Witam wszystkich.
Mam dziwny przypadek z esp8266-01s i firmware supla inCan easy.
Na wstępie napisze tylko że korzystam z tego modułu dlatego że kiedyś kupiłem sporo i pomału go wykorzystuje.
Na ten moduł wgrywam firmware inCan easy odpowiedni dla flash 1MB. Uruchomiłem 12 takich modułów i wszystko ok, pracują do dziś.
Jednak niedawno przywracałem system na kompie( win 10 pro), następnie wgrałem odpowiedni sterownik do programator(ominąłem kod 10 sterownika poprawnie) i przy następnym wgrywaniu firmware na moje esp-01S jest również ok żadnych błędów( używam flash download tools v3.8.5). Po odłączeniu programatora i odłączeniu masy z GPIO0 uruchamiam mój moduł i nie mogę odnaleźć sieci supla na komputerze.
Jednak po chwili (dłuższej) sieć pojawia się, no to klik i się łącze. 192.168.4.1 i wyskakuje mi ekran konfiguracji wpisuje sieć hasło, serwer i email i klikam next. No i wtedy wyskakuje mi że brak połączenia z siecią. Sprawdzam widoczne sieci i supla jest ale nie połączona. Tak więc klikam ponownie połącz i dostaje komunikat że nie można połączyć się z siecią. Po 38 którymś tam razie udaje się połączyć ale znowu to samo. Pierwszy ekran konfiguracji i rozłącza się.
Tak więc próbuje od nowa wgrać soft- czyszcze pamięć blank 1MB, wgrywam ponownie bin po uprzednim sprawdzeniu adresów- wszystkie parametry wgrywania poprawne. i Znowu to samo najpierw problem ze znalezieniem sieci, potem się rozłącza i nie moge się ponownie połączyć. Myślę uszkodzony soft- więc pobieram ponownie, dalej to samo sieć jest ale nie mogę się połączyć. Pobieram inny soft np. wi fi socket i to samo. Próbuje różne softy wypróbowałem inne moduły nowe jak i również takie które już pracowały poprawnie. Nic. Dwa dni męczę się i nie wiem o co chodzi. Po wgraniu widzi sieć, łączy się a za chwile się rozłącza i nie pozwala połączyć się ponownie.
Czym to może być spowodowane? Czy po wgraniu nowego systemu na komputer powinienem w jakiś ustawieniach coś pozmieniać?
Sprawdzałem widoczność sieci na telefonie i tak na początku sieć pojawia się, a potem niknie mniej więcej w tym samym czasie jak rozłącza się na komputerze i już więcej jej nie widać.
To tak wygląda jakby moduł w pewnym momencie przestawał rozsyłać sieć.
Po zmianie systemu za pomocą tego programatora i jego sterownika wgrywałem suple do sonoff basic za pomocą nodemcu i było ok a na esp zrobił się problem.
Proszę o jakieś sugestie bo brakło mi pomysłów. Robiłem już takie zabiegi jak odinstalowanie sterownika programatora( na chpie pl2303hx) i ponowna instalacja, ponownie pobierałem nowego z innej strony flash download tools itd.
Za każdą podpowiedź dziękuje
Dziwny przypadek z rozgłaszaniem sieci w esp8266
-
Patryk
-
Modyolo12345
Witam.
Tak, wgrywałem za każdym razem po czyszczeniu plikiem blank, to dla mnie oczywiste.
Dziękuje za pomysł ale to nie to.
Tak, wgrywałem za każdym razem po czyszczeniu plikiem blank, to dla mnie oczywiste.
Dziękuje za pomysł ale to nie to.
-
Espablo
Wgraj to
viewtopic.php?p=73988#p73988
viewtopic.php?p=73988#p73988
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu.

-
Modyolo12345
Ok ale to już jutro.
Dzięki dam znać co jak.
Dzięki dam znać co jak.
-
Modyolo12345
Eh padł mi programator. Nie mam drugiego więc sprawdzę cokolwiek dopiero we wtorek popołudniu. A swoją drogą może coś z nim było nie tak i jakieś błędy przy wgrywaniu softu były. Mam nadzieję że tak bo to by rozwiązało mój problem. Dam znać we wtorek jak będę miał nowy.
-
Modyolo12345
Przyszedł nowy programator. Inny niż poprzedni, droższy ale według użytkowników lepszy.
I jak za machnięciem magicznej różdżki problem zniknął. Widocznie coś z tym starym było nie tak.
wydawało by się, że jeżeli wgrywa soft i nie wywala błędów czy coś w tym stylu to musi być ok. Widocznie po setnym wgranym sofcie miał już dość.
A co do tego softu co mi ESPABLO zaproponował to tak wgrałem go na esp8266-01S odpaliłem stronę konfiguracji, ustawiłem co mnie interesowało, tylko o co chodzi z tym administratorem i hasłem. Czy to ma zostać tak jak jest, czy mam wpisać jakieś swoje dane? Pytam bo po ustawienie różnych konfiguracji moduł nie rejestruje mi się w supli. Przeczytałem część tego wątku ale nie wywnioskowałem nic co by mi pomogło. Jakaś podpowiedź może czy muszę czytać cały wątek a trochę tego jest nie ukrywam.
Pozdrawiam
I jak za machnięciem magicznej różdżki problem zniknął. Widocznie coś z tym starym było nie tak.
wydawało by się, że jeżeli wgrywa soft i nie wywala błędów czy coś w tym stylu to musi być ok. Widocznie po setnym wgranym sofcie miał już dość.
A co do tego softu co mi ESPABLO zaproponował to tak wgrałem go na esp8266-01S odpaliłem stronę konfiguracji, ustawiłem co mnie interesowało, tylko o co chodzi z tym administratorem i hasłem. Czy to ma zostać tak jak jest, czy mam wpisać jakieś swoje dane? Pytam bo po ustawienie różnych konfiguracji moduł nie rejestruje mi się w supli. Przeczytałem część tego wątku ale nie wywnioskowałem nic co by mi pomogło. Jakaś podpowiedź może czy muszę czytać cały wątek a trochę tego jest nie ukrywam.
Pozdrawiam
-
Espablo
Hasło i login potrzebne jest tylko jak "wchodzisz" na moduł po nr IP
Tu masz szerszy opis. viewtopic.php?f=11&t=7133
Tu masz szerszy opis. viewtopic.php?f=11&t=7133
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu.

-
Modyolo12345
Hmm zapowiada się ciekawie szczególnie z tą zmianą numeru GUI na własny opis.
Nic biorę się do pracy a wątek zamykam.
Dzięki ESPABLO
Nic biorę się do pracy a wątek zamykam.
Dzięki ESPABLO