HTML - powiększenie strony konfiguracji

Espablo

Witam
Potrzebowałbym dodać kilka rzeczy do strony konfiguracyjnej pod IP 192.168.4.1. Niestety po dodaniu kilku linijek kodu HTML, nie wyświetla mi się cała strona.
Udało mi się nieznacznie powiększyć wartość w pliku supla_esp_cfgmode.c gdzie obliczana jest chyba wielkoś bufora do wysyłki w miejscu z 830 na 890 i wyświetla już więcej, ale ja potrzebowałbym jeszcze więcej. :roll:

Code: Select all

int bufflen = 830+strlen(dev_name)+strlen(supla_esp_cfg.WIFI_SSID)+strlen(supla_esp_cfg.Server);
https://github.com/SUPLA/supla-core/blo ... ode.c#L434
Ponieważ nadal nie wyświetla mi całej strony, a każde zwiększenie powyżej 900 resetuje układ i nie wyświetla już całkiem strony konfiguracyjnej. :|
Jak to obejść :?:
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Wrzuć cały kod jaki podstawiasz.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
Espablo

pzygmunt wrote:Wrzuć cały kod jaki podstawiasz.
Chodzi mi o tą sekcję

ets_snprintf(buffer,
				bufflen,
				"<h1>%s</h1>GUID: %02X%02X%02X%02X%02X%02X%02X%02X%02X%02X%02X%02X%02X%02X%02X%02X<br>MAC: %02X:%02X:%02X:%02X:%02X:%02X<br>LAST STATE: %s<br><br><form method=\"post\">WiFi SSID: <input type=\"text\" name=\"sid\" value=\"%s\"><br>WiFi Password: <input type=\"text\" name=\"wpw\" value=\"\"><br><br>Server: <input type=\"text\" name=\"svr\" value=\"%s\"><br>Location ID:<input type=\"number\" name=\"lid\" value=\"%i\"><br>Location password:<input type=\"text\" name=\"pwd\" value=\"\"><br><br>Sensor1 type:<select name=\"bt1\"><option value=\"0\" %s>button</option><option value=\"1\" %s>switch</option></select><br>Sensor2 type:<select name=\"bt2\"><option value=\"0\" %s>button</option><option value=\"1\" %s>switch</option></select>Sensor3 type:<select name=\"bt3\"><option value=\"0\" %s>NC</option><option value=\"1\" %s>NO</option></select><br>Sensor4 type:<select name=\"bt4\"><option value=\"0\" %s>NC</option><option value=\"1\" %s>NO</option></select><br><br><br><input type=\"submit\" value=\"Save\"></form>%s",
				dev_name,
				(unsigned char)supla_esp_cfg.GUID[0],
				(unsigned char)supla_esp_cfg.GUID[1],
				(unsigned char)supla_esp_cfg.GUID[2],
				(unsigned char)supla_esp_cfg.GUID[3],
				(unsigned char)supla_esp_cfg.GUID[4],
				(unsigned char)supla_esp_cfg.GUID[5],
				(unsigned char)supla_esp_cfg.GUID[6],
				(unsigned char)supla_esp_cfg.GUID[7],
				(unsigned char)supla_esp_cfg.GUID[8],
				(unsigned char)supla_esp_cfg.GUID[9],
				(unsigned char)supla_esp_cfg.GUID[10],
				(unsigned char)supla_esp_cfg.GUID[11],
				(unsigned char)supla_esp_cfg.GUID[12],
				(unsigned char)supla_esp_cfg.GUID[13],
				(unsigned char)supla_esp_cfg.GUID[14],
				(unsigned char)supla_esp_cfg.GUID[15],
				(unsigned char)mac[0],
				(unsigned char)mac[1],
				(unsigned char)mac[2],
				(unsigned char)mac[3],
				(unsigned char)mac[4],
				(unsigned char)mac[5],
				supla_esp_devconn_laststate(),
				supla_esp_cfg.WIFI_SSID,
				supla_esp_cfg.Server,
				supla_esp_cfg.LocationID,
//				supla_esp_cfg.CfgButtonType == BTN_TYPE_BUTTON ? "selected" : "",
//				supla_esp_cfg.CfgButtonType == BTN_TYPE_SWITCH ? "selected" : "",
				supla_esp_cfg.Button1Type == BTN_TYPE_BUTTON ? "selected" : "",
				supla_esp_cfg.Button1Type == BTN_TYPE_SWITCH ? "selected" : "",
				supla_esp_cfg.Button2Type == BTN_TYPE_BUTTON ? "selected" : "",
				supla_esp_cfg.Button2Type == BTN_TYPE_SWITCH ? "selected" : "",
				supla_esp_cfg.Button3Type == BTN_TYPE_NO ? "selected" : "",
				supla_esp_cfg.Button3Type == BTN_TYPE_NC ? "selected" : "",
				supla_esp_cfg.Button4Type == BTN_TYPE_NO ? "selected" : "",
				supla_esp_cfg.Button4Type == BTN_TYPE_NC ? "selected" : "",
				data_saved == 1 ? "Data saved!" : "");
Nie wyświetla mi do końca wszystkich elementów, a najważniejsze to brak przycisku "Save" :roll:
Sensor1 i Sensor2 działa prawidłowo, ale dodanie Sensor3 i Sensor4 powoduje , że strona nie ładuje się cała. Dodam jeszcze, że gdy usunę "obsługę" Sensor1 i Sensor2 to Sensor3 i Sensor4 działa prawidłowo.

Strona wygląda teraz tak
html.jpg
Kod HTML jaki jest przesyłany do przeglądarki wygląda tak

<html><body bgcolor=#00D151><h1>SUPLA-inCan</h1>GUID: 503A546FFDD3DB906AF4A6DAB0464937<br>MAC: A0:20:A6:0A:FA:BF<br>LAST STATE: WiFi - Connecting...<br><br><form method="post">WiFi SSID: <input type="text" name="sid" value=""><br>WiFi Password: <input type="text" name="wpw" value=""><br><br>Server: <input type="text" name="svr" value=""><br>Location ID:<input type="number" name="lid" value="0"><br>Location password:<input type="text" name="pwd" value=""><br><br>Sensor1 type:<select name="bt1"><option value="0" >button</option><option value="1" selected>switch</option></select><br>Sensor2 type:<select name="bt2"><option value="0" >button</option><option value="1" selected>switch</option></select><br>Sensor3 type:<select name="bt3"><option value="0" >NO</option><option value="1" selected>NC</option></select><br>Sensor4 type:<select name="bt4"><option value="0" >NO</option><op
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
pzygmunt

Daj bufflen 830 -> 1000
Espablo

pzygmunt wrote: Fri Jan 20, 2017 4:33 pm Daj bufflen 830 -> 1000
W ten sposób?

int bufflen = 1000+strlen(dev_name)+strlen(supla_esp_cfg.WIFI_SSID)+strlen(supla_esp_cfg.Server);
		buffer = (char*)os_malloc(bufflen);
pzygmunt

Tak
Espablo

pzygmunt wrote: Fri Jan 20, 2017 4:46 pmTak
Hm. Teraz działa, a przedtem nie chciało. Już sama Twoja obecność na forum rozwiązuje problemy :lol: Dziękuję
Espablo

Jednak nie do końca to działa. Strona wyświetla się prawidłowo, ale po wciśnięciu przycisku Save, nie pokazuje się napis "Data save" układ resetuje się i w putty wyskakuje

Fatal exception 28(LoadProhibitedCause):
Jednak przed zresetowaniem się dane zostają zapisane prawidłowo i moduł loguje się do sieci - zrobił sie z tego niechcąco taki sobie automat. :lol:
Bo nie trzeba resetować układu "z palca". Ja jednak wolę tradycyjnie :D
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
pzygmunt

Gdzieś jest naruszenie pamięci.
Ile jest tam flasha ?
Espablo

pzygmunt wrote: Sat Jan 21, 2017 12:33 pm Gdzieś jest naruszenie pamięci.
Ile jest tam flasha ?
To jest ESP-12E z 4Mb.
W definicji płytek dla swoich ustawień mam 2 przekaźniki, 2 wejścia typu button i 2 typu sensor. Chciałem mieć możliwość ustawienia tych 2 wejść button jako switch i button oraz wejść sensor jako NC i NO. Udało mi się i to działa, ale efektem ubocznym tego jest taki jak opisałem wcześniej.

Ha! Poradziłem sobie! :lol: :D

Return to “Pomoc”