Ciesze sięEspablo wrote: Thu Aug 06, 2020 3:27 pm Pomału znowu się wdrażam
Powyższa wersja oparta jest na Primary GUI nexo od kolegi @krycha88
Firmware Multiboard
-
tcp
Pomoże ktoś ? Potrzebuje softa do bramy przesuwnej z możliwością odczytu stanu na Sonoff SV
-
Espablo
Wgraj to co podałem wcześniej.
Na razie nie uzupełniaj danych supla i WiFi.
Wejdź w ustawienia przekaźników sonoff SV ma 1 przekaźnik więc ustaw ilość na 1 i zapisz potem ustaw przekaźnik na GPlO12 - Zapisz.
Ten sonoff ma chyba wyprowadzone 3 GPIO. Z tego co znalazłem w internecie to są to GPIO 4, 5 i 14.
Wejdź w ustawienia przyciski i ustaw ilość czujników otwarcia na 1 - Zapisz. Ustaw ten czujnik np na GPIO14 i zapisz. Do niego będziesz podłączał kontaktron
W tych samych ustawieniach ustaw sobie 1 przycisk np na GPIO4 tym przyciskiem będziesz załączał otwieranie i zamykanie bramy.
Zapisz i wróć do strony głównej. Wprowadź dane supla i WiFi zapisz. Sonoff powinien się teraz sam zresetowac. Jeśli masz w supla cloud aktywowane rejestracja nowych modułów to powinien się on tam już pojawić. Ustaw sobie przekaźnik jako sterowanie bramy a czujnik jako czujnik otwarcia tej bramy.
Gotowe.
Na razie nie uzupełniaj danych supla i WiFi.
Wejdź w ustawienia przekaźników sonoff SV ma 1 przekaźnik więc ustaw ilość na 1 i zapisz potem ustaw przekaźnik na GPlO12 - Zapisz.
Ten sonoff ma chyba wyprowadzone 3 GPIO. Z tego co znalazłem w internecie to są to GPIO 4, 5 i 14.
Wejdź w ustawienia przyciski i ustaw ilość czujników otwarcia na 1 - Zapisz. Ustaw ten czujnik np na GPIO14 i zapisz. Do niego będziesz podłączał kontaktron
W tych samych ustawieniach ustaw sobie 1 przycisk np na GPIO4 tym przyciskiem będziesz załączał otwieranie i zamykanie bramy.
Zapisz i wróć do strony głównej. Wprowadź dane supla i WiFi zapisz. Sonoff powinien się teraz sam zresetowac. Jeśli masz w supla cloud aktywowane rejestracja nowych modułów to powinien się on tam już pojawić. Ustaw sobie przekaźnik jako sterowanie bramy a czujnik jako czujnik otwarcia tej bramy.
Gotowe.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu.

-
tcp
aaa bo to było do mnie... a co wgrywam pod drugi adres 40000 ? Nic tylko ten jeden plik co zapodałeś ?Espablo wrote: Thu Aug 06, 2020 3:18 pm Wypróbuj tą wersję. Nie jest to jeszcze wersja ostateczna ale większość powinna już działać. Wgrywasz to pod adres 0x00000. Przed wgraniem zalecam erase flash albo wgranie blanka. Nie działają jeszcze led cfg i button cfg
-
Espablo
tylko ten jeden
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu.

-
tcp
Ok, będe próbował wieczorem.
a tak na marginesie. Mam inną bramę na sonoffie SV i wgrany soft SONOFF-gate-p5-DS18B20 by@Zybi - to było jakieś 2 lata temu. Działa bez zarzutu. Mam ten soft na dysku i teraz go nie idzie skonfigurować. Wgrywam go i odpalam konfiguracje, podaje ustawienia wifi i supla i zapisz i dalej nie idzie ... Coś zostało poblokowane przez autora softu ?
a tak na marginesie. Mam inną bramę na sonoffie SV i wgrany soft SONOFF-gate-p5-DS18B20 by@Zybi - to było jakieś 2 lata temu. Działa bez zarzutu. Mam ten soft na dysku i teraz go nie idzie skonfigurować. Wgrywam go i odpalam konfiguracje, podaje ustawienia wifi i supla i zapisz i dalej nie idzie ... Coś zostało poblokowane przez autora softu ?
-
Espablo
To raczej problem leży po Twojej stronie. Może w cloud nie masz aktywnej rejestracji nowych modułów.

-
tcp
ok. będę walczył wieczorem. Ja nie dochodze z tym do clouda (mam włączoną rejestrację). Configuruje na 192.168.4.1 i wprowadzam ustawienia wifi i supli i Save i stoi w miejscu a powinno się chyba otworzyć kolejne okno z konfiguracją DS i itp o ile pamiętam. W cloudzie tego nie widać. Będę dziś testował. Dziękuję za pomoc. Odezwę się.Espablo wrote: Fri Aug 07, 2020 9:37 am To raczej problem leży po Twojej stronie. Może w cloud nie masz aktywnej rejestracji nowych modułów.
-
Espablo
Ja nie znam softów od Zybiego i nie wiem jak się powinien zachowywać.
Ten soft który podałem jest na tyle uniwersalny, że może wykorzystać wszystkie pin jakie są dostępne na esp8266 i to w dowolnej konfiguracji. Jest zabezpieczony przed przypadkowym przypisaniem tego samego GPIO do różnych funkcji.
Mozna:
- ustawić kilka ds18b20 na jednym GPIO.
- ustawić kilka czujników DHT.
- ustawić przyciski mono i bistabilne reagujące na wciśnięcie lub na puszczenie
Zachęcam do testowania.
Ten soft który podałem jest na tyle uniwersalny, że może wykorzystać wszystkie pin jakie są dostępne na esp8266 i to w dowolnej konfiguracji. Jest zabezpieczony przed przypadkowym przypisaniem tego samego GPIO do różnych funkcji.
Mozna:
- ustawić kilka ds18b20 na jednym GPIO.
- ustawić kilka czujników DHT.
- ustawić przyciski mono i bistabilne reagujące na wciśnięcie lub na puszczenie
Zachęcam do testowania.