w supli masz ustawione jako bramę garażową czy wjazdową.
W mqtt explorer widze wszytko poprawnie jak niżej i jak widać wysyła komendę na idx 2925 hi:1 ale w brama sie nie otwiera, również w statusie nic sie nie zmienia w mqtt explorer dla 2925. Natomiast jak wywołam zamknięcie przez aplikacje supla to widzę w mqtt explorer jak na chwilę status zmienia się w hi na 1 i brama się otwiera. Brakuje mi już pomysłów.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
rocko

Miałem podobny objaw mi pomogło to rozwiązanie:
viewtopic.php?p=55419#p55419
[email protected]

pzygmunt wrote: Mon Jun 22, 2020 8:50 pm Nie ogarniesz. Brama nie wspiera akcji "open" i "close". Wspiera akcję "openeclose" co oznacza, że skutek wywołania tek akcji jest nieznany z uwagi na to, że nie wiadomo jak w danym momencie zareaguje automatyka bramy. Nie wiadomo czy zacznie zamykać czy otwierać w przypadku gdy brama np. została zatrzymana i jej status jest "otwarta".
Na dniach pojawi się wsparcie dla odseparowanych akcji "open" i "close". Wtedy serwer będzie obserwował co się dzieje (na podstawie czujnika) i będzie odpowiednio reagował jeśli brama się zamknie zamiast otworzyć. Po wprowadzeniu odseparowanych akcji będziesz mógł zrealizować to co chcesz.
czy zostało już może wprowadzona ta obsługa odseparowanych akcji ...pytam bo wszekie sposoby sterowania bramy po mqtt mi nie działają obecnie

Return to “Pomoc”