Firmware Multiboard

opuncja21@wp.pl
Posty: 16
Rejestracja: sob sie 01, 2020 7:26 pm

pn wrz 14, 2020 9:41 am

Używam Supli z modułami ESP8266 do:
- sterowania roletą
- monitorowania temperatury pieca CO i w razie potrzeby wyłączenia go przekaźnikiem (funkcja otwieranie furtki).
Routery WiFi w domu mam podłączone przez włączniki czasowe żeby w nocy się wyłączały.
Rano często widzę na apce w telefonie czerwone kropki co oznacza że ESP sie zawiesiło i muszę resetować.
Czy jest na to jakieś lekarstwo?
Awatar użytkownika
michael
Posty: 1140
Rejestracja: śr lis 09, 2016 8:00 am
Lokalizacja: Wojkowice

pn wrz 14, 2020 10:14 am

Espablo pisze:
sob wrz 12, 2020 6:12 am
Czy jest na to jakieś lekarstwo?
Wina tutaj może być firmware, modułu lub routera.
Zobacz co masz w last state na module po takim zawieszeniu
Kabel ucięty na miarę zawsze jest za krótki...
opuncja21@wp.pl
Posty: 16
Rejestracja: sob sie 01, 2020 7:26 pm

pn wrz 14, 2020 10:50 am

Dodam, że takim zawieszeniu dioda na module w ogóle nie mruga.
Czyli mam podpiąć komputer i z Arduino IDE i zobaczyć co wyświetla monitor?
Awatar użytkownika
Lucas
Posty: 623
Rejestracja: pn lip 31, 2017 7:11 am
Lokalizacja: Chrzanów

pn wrz 14, 2020 10:53 am

opuncja21@wp.pl pisze:
pn wrz 14, 2020 9:41 am
Routery WiFi w domu mam podłączone przez włączniki czasowe żeby w nocy się wyłączały.
Rano często widzę na apce w telefonie czerwone kropki co oznacza że ESP sie zawiesiło i muszę resetować.
Czy jest na to jakieś lekarstwo?
Może być tak jak pisze @michael Ja tam gdzie mam Shelly 1 z multiboardem, to te moduły po zaniku wifi nie podłączają się ponownie do sieci. Muszę je wtedy odłączyć od zasilania i wtedy dopiero łapią wifi.
Czy musisz wyłączać routery na noc?
8x Sonoff Basic, 1x Sonoff Touch, 2x ROW-02, 1x SRW-03, 1x SLW-01, 1x LIW-01, 1x Shelly 1v3, 2x Yunshan, 1x MoesHouse, 1x BW-SHP6, 2x Smart DGM, kilka modułów na D1 mini, LSC Smart, GH + Trådfri + RM mini 3 i notoryczny brak czasu na więcej...
Awatar użytkownika
michael
Posty: 1140
Rejestracja: śr lis 09, 2016 8:00 am
Lokalizacja: Wojkowice

pn wrz 14, 2020 11:09 am

Last state zobaczysz po przejściu w tryb konfiguracyjny, na stronie konfiguracyjnej modułu
Kabel ucięty na miarę zawsze jest za krótki...
opuncja21@wp.pl
Posty: 16
Rejestracja: sob sie 01, 2020 7:26 pm

pn wrz 14, 2020 11:17 am

michael pisze:
pn wrz 14, 2020 11:09 am
Last state zobaczysz po przejściu w tryb konfiguracyjny, na stronie konfiguracyjnej modułu
OK postaram się sprawdzić jak będę w domu.

Czy muszę wyłączać routery, nie muszę ale zawsze to jakaś oszczędność prądu . Tylko czy na pewno to jest przyczyna? Nie zawsze się tak dzieje. Dzisiaj np. moduł od rolety się nie zawiesił i rano roleta się ładnie z harmonogramu odsłoniła. Natomiast ten od pieca CO się zawiesił.
To tak wygląda, jak by komunikaty o błędach gdzieś się zbierały w pamięci modułu i w końcu wszystko się zapychało. Przydał by się w kodzie jakiś reset żeby moduł się restartował co kilka godzin.
Lampardzino
Posty: 7
Rejestracja: czw wrz 10, 2020 1:10 pm

pn wrz 14, 2020 3:51 pm

witam którą opcje przy wyborze przy wgraniu softu mam wybrać aby miec opcje użycia bramy i bramy garazowej ? który moduł ? sonof zwykły i bedą opcje zmiany jakby wyłacznika na bramowy?

i drugie pytanie ktory w github jest ten pierwszy plik co w supli jest jako BIN ?
bo ogolnie są dwa pliki zawsze i nie wiem ktory jest który
Awatar użytkownika
Lucas
Posty: 623
Rejestracja: pn lip 31, 2017 7:11 am
Lokalizacja: Chrzanów

wt wrz 15, 2020 7:28 am

Lampardzino pisze:
pn wrz 14, 2020 3:51 pm
witam którą opcje przy wyborze przy wgraniu softu mam wybrać aby miec opcje użycia bramy i bramy garazowej ? który moduł ? sonof zwykły i bedą opcje zmiany jakby wyłacznika na bramowy?

i drugie pytanie ktory w github jest ten pierwszy plik co w supli jest jako BIN ?
bo ogolnie są dwa pliki zawsze i nie wiem ktory jest który
To już trzeci temat, w którym pytasz o to samo :)
W pliku readme do softu masz napisane, gdzie (pod który adres) wgrać dany plik .bin
Ściągasz oba i ustawiasz odpowiednie wartości w programie do flashowania..
8x Sonoff Basic, 1x Sonoff Touch, 2x ROW-02, 1x SRW-03, 1x SLW-01, 1x LIW-01, 1x Shelly 1v3, 2x Yunshan, 1x MoesHouse, 1x BW-SHP6, 2x Smart DGM, kilka modułów na D1 mini, LSC Smart, GH + Trådfri + RM mini 3 i notoryczny brak czasu na więcej...
srdz
Posty: 31
Rejestracja: czw paź 31, 2019 10:41 am

czw wrz 17, 2020 11:02 am

Cześć.
czy ten soft obsługuje Si7021 ?
Wiem, że nie jest wymieniony na liście, ale może pod którymś z trzech wymienionych będzie zabierało dane z Si ?
Dziękuję.
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1554
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

ndz wrz 20, 2020 4:23 pm

srdz pisze:
czw wrz 17, 2020 11:02 am
Cześć.
czy ten soft obsługuje Si7021 ?
Wiem, że nie jest wymieniony na liście, ale może pod którymś z trzech wymienionych będzie zabierało dane z Si ?
Dziękuję.
https://github.com/Espablo/GUI-Generic/ ... -703945310
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nowości”