Listwa zasilająca 5 gniad

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
radzik_r
Posty: 42
Rejestracja: ndz sie 11, 2019 5:32 pm

sob sie 29, 2020 3:17 pm

Witam.
Co byście powiedzieli o zasuplowaniu takiej 5 gniazdowej listwy? Jestem ciekaw czy warto iść w to. Pomysł mam. Wymaga zaprojektowania i zamówienia PCB. Liczyłem koszt to około +-100 zł. Zastanawiam się czy warto bo na rynku jest sporo listw zasilających WIFI ale raczej powyżej 100zł.
Proszę o wasze opinie.
Załączniki
59927.jpg
59927.jpg (28.77 KiB) Przejrzano 1213 razy
images.jpg
images.jpg (5.23 KiB) Przejrzano 1213 razy
Enriquez
Posty: 16
Rejestracja: sob kwie 11, 2020 7:56 pm

ndz sie 30, 2020 6:40 pm

A nie wystarczy Ci gotowy sterownik Sonoff 4CH Pro?
radzik_r
Posty: 42
Rejestracja: ndz sie 11, 2019 5:32 pm

pn sie 31, 2020 5:19 am

Enriquez pisze:
ndz sie 30, 2020 6:40 pm
A nie wystarczy Ci gotowy sterownik Sonoff 4CH Pro?
E tam. To nie to samo. Projekt rozpoczęty.
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1215
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

pn sie 31, 2020 2:02 pm

Ja bym poszedł w stronę kupić oryginalną np z Tuya i przeprogramować, czasami szkoda nerwów :)
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1340
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

pn sie 31, 2020 5:15 pm

radzik_r pisze:
pn sie 31, 2020 5:19 am
Enriquez pisze:
ndz sie 30, 2020 6:40 pm
A nie wystarczy Ci gotowy sterownik Sonoff 4CH Pro?
E tam. To nie to samo. Projekt rozpoczęty.
a potrzebujesz każde gniazdo osobno czy "całą na raz"?
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1215
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

pn sie 31, 2020 5:32 pm

QLQ pisze:
pn sie 31, 2020 5:15 pm
radzik_r pisze:
pn sie 31, 2020 5:19 am
Enriquez pisze:
ndz sie 30, 2020 6:40 pm
A nie wystarczy Ci gotowy sterownik Sonoff 4CH Pro?
E tam. To nie to samo. Projekt rozpoczęty.
a potrzebujesz każde gniazdo osobno czy "całą na raz"?
Przy wszystkich naraz, nie ma zabawy :)
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
radzik_r
Posty: 42
Rejestracja: ndz sie 11, 2019 5:32 pm

pn sie 31, 2020 8:06 pm

shimano73 pisze:
pn sie 31, 2020 5:32 pm
QLQ pisze:
pn sie 31, 2020 5:15 pm
radzik_r pisze:
pn sie 31, 2020 5:19 am


E tam. To nie to samo. Projekt rozpoczęty.
a potrzebujesz każde gniazdo osobno czy "całą na raz"?
Przy wszystkich naraz, nie ma zabawy :)
Plan zabawy jest następujący:

1. każde gniazdo sterowane osobno
2. wszystkie gniazda wyłączane głównym wyłącznikiem
3. i na koniec gdy gniazda wyłączone są głównym wyłącznikiem to nie ma możliwości włączenia pojedynczego gniazda
czyli tak jak oryginał, a dodatkowo sterowanie suplą

Wstępny projekt PCB
Załączniki
projekt listwa.png
projekt listwa.png (209.51 KiB) Przejrzano 644 razy
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 1465
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

pn sie 31, 2020 8:20 pm

No, no. Wygląda obiecująco :)
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
Remi
Posty: 79
Rejestracja: wt maja 22, 2018 4:03 pm

pn sie 31, 2020 9:27 pm

Daj znaka jak będziesz zamawiał płytki - myślę że mogło by być kilku chętnych na forum.

Sam powoli się przymierzam do podobnego projektu jednak u mnie będzie to zrobione bardziej "łopatologicznie" a dawcą będzie filtr zasilania Bada LB5610.
Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 757
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

wt wrz 01, 2020 6:08 am

radzik_r pisze:
pn sie 31, 2020 8:06 pm

Plan zabawy jest następujący:
1. każde gniazdo sterowane osobno
2. wszystkie gniazda wyłączane głównym wyłącznikiem
3. i na koniec gdy gniazda wyłączone są głównym wyłącznikiem to nie ma możliwości włączenia pojedynczego gniazda
czyli tak jak oryginał, a dodatkowo sterowanie suplą
A czemu główne zasilanie nie jest sterowane zdalnie? Nie widzę dedykowanego przekaźnika...
RPi4: Supla Cloud + Supla Scripts + Proxy + Let's Encrypt
1x MEW-01, 1x LIW-01, 2x SBW-02, 2x PNW-01, 1x ROW-01, 1x ROW-02, 2x ROW-04m, 1x ROW-07,
2x Sonoff BRIDGE RF 433
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomysły i koncepcje”