MEW-01 przez API
-
tedi_k
Już zauważyłem "totalForwardActiveEnergy" i zmodyfikowałem pytanie... Wolał bym to zdecydowanie bardziej "lokalnie"... Choćby po ModBus TCP... Nie dało by się tego zrobić prościej?
Jak napisałem w wydytowanym wcześniejszy pytaniu - w końcu MEW-01 wisi mi obok w rozdzielce a ja nie robię "nowego systemu na Malinie" tylko piszę sobie prosty wizualizator danych z instalacji PV... Danych o eksporcie potrzebuję do policzenia okresu zwrotu nakładów na budowę instalacji...
Jak napisałem w wydytowanym wcześniejszy pytaniu - w końcu MEW-01 wisi mi obok w rozdzielce a ja nie robię "nowego systemu na Malinie" tylko piszę sobie prosty wizualizator danych z instalacji PV... Danych o eksporcie potrzebuję do policzenia okresu zwrotu nakładów na budowę instalacji...
-
tedi_k
Gorąco poproszę w imieniu mnie podobnych...
"Na teraz" muszę uruchomić klienta HTTP (którego wcale nie potrzebuję...) - na razie "wykrzacza" mi dokładnie to dodanie całe Arduino IDE..
Do tego czeka mnie jeszcze dodanie JSONa (którego wcale nie potrzebuję...
Jak to ładnie ujął mój kolega "jedziesz Tadziu walcem drogowym wyrównać córce piasek w piaskownicy"...
Obiektywnie trzeba przyznać, że to "istotny przerost formy nad treścią"!
-
tedi_k
Jeszcze tylko uzupełnię, iż mój "wizualizator produkcji PV" będzie miał formę modułu na szynę DIN o szerokości 2m i będzie umieszczony obok MEW-01...
Trochę więc mnie "boli" konieczność "odpalenia" skomplikowanej maszynerii dla dostarczenia tej formatce "efektywności ekonomicznej" jedynie dwóch pól: "zużycia" i "eksportu"...
BTW - instalacja dział mi od 3 sierpnia br., więc dane są za miesiąc...
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
tedi_k
.
Sugestia moja co do komunikacji lokalnej z MEW-01 nadal aktualna.
Jednak nie czekając na nieokreślone w czasie rezultaty prac - "odpaliłem" API. Integracja mi działa.
Jak zwykle nie obyło się bez problemów - jednak HTTPS dla ESP8266 pod Arduino to "trochę problem"...
Dopiero manualne podanie "fingerprint'a" dla URLa "lika bezpośredniego" pozwoliło na uzyskanie pozytywnego rezultatu:
http.begin("https://svr35.supla.org/direct/596/cYTz ... F:19:2B:AF")
Strona do odczytu "fingerprinta": https://www.grc.com/fingerprints.htm BAARDZO moze się przydać ...
Ze skruchą się przyznam, że dla tak trywialnego przypadku nie chciało mi się "odpalać" JSONa...
Parsowanie zrobiłem "z ręki":
k = 0;
if ((k = payload.indexOf("totalForwardActiveEnergy", k)) > 0) {
k += 26;
a1 = payload.substring(k).toFloat();
}
k += 26;
a2 = payload.substring(k).toFloat();
}
k += 26;
a3 = payload.substring(k).toFloat();
}
fP_IMP = a1 + a2 +a3;
k = 0;
if ((k = payload.indexOf("totalReverseActiveEnergy", k)) > 0) {
k += 26;
a1 = payload.substring(k).toFloat();
}
k += 26;
a2 = payload.substring(k).toFloat();
}
k += 26;
a3 = payload.substring(k).toFloat();
}
my_ee.eeprom.fP_EXP = a1 + a2 + a3;
}
'payload' to zmienna 'string' z odpowiedzią na GETa a fP_IMP to moja zmienna do przechowywania zużycia, natomiast fP_EXP to zmienna do trzymania wartości eksportu do sieci ("siedzi w eepromie..). Może i "nie eleganckie", ale proste i działa...
-
tedi_k
Dzięki integracji RESTem z Suplą, mogłem sobie zrobić ostatecznie moją formatkę "finansową" w wersji "poprawiającej humor"...
Jak się zobaczy, że w domu się "przepaliło" faktycznie 952kWh (w jednym miesiącu...) a do opłacenia jest jedynie 369kWh - to od razu wraca uśmiech na twarz...
Jak się zobaczy, że w domu się "przepaliło" faktycznie 952kWh (w jednym miesiącu...) a do opłacenia jest jedynie 369kWh - to od razu wraca uśmiech na twarz...
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
gmikol
Dzięki to był ten problem milem coś innego niż Difference ustawione. Jeszcze raz dzięki za pomoc i zainteresowanie tematemPan O wrote: Mon Aug 31, 2020 3:19 pm hmmmm....wybrałes wizualizacja "stat"?
wazne - nie wiem na ktorej wersji grafany jestes - ale opcja kalkulacji musi byc zmieniona na "Difference":
calc2.png
moje query i podgląd
ostatnich 3h:
3h.png
ostatnich 2 dni:
2d.png
-
gmikol
mam jeszcze takie pytanko czy stworzył ktoś miesięczny wykres zużycia kWh w sensie słupkowy gdzie słupki odpowiadają poszczególnym miesiącom?