Potrzebowałem w miarę ładny czujnik temperatury a wyszło coś takiego. Jest to Neo Coolcam z dodatkowym czujnikiem temperatury DS18B20. Na płycie są wyprowadzone: Reset, +3,3V, GND, TX, RX, GPIO0(Flash), GPIO2. Aby podłączyć przewody, należy odlutować górną płytę. Podczas programowania zewrzeć na chwilę GPIO0(Flash) do masy. Oprogramowanie to "inCan Easy" od EspabloStarałem się umieścić czujnik w miejscu najbardziej odsłoniętym. Oparcie go o obudowę zwiększyło jego bezwładność cieplną przez co reaguje wolniej na zmianę temperatury od takiego samego umieszczonego na samych przewodach w powietrzu. Pierwsze pomiary porównawcze pokazały, że zawyża temperaturę o około 2 stopnie. Jest to spowodowane nagrzewaniem się zasilacza i pośrednio obudowy. Można to skorygować w SUPLA Cloud.
Sposób zamocowania czujnika jest kompromisem pomiędzy estetyką a funkcjonalnością. DS18B20 powinien być odseparowany od obudowy tak aby miał przewiew i mierzył temperaturę powietrza a nie obudowy urządzenia.
Nie jest to nic nowego pod względem funkcjonalności, ale obudowa jest w miarę fajna. Gniazdo jest tu elementem ubocznym. Termometr jest częścią termostatu sterującego ogrzewaniem w całym domu.
Konfiguracja wyprowadzeń.
GPIO13 - Button
GPIO12 - Relay
GPIO13 - Button Configure
GPIO4 - LED CFG
GPIO2 - DS18B20
NEO Coolcam + DS18B20?
-
Ja przy pomocy kolegi lukfud popełniłem takie gniazdko oparte na Sonof s26+bme280
Soft: lukfud
Wydruk 3d: kolega po piwie dlatego czarny
Złożyłem sam
Może ktoś posiada drukarke 3d z białym filamentem aby wykonać tą obudowe troszkę inaczej
Soft: lukfud
Wydruk 3d: kolega po piwie dlatego czarny
Złożyłem sam
Może ktoś posiada drukarke 3d z białym filamentem aby wykonać tą obudowe troszkę inaczej
- Załączniki
-
- Screenshot_20200829_123946_tk.supla.android.jpg (363.46 KiB) Przejrzano 892 razy
-
- IMG_20200829_161411.jpg (2.4 MiB) Przejrzano 893 razy
-
- IMG_20200829_162406.jpg (2.14 MiB) Przejrzano 893 razy
Wiem że obudowa za duża ale póki nie kupię swojej drukarki to nie dopracuje tego
A jak wygląda proces wykonania ?
Trzeba przeputować z bme dużego ?
Można zrobić przekładkę z dużego modułu na płytkę mini BME lub zakupić czysty BME i taki wlutować.
Mini BME wymaga dodatkowych rezystorów podciągających ze względu na wymiar nie dało rady ich umieścić na PCB jeśli ktoś korzysta z OLEDa to już tych rezystorów nie będzie potrzebował.
Mini BME zasilamy napięciem 3,3V i można to zrobić bezpośrednio z OLEDa (OLED musi też być zasilany 3,3V - są wersje 5V i trzeba by było wyciągać z niego linię zasilająca 3,3V) lub jak ktoś go nie potrzebuje to z zasilania modułu ESP.