Aplikacja Supla-brak połączenia z przekaźnikiem?

Sterownik dwukanałowy
lesiu681

Witam, mam nadzieję, że w dobrym dziale ten post piszę. Mam problem tego typu, że aplikacja w telefonie nie może połączyć się (przynajmniej tak mi się wydaje) z przekaźnikiem ROW-02, który steruje u mnie oświetleniem. Zauważyłem po wczorajszej aktualizacji, że nie moge zdalnie włączyć oświetlenia w domu. Co może być przyczyną? trzeba zresetować przekaźnik czy może coś innego?
1..png
2..png
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Pierwszy screen sugeruje, że masz wprowadzone błędne dane logowania. Zapewne włączyłeś "Zaawansowane" i tam wprowadziłeś niepoprawne dane. Wyłącz "zaawansowane" i posługuj się tylko adresem email.

Drugi screen pokazuje, że Twój ROW-02 nie ma połączenia z serwerem. Albo brak połączenia z wifi, albo problem z internetem.
Najlepiej zacząć od przełączenia ROW-02 w tryb konfiguracji i sprawdzenia co poszło nie tak odczytując "LAST STATE".
SUPLA.... Nareszcie w domu.
lesiu681

pzygmunt wrote: Sat Jul 18, 2020 4:34 pm Pierwszy screen sugeruje, że masz wprowadzone błędne dane logowania. Zapewne włączyłeś "Zaawansowane" i tam wprowadziłeś niepoprawne dane. Wyłącz "zaawansowane" i posługuj się tylko adresem email.

Drugi screen pokazuje, że Twój ROW-02 nie ma połączenia z serwerem. Albo brak połączenia z wifi, albo problem z internetem.
Najlepiej zacząć od przełączenia ROW-02 w tryb konfiguracji i sprawdzenia co poszło nie tak odczytując "LAST STATE".
Nic wcześniej nie robiłem, po prostu chciałem dzisiaj rano włączyć pompę basenową i okazało się że nie mogę (screen 2.)
Myślisz, że przekaźnik nie jest połączony z internetem? Kilka razy nie było prądu i w związku z tym internetu ale zawsze potem aplikacja działała bez problemu. Co do screena pierwszego to rzeczywiście wszedłem w ustawienia zaawansowane i taki komunikat wyskoczył jak powyżej ale po powrocie do logowania przez email wyskakiwało okno jak w screenie nr 2.
Jak wejść w tryb konfiguracji? Wybacz za banalne pytania ale nie jestem w tym zbyt biegły.

Logowanie na laptopie i takie coś, czyli chyba jednak przekaźnik ma łączność z internetem?
Opera Zrzut ekranu_2020-07-18_184959_cloud.supla.org.png
Opera Zrzut ekranu_2020-07-18_184959_cloud.supla.org.png
EDIT: !!!
Chwilę potem, może z pięć minut taka sytuacja.
supla 3.png
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
pzygmunt

Najwyraźniej moduły są na skraju zasięgu i raz się łączą, a za chwilę rozłączają.
lesiu681

Od dwóch lat są w tym samym miejscu, router także ten sam i miejsca nie zmienił. Supla cały czas pokazuje "rozłączony". Jak to mogę w tej chwili połączyć? Resetować na przekaźniku? Nie będzie trzeba konta wtedy od nowa zakładać?
pzygmunt

To co obserwujesz nie ma nic wspólnego z aktualizacją aplikacji w smartfonie.
Coś musiało się wydarzyć. Może zrestartuj router. Spróbuj też zrestartować na początek ROW odłączając mu zasilanie.
lesiu681

pzygmunt wrote: Sat Jul 18, 2020 5:58 pm To co obserwujesz nie ma nic wspólnego z aktualizacją aplikacji w smartfonie.
Coś musiało się wydarzyć. Może zrestartuj router. Spróbuj też zrestartować na początek ROW odłączając mu zasilanie.
Nie wiem , nie znam się ale zbiegło się to w czasie z aktualizacją aplikacji. Wieczorem aktualizacja, rano urządzenie nie odpowiada. Ok, odłącze zasilanie na chwilę i zobaczę co sie wydarzy. Jesli nie pomoże to mogę resetować moduł ROW? Nie będe musiał na nowo konta zakładac?
pzygmunt

Konta nie musisz na nowo zakładać. Dzisiaj znajomy podłączał dodatkowe mesh pointy do swojej sieci. W tym czasie internet wysiadł. Pierwsze co pomyślał, że coś zepsuł i ma to związek z jego nowym sprzętem. Okazało się, że w tym samym czasie u jego dostawcy internetu padła sieć.

Jak napisałem wyżej. Twój problem nie ma związku z aktualizacją aplikacji.
lesiu681

pzygmunt wrote: Sat Jul 18, 2020 6:15 pm Konta nie musisz na nowo zakładać. Dzisiaj znajomy podłączał dodatkowe mesh pointy do swojej sieci. W tym czasie internet wysiadł. Pierwsze co pomyślał, że coś zepsuł i ma to związek z jego nowym sprzętem. Okazało się, że w tym samym czasie u jego dostawcy internetu padła sieć.

Jak napisałem wyżej. Twój problem nie ma związku z aktualizacją aplikacji.
Miałeś rację, po wyłączeniu na pewien czas napięcia w przekaźniku aplikacja ruszyła. Widocznie jakaś chwilowa niedyspozycja. Dziękuję za pomoc. Pozdrawiam.
pzygmunt

Może burze miałeś w okolicy

Return to “ZAMEL ROW-02”