Reset shelly

Lucas

Samo ustawienie hotspotu z telefonu ze starą nazwą sieci wifi niewiele da bo i tak trzeba wywołać tryb konfiguracji w module, żeby zmienić mu dane dostępowe do sieci. Włączenie hotspotu pozwoli tylko modułowi zalogować się starymi danymi i będzie widoczne w cloudzie. Nie wywoła z automatu konfiguracji.
W zależności od tego jak w opcjach konfiguracji masz ustawione wejście do konfiguracji (Btn Cfg) może to być 10x wciśnięcie przycisku lub przytrzymanie go przez 5s.
STRAZAK1973

Dzięki za odpowiedź.
Mam ustawione 5s (przytrzymać). Jednak TH16 nie reaguje w ogóle na przycisk - trzymałem kilka minut, naciskałem przez kilka, kilkanaście sekund - nawet kilka minut :) Czytając te rozwiązanie wydawało się dziwnie niemożliwe. Tak na marginesie, mam 18 innych urządzeń od kilku lat w 3 lokalizacjach - bez problemu zmieniam ustawienia. Przez przypadek (chyba scrolem) przeskoczyły mi ustawienia na shelly1 i zapisałem. Próbowałem już chyba wszystkiego - z HOTSPOTEM też przerobiłem wszystkie kombinacje. Dalej szukam jakiegoś rozwiązania ...
Lucas

STRAZAK1973 wrote: Tue Sep 01, 2020 5:57 am Dzięki za odpowiedź.
Mam ustawione 5s (przytrzymać). Jednak TH16 nie reaguje w ogóle na przycisk - trzymałem kilka minut, naciskałem przez kilka, kilkanaście sekund - nawet kilka minut :) Czytając te rozwiązanie wydawało się dziwnie niemożliwe. Tak na marginesie, mam 18 innych urządzeń od kilku lat w 3 lokalizacjach - bez problemu zmieniam ustawienia. Przez przypadek (chyba scrolem) przeskoczyły mi ustawienia na shelly1 i zapisałem. Próbowałem już chyba wszystkiego - z HOTSPOTEM też przerobiłem wszystkie kombinacje. Dalej szukam jakiegoś rozwiązania ...
Jeżeli ustawiłeś Shelly 1 na TH16, to pewnie masz różnice w GPIO i moduł w ogóle nie wie, że cokolwiek naciskasz. W multiboardzie dla Shelly 1 przycisk jest ustawiony pod GPIO5, a dla TH16 przyciski są pod GPIO0 i GPIO1, gdzie wywołanie konfiguracji jest ustawione pod GPIO0.
Żeby nie tracić czasu na dalsze zabawy, przeflashowałbyś go jeszcze raz i miałbyś problem z głowy.
STRAZAK1973

Dziękuję za konkretne wyjaśnienie.
Dla mnie to oznacza jednak wysłanie go do kogoś aby "sfleszować".
Nie mam "sprzętu" do tego.
A może wystarczy "któreś" ścieżki na TH16 pozwierać przez 5s lub 10x (GPIO5) i zadziała ?
Mogę zaryzykować - ten moduł i tak spisałem na straty :)
Lucas

STRAZAK1973 wrote: Thu Sep 03, 2020 10:25 pm Dziękuję za konkretne wyjaśnienie.
Dla mnie to oznacza jednak wysłanie go do kogoś aby "sfleszować".
Nie mam "sprzętu" do tego.
A może wystarczy "któreś" ścieżki na TH16 pozwierać przez 5s lub 10x (GPIO5) i zadziała ?
Mogę zaryzykować - ten moduł i tak spisałem na straty :)
Jeśli chcesz i nie masz nikogo bliżej możesz przesłać do mnie. Jeśli moduł jest sprawny, to przeprogramuję Ci go w wolnej chwili i odeślę.
A jak chcesz spróbować sam, to poniżej masz rozpiskę pinów:
Image
STRAZAK1973

Dziękuję bardzo, to rozjaśnia moją wiedzę :)
Tak jak pisałem, moduł przeznaczyłem na straty.
Lubię wyzwania (nawet kosztem uwalenia) i spróbuję to zrobić :)
Muszę tylko logicznie dojść co mu ta ten pin podać ... porównam stan aktualny.

Dziękuje za ofertę "fleszowania". Jak sobie nie poradzę i nie uwalę modułu ... to pewnie skorzystam.

Pozdrawiam serdecznie ...
STRAZAK1973

... niestety póki co nie udało się wejść w tryb konfiguracji.
Zwierałem GPIO5 (opcje sekundowe i ilościowe) z DRUGIM pinem na przycisku.
Pierwszy pin jest pod GPIO0.
Z czym (pinem ?) zwierać GPIO5 ??
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Zwierać musisz do masy (GND).
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
STRAZAK1973

... dziękuję za odpowiedź.
A czy "drugi" pin przycisku nie jest oryginalnie masowy ?
Pierwszy leci do GPIO0 ...

Czyli jest masowy ... sprawdzone

Chociaż wg. poniższego schematy to chyba ma być GPIO1 ??
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Lucas

@STRAZAK1973 masz przed sobą TH16, więc jeśli nic nie zmieniałeś to w multiboardzie dla Shelly1 był ustawiony GPIO5.
Robert dobrze Ci pisze. Aczkolwiek wydaje mi się (choć mogę się mylić), że w Shelly 1 przy naciskaniu przycisku zewnętrznego idzie stan wysoki na GPIO5.

Return to “Ogólna dyskusja”