Na wstępie przepraszam jeśli źle szukałem odpowiedzi na moje nurtujące pytania.
Sprawa dotyczy Monitora Energii Elektrycznej ZAMEL MEV-01.
Mianowicie zakupiłem to urządzenie po to aby w domku w górach, gdzie nie mam routera stacjonarnego sprawdzić jak są obciążone poszczególne fazy zasilania oraz inne parametry sieci elektrycznej.
Posiadam telefon z androidem, z możliwością pracy jako router, udostępniania internetu itd.
Konfiguracja urządzenia poprzez przycisk i szybko migającą diodę jest możliwa. Podczas bezpośredniego połączenia się do sieci (niby urządzenie jest routerem) jestem w stanie wejść na podany adres IP z instrukcji i coś tam pozmieniać. .
- Wyjście z trybu programowania -
W momencie kiedy na telefonie tworzę sieć wifi (Router WiFi), w urządzeniu jest zapisana nazwa i jej hasło. W telefonie, w zakładce połączone urządzenia wyskakuje "ESP_3DEB9E". LTE włączone. Po włączeniu Aplikacji Supla -> dodaj urządzenie, wyskakuje komunikat "Zanim rozpoczniesz, połącz się z Internetem za pośrednictwem sieci WiFi, która będzie również wykorzystywana przez urządzenie wykonawcze do łączenia się z serwerem.
Teraz pojawiają się pytania:
1. Czy jest możliwość takiego połączenia "urządzenie" - telefon/router wifi/Lte?
2. Czy wszystkie moduły ZAMEL można tak podłączyć?
3. Czy jedyną opcją jest dodatkowy router lub dodatkowy telefon z możliwości postawienia routera i do niego łączenie się: urządzenie/a - router/tel - drugi telefon na którym jest aplikacja?
Przetestowałem z drugim tel. i działa, ale nie zawsze jestem w górach w kilka osób ?
W sumie te moduły są ciekawą opcją na sterowanie domkiem w górach...
Pozdrawiam
"Nowicjusz" - Marcin