Od razu się przyznam że jestem informatykiem nie elektronikiem. Jako że dopiero zaczynam swoją przygodę z suplą mam kilka pomysłów jak ją wykorzystać w swoim domu. Domowy serwer supli póki co postawiłem testowo od zera na VM na debianie.
Czekam na Orange PI zero który to będzie docelowym domowym serwerem supli.
W pierwszej kolejności chciał bym zrobić moduł który współpracował by z suplą i pokazywał w aplikacji odczyty z czujników temperatury pieca CO jaki posiadam aby nie latać do kotłowni za każdym razem jak żona mówi że jej za zimno
Jest to kilka czujników tj.
- czujnik temperatury pieca
- czujnik temperatury zewnętrznej
- czujnik temperatury powrotu
- czujnik temperatury powrotu podłogówki
myślę o dodaniu:
- czujnika temperatury po mieszaczu nr 1
- czujnika temperatury po mieszaczu nr 2
- czujnika temperatury wyjścia z pieca
Czujniki wykorzystane w piecu to KTY nie znam dokładnie modelu. Sterownik firmy Tech K1P. Link do czujników http://www.techsterowniki.pl/pl/produkty/kty/
Myślę że czujniki podłączone do pieca mógł bym podłączyć równolegle do mojego modułu tak aby odczyty były jednocześnie w supli i w sterowniku pieca.
Moduł myślę że mógł by być oparty o ESP8266 lub o jakieś arduino. Poprawcie mnie jeśli to błędne założenie z tym ESP.
Czy da się taki moduł wykonać z taką ilością czujników i będzie on działał w supli? Czy będzie to działać równolegle ze sterownikiem pieca ?
Osoby chętne zapraszam do współpracy.
Co do innych modułów w moim domu to myślę o:
- stworzeniu czujnika w skrzynce na listy opartego o moduł RF 433MHz
- sterowanie gniazdkami RF
- sterowanie oświetleniem w oparciu o moduły Espablo