ESP w roli przycisku.

bicker

za mało jeszcze wiem ...

ale powoli już mi się rozjaśnia jak was czytam i na innych forach
a więc wracając do mojego problemu

moduł z ESP jest taki jak w poprzednich postach z Aliexpres zasilany z ładowarki do telefonu, jako układ wykonawczy jest najprostrza implementacja triaka, której schemat wygląda tak
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
ajurkowski

To standardowe optoizolowane sterowanie triakiem, tutaj nic nie powinno zawieść.

Tak jak już pisałem cyt. "Szukać należy na wejściu do ESP. Zapewne "dostał" sygnał zapal żarówkę i wysterował triaka. Może bug w programie, szukaj."
Z tego co pamiętam to ma być moduł załączający światełko, przyciskiem. To jest wejście - tutaj szukaj problemów. Nie naciskasz, a się zapala. Może bug w programie, albo niepoprawnie wykonane wejście które łapie syfy, niefiltrowane, a ESP łapie to jako naciśnięcie przycisku.
Powodzenia
bicker

hm...
może za blisko to wszystko...
Jak odfiltrować to wejście (kondensator równolegle ??, jaki ??)
ajurkowski

Niestety nie pomogę, nie widziałem schematu.
askori

Darek wrote:
bicker wrote:dziękuję za szybką odpowiedź
z elektroniką trochę lepiej mi pójdzie niż z programowaniem ...powinienem sobie poradzić ale każda podpowiedź mile widziana ..
jakąś podpowiedź znalazłem
http://www.esp8266-projects.com/2015/04 ... -mpsm.html
Do sterowania żarówkami z 230V zdecydowanie polecam zastosować triaki. Schemat z linku, który podałeś jest do tego idealny. Trzeba tylko pamiętać, żeby zastosowany triak miał dużo większy prąd przewodzenia niż ten , który popłynie przez żarówkę. Jeśli to jest pojedyncza żarówka niedużej mocy to jest to właściwie pomijalne, jeśli żarówek jest dużo to napewno należy na to zwrócić uwagę, wtedy też pojawić się może dodatkowy problem związany z chłodzeniem triaka co w puszce może być dość kłopotliwe.

Testowałem już taki układ (ESP i Włącznik ->Transoptor->Triak->Żarówka) i działał bez problemu
Witam,
czy zamawiał ktoś te płytki?
http://dirtypcbs.com/view.php?share=561 ... a77c1616d4
jest to sprawdzone źródło,(czy po zamówieniu przejdą płytki)?
z góry dzieki
bicker

Witam,
Tak zamówiłem
wykonanie oceniam na bardzo dobre, co prawda długo idzie, ale warto
części też już chyba wszystkie mam, więc w wolnej chwili przystępuję do montażu.
vcompl

[email protected] wrote:Zdjęcie w załączniku, na razie pajączek, ale działa (otwiera-zamyka bramę) :D. NodeMCU zdecydowanie upraszcza i potania, cały projekt (zwlaszcza jak kupujemy u znajomego chinczyka na Aliex... ;) ) i mamy z płytki 3V do zasilania pilota. Docelowo ponad połowę kabelków wyleci jako niepotrzebne. Zasilanie to najtańsza ładowarka do telefonu - daje radę. viewtopic.php?f=6&t=9&hilit=przycisk%2A#p24
Czy ktoś testował jaki model (WiFi ESP8266 + NodeMCU v2 - link do postu ze zdjeciem o jaki model chodzi) ma pobór prądu w czasie pracy z CLOUD.SUPLA? lub innymi słowy czym to można efektywnie zasilać poza standardową ładowarką (muszę zainstalować to na tzw polu - ogrodnictwo)
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Nie wiem jak z poborem na NodeMCU ale nasza płytka gniazdka wifi w szczycie (łączenie z wifi) pobiera 2,5W, a po połączeniu z serwerem 1W.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
bicker

Witam,
wczoraj zauważyłem kolejny problem (u mnie ze starym przyciskiem, który kiedyś był do dzwonka) otóż efekt podobny do drgania styków,
czy da się to problemowo wyeliminować ???
pzygmunt
Been thanked: 59 times

bicker wrote:Witam,
wczoraj zauważyłem kolejny problem (u mnie ze starym przyciskiem, który kiedyś był do dzwonka) otóż efekt podobny do drgania styków,
czy da się to problemowo wyeliminować ???
Napisz coś więcej
SUPLA.... Nareszcie w domu.

Return to “Ogólna dyskusja”