Brama beninca cp.core-bull 5 połączenie z SBW -02
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
-
prz3mek
Witam,
mam problem z działaniem czujnika położenia bramy. Raz działa, raz nie (w zasadzie to dzisiaj przestało działać). Podłączone wg schematu z załącznika.
Z SBW-02 raczej nie ma problemu, bo gdy zwieram IN1 z A1 stan na Supla się zmienia. Czy może problem z samym SCA na płytce? Podczas ruchu bramy pomiar napięcia na zaciskach 1-3 to 12V na przemian z 24V. Nie powinien przekaźnik całkowicie tego rozwierać czyli 0V i 24V podczas pomiaru?
Do zacisków 24V jest jeszcze podłączone zasilanie fotokomórek, czy jest taka możliwość że to one są problemem?
mam problem z działaniem czujnika położenia bramy. Raz działa, raz nie (w zasadzie to dzisiaj przestało działać). Podłączone wg schematu z załącznika.
Z SBW-02 raczej nie ma problemu, bo gdy zwieram IN1 z A1 stan na Supla się zmienia. Czy może problem z samym SCA na płytce? Podczas ruchu bramy pomiar napięcia na zaciskach 1-3 to 12V na przemian z 24V. Nie powinien przekaźnik całkowicie tego rozwierać czyli 0V i 24V podczas pomiaru?
Do zacisków 24V jest jeszcze podłączone zasilanie fotokomórek, czy jest taka możliwość że to one są problemem?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
prz3mek
Tylko wejście IN2 z SBW-02. Zmieniłem, bo myślałem ze IN1 jest uszkodzone, ale podobnie się to zachowuje.
Już po tych kilku dniach walki mam wrażenie, ze tylko zewnętrzne kontaktrony beda ratować sprawę.
Już po tych kilku dniach walki mam wrażenie, ze tylko zewnętrzne kontaktrony beda ratować sprawę.
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
SCA ma dwa zaciski. Co jest pod jednym, a co pod drugim ? Odłącz przewody od SCA i podłącz tam multimetr ustawiony na detekcję zwarcia. Zaobserwuj jak się zachowuje to wyjście przy zamkniętej i otwartej bramie. Po zatrzymaniu bramy odczekaj kilkadziesiąt minut aby upewnić się, że stan tego wejścia się utrzymuje bez zmian.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
-
prz3mek
Pod jednym jest przewód do IN1 (SBW-02), pod drugim jest mostek na czwarty zacisk (24V). Ok, sprawdzę multimetrem i dam znać.
-
prz3mek
Chyba problem z SCA.
Zamknięta brama: styk zamknięty
Otwarta brama: styk zamknięty
Podczas otwierania: na przemian zamknięty i otwarty.
Przy tych kilku próbach podczas zamykania (moment dojeżdżania bramy do końca) przekaźnik jakby się zawiesił i było słychać brzęczenie, dopiero jak znowu nacisnąłem "otwórz" > "zamknij" to uspokoiło się i brama dojechała do końca. Wydaje mi się, że to przekaźnik ze zdjęcia.
Załączam jeszcze zdjęcie jak mam to połączone.
EDIT:
Dzisiaj rano znowu zaczęło dzialac
ciekawe kiedy znowu padnie
Zamknięta brama: styk zamknięty
Otwarta brama: styk zamknięty
Podczas otwierania: na przemian zamknięty i otwarty.
Przy tych kilku próbach podczas zamykania (moment dojeżdżania bramy do końca) przekaźnik jakby się zawiesił i było słychać brzęczenie, dopiero jak znowu nacisnąłem "otwórz" > "zamknij" to uspokoiło się i brama dojechała do końca. Wydaje mi się, że to przekaźnik ze zdjęcia.
Załączam jeszcze zdjęcie jak mam to połączone.
EDIT:
Dzisiaj rano znowu zaczęło dzialac
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
prz3mek
Dzwoniłem do serwisu Beninca. Nie ma żadnych ustawień dodatkowych jeżeli chodzi o ten styk. Zasugerował, że może kontaktrony oryginalne są za daleko zabudowane (SWC, SWO). Faktycznie tak było, kontaktron pozycji zamkniętej delikatnie przybliżyłem do obudowy napędu i póki co za każdym razem poprawnie pokazuje stan bramy. Poobserwuje i jeszcze potwierdzę czy na pewno to było problemem.