Podlewanie

Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

@Sk_uter, postaraj się przeczytać poniższą treść ze zrozumieniem.

1. Schemat podłączenia czterech zaworów Hunter PGV-100 G-B. Jak widać na schemacie, z zaworów oznaczonych Z1...Z4 wychodzą dwa przewody (od dołu i od góry). Zawory mogą być sterowane prądem przemiennym 24V (24VAC), więc wystarczy transformator, a nie zasilacz prądu stałego.
ROW-04-podlewanie.png
2.Jeśli chcesz mieć możliwość sterowania ręcznego podlewaniem np. z jakiegoś panelu, to musisz na tym panelu umieścić 4 szt. łączników monostabilnych. Na schemacie są one podłączone do wejść IN1...IN4.

3. Dobór transformatora zależy od tego ile na raz zaworów będzie puszczało wodę. Pamiętaj, że ani ROW-04M ani Supla Cloud i Supla Scripts nie przypilnują Ci tego, że będziesz mógł załączyć jednocześnie wszystkie 4 zawory (sekcje podlewania), co jest mało sensowne, bo najprawdopodobniej będzie taki spadek ciśnienia wody, że nie podlejesz 1/4 trawnika. Prąd rozruchowy zaworu to 400mA, więc przy 4 zaworach transformator powinien mieć na wyjściu ok. 2A (48W).
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Sk_uter
Has thanked: 1 time

Okey juz chyba teraz rozumem, u góry do L i N podajemy 230V, a na dole od połączenia zaworów podajemy 24V co masz zaznaczone takowym oznaczeniem?

Co do transormatora: https://sklepelektro24.pl/produkt/trans ... PcQAvD_BwE

To wychodzi, że będzie za mały, bo ma tylko 0.6A, a chciałbym sterować wszystkimi trzema zaworami na raz. Możecie polecić jakiś odpowiedni, aby móc była odpowiednia
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Zapytaj Google albo swojego elektryka. Niech Ci dobierze odpowiedni. Skoro jak twierdzisz będzie to wszystko podłączał, to niech weźmie odpowiedzialność aby to działało.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
pykaman

Witam mam podlewanie na wemos D1 8 przekaźników 7 stref podlewania i jeden do odłączania zasilania za transformatorem. Sterowanie przez scenę od fracz. Zauważyłem że nie zawsze się podlewa. A powód taki że przekaźnik odłączający zasilanie wyłącza się mimo że w apce świeci jako ON. Firmware to multiboard 9 relay. Dziś zauważyłem że jedna ze stref była sucha natomiast inne mokre. Podlewanie w nocy. Czy jest taka możliwość że któryś z przekaźników np strefy5 wyłącza przekaźnik od zasilania głównego? Miałem już takie przypadki że jeden sonoff zmieniał położenie drugiego w sasiedztwie. Nie pamiętam czy w apce wtedy zmieniał się stan tego drugiego. W tamtym roku działało ok dopiero teraz zauważyłem że coś jest nie tak.
kombinator

Ja poskładałem to z czego miałem, wszystko ok 8 kanałów sterowanych z harmonogramu, walczę teraz ze skryptami bo po mimo tego że za oknem leje to i tak nie wyłącza. Teraz wrzuciłem warunek z Podlewam.cz , kolega podał to spróbuje . A zastosuje raczej elektrozawory huntera, bo już u klienta takie podłączałem i nie ma problemu 3 sezon.
Co do samej konstrukcji to obudowę muszę zmienić na plastikowa bo metalowa nie puszcza sygnału WiFi próbowałem nawet antenę wyciągnąć na zewnątrz bez efektu.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
dzikusk

Piękne wykonanie
Mój czujnik pogodowy
https://krasnikgorny.aqi.eco/pl
uchnast.michal
Has thanked: 7 times

kombinator wrote: Sat Sep 12, 2020 4:00 pm Ja poskładałem to z czego miałem, wszystko ok 8 kanałów sterowanych z harmonogramu, walczę teraz ze skryptami bo po mimo tego że za oknem leje to i tak nie wyłącza. Teraz wrzuciłem warunek z Podlewam.cz , kolega podał to spróbuje . A zastosuje raczej elektrozawory huntera, bo już u klienta takie podłączałem i nie ma problemu 3 sezon.
Co do samej konstrukcji to obudowę muszę zmienić na plastikowa bo metalowa nie puszcza sygnału WiFi próbowałem nawet antenę wyciągnąć na zewnątrz bez efektu.
Ładne, bardzo ładne
QLQ

Jak ja lubię taki porządek ! Naprawdę świetne wykonanie. GRATULACJE. Mój znajomy niestety chyba dopiero w przyszłym roku zakopie sprzęt (zawory i kable + dysze). Wtedy pokażemy :)
Jeszcze raz FAJNE^2 :D :shock:
jak coś nie działa to włącz zasilanie.....
MadOnion78

Pierwsza klasa, miło się patrzy na takie prace.
3x SRW-01, 1x mSRW-01, 7x ROW-02, 2x SBW-02, 2x LIW-01, 1x SLW-02, 1x SLW-02, 1x MEW-01, 1x DIW-01, RNW-01 ;)
WinstonW

schemat wraz z opisem:

Code: Select all

https://majsterkowo.pl/programator-pogodowy-automatycznego-nawadniania-supla-wraz-internetowym-odczytem-pogody/

Return to “Ogólna dyskusja”