Firmware Multiboard

pzygmunt
Been thanked: 59 times

Espablo wrote: Thu Aug 06, 2020 3:27 pm Pomału znowu się wdrażam ;)
Powyższa wersja oparta jest na Primary GUI nexo od kolegi @krycha88
Ciesze się :)
SUPLA.... Nareszcie w domu.
lesny8
Has thanked: 10 times
Been thanked: 9 times

Espablo wrote: Thu Aug 06, 2020 3:27 pm Pomału znowu się wdrażam ;)
...
Ja też się cieszę :D
@Espablo dobrze Cię tu znowu widzieć ;)
SOP 2023 :heavy_check_mark:
SOP 2024 :heavy_check_mark:
Czekam na kolejne Supla Offline Party :upside_down_face:
🧩: 🔑cz->b ⛴️+ila
tcp

tcp wrote: Thu Aug 06, 2020 6:30 am
squah143 wrote: Mon Feb 10, 2020 7:34 am Wgraj Multiboard potem wybierz SONOFF S2X Kontaktron podłącz pod gapio 14
Ale z tego co widzę to tu nie można wybrać sensora na GPIO14:
Pomoże ktoś ? Potrzebuje softa do bramy przesuwnej z możliwością odczytu stanu na Sonoff SV
Espablo

Wgraj to co podałem wcześniej.
Na razie nie uzupełniaj danych supla i WiFi.
Wejdź w ustawienia przekaźników sonoff SV ma 1 przekaźnik więc ustaw ilość na 1 i zapisz potem ustaw przekaźnik na GPlO12 - Zapisz.
Ten sonoff ma chyba wyprowadzone 3 GPIO. Z tego co znalazłem w internecie to są to GPIO 4, 5 i 14.
Wejdź w ustawienia przyciski i ustaw ilość czujników otwarcia na 1 - Zapisz. Ustaw ten czujnik np na GPIO14 i zapisz. Do niego będziesz podłączał kontaktron
W tych samych ustawieniach ustaw sobie 1 przycisk np na GPIO4 tym przyciskiem będziesz załączał otwieranie i zamykanie bramy.
Zapisz i wróć do strony głównej. Wprowadź dane supla i WiFi zapisz. Sonoff powinien się teraz sam zresetowac. Jeśli masz w supla cloud aktywowane rejestracja nowych modułów to powinien się on tam już pojawić. Ustaw sobie przekaźnik jako sterowanie bramy a czujnik jako czujnik otwarcia tej bramy.
Gotowe.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
tcp

Espablo wrote: Thu Aug 06, 2020 3:18 pm Wypróbuj tą wersję. Nie jest to jeszcze wersja ostateczna ale większość powinna już działać. Wgrywasz to pod adres 0x00000. Przed wgraniem zalecam erase flash albo wgranie blanka. Nie działają jeszcze led cfg i button cfg
aaa bo to było do mnie... a co wgrywam pod drugi adres 40000 ? Nic tylko ten jeden plik co zapodałeś ?
Espablo

tylko ten jeden
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
tcp

Ok, będe próbował wieczorem.

a tak na marginesie. Mam inną bramę na sonoffie SV i wgrany soft SONOFF-gate-p5-DS18B20 by@Zybi - to było jakieś 2 lata temu. Działa bez zarzutu. Mam ten soft na dysku i teraz go nie idzie skonfigurować. Wgrywam go i odpalam konfiguracje, podaje ustawienia wifi i supla i zapisz i dalej nie idzie ... Coś zostało poblokowane przez autora softu ?
Espablo

To raczej problem leży po Twojej stronie. Może w cloud nie masz aktywnej rejestracji nowych modułów.
tcp

Espablo wrote: Fri Aug 07, 2020 9:37 am To raczej problem leży po Twojej stronie. Może w cloud nie masz aktywnej rejestracji nowych modułów.
ok. będę walczył wieczorem. Ja nie dochodze z tym do clouda (mam włączoną rejestrację). Configuruje na 192.168.4.1 i wprowadzam ustawienia wifi i supli i Save i stoi w miejscu a powinno się chyba otworzyć kolejne okno z konfiguracją DS i itp o ile pamiętam. W cloudzie tego nie widać. Będę dziś testował. Dziękuję za pomoc. Odezwę się.
Espablo

Ja nie znam softów od Zybiego i nie wiem jak się powinien zachowywać.

Ten soft który podałem jest na tyle uniwersalny, że może wykorzystać wszystkie pin jakie są dostępne na esp8266 i to w dowolnej konfiguracji. Jest zabezpieczony przed przypadkowym przypisaniem tego samego GPIO do różnych funkcji.
Mozna:
- ustawić kilka ds18b20 na jednym GPIO.
- ustawić kilka czujników DHT.
- ustawić przyciski mono i bistabilne reagujące na wciśnięcie lub na puszczenie
Zachęcam do testowania.

Return to “Nowości”