Hej. Z mojego punktu widzenia uważam, że jest gdzieś błąd w podłączeniu. 99% przypadków przy złych pomiarach wynika z błędu przy podłączaniu pomimo zapewnień, że wszystko jest dobrze. Podaj namiary na PW.
Daj info czy posiadasz jakiś falownik np. z pompy ciepła itp.
Błąd pomiaru
-
Adagio
Jedyny falownik mam do PV SolarEdge, nie mam pompy ciepła, klimatyzacji ani żadnych silników trójfazowych ani innych wysokiej mocy. Jedyne co generuje większy pobór to osuszacz powietrza bo po ostatniej powodzi miałem zalaną piwnicę i ją suszę, ale to są dwa osuszacze po 600 W.
Co może być źle podłączone, że aż takie są różnice w ilości pobranej energii? Oddana też odbiega, ale nie tak mocno. Mam wrzucony firmware 2.7.17 z bilansowaniem wektorowym, ale nie sądzę żeby to powodowało aż takie rozbieżności.
Załączam zdjęcie podłączenia, powyciągałem wszystko żeby było lepiej widoczne.
Przekładniki są na grubych przewodach wchodzących do tablicy strzałkami w stronę tablicy, MEW jest podłączony do wskaźnika obecności faz, fazy się zgadzają, nie mam pomysłu w czym może być jeszcze problem.
Zrobiłem test zdejmując przekładniki po zdjęciu z L1 w programie pobór wskazywany na tej fazie był 1 W, po zdjęciu L2 było 0 W, a po zdjęciu L3 -5W.
Co może być źle podłączone, że aż takie są różnice w ilości pobranej energii? Oddana też odbiega, ale nie tak mocno. Mam wrzucony firmware 2.7.17 z bilansowaniem wektorowym, ale nie sądzę żeby to powodowało aż takie rozbieżności.
Załączam zdjęcie podłączenia, powyciągałem wszystko żeby było lepiej widoczne.
Przekładniki są na grubych przewodach wchodzących do tablicy strzałkami w stronę tablicy, MEW jest podłączony do wskaźnika obecności faz, fazy się zgadzają, nie mam pomysłu w czym może być jeszcze problem.
Zrobiłem test zdejmując przekładniki po zdjęciu z L1 w programie pobór wskazywany na tej fazie był 1 W, po zdjęciu L2 było 0 W, a po zdjęciu L3 -5W.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
Kimczi
Witajcie,
Wczoraj zamontowane zostało mi mew 01 i dziwią mnie wskazania trochę, mam pv, który aktualnie produkuje energię, ale coś mi się nie zgadza, a przede wszystkim energia czynna pobrana jest większa niż oddanna a dzisiaj słoneczny dzień...
Wczoraj zamontowane zostało mi mew 01 i dziwią mnie wskazania trochę, mam pv, który aktualnie produkuje energię, ale coś mi się nie zgadza, a przede wszystkim energia czynna pobrana jest większa niż oddanna a dzisiaj słoneczny dzień...
Last edited by Kimczi on Sun Sep 06, 2020 12:55 pm, edited 2 times in total.
-
Kimczi
Zdjęcia
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
Kimczi
Kolejne
-
Kimczi
Cd
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
Przekładnik odwrotnie o ile nie było w momencie robienia screena produkcji na fazie nr 2 przekraczającej konsumpcję. Sprawdziłbym też pokrycie przekładników z fazami zasilającymi no i warto też uaktualnić oprogramowanie MEW-a do najnowszej wersji (nie widzę na screenie bilansu miedzyfazowego)
SUPLA.... Nareszcie w domu.