Zabudowa ESP8266 z DS18B20 i zasilanie 3V3

Zamber

Witam
Chcę zabudować ESP8266 z czujnikiem DS18B20 w takiej obudowie po zasilaczu 230/18, bo akurat mam takich kilka.
Image

W środku będzie zasilacz 230VAC-24VDC/5VDC...bo akurat mam kilka takich wolnych.
Image

Z 5V zasilę DS18B20, a na potrzeby zasilenia ESP sprzedali mi w sklepie taką przetwornicę
Image

Przetwornica ma zakres wejściowy 4,5-28V na 0,8-20V. Niestety, przy zasilaniu jej z 5V nie sposób ustawić żądanego poziomu 3,3V. Napięcie skacze od 2,4 do 3,8V. Można ustawić napięcie w miarę stabilne, ale przy zasilanu z 24V, no ale wtedy pozostaje problem zasilenia czujnika DS.
Czy stabilizator LM1117 z dwoma kondensatorami zasilony z 5V będzie odpowiedni do zasilenia ESP, czy znowu może okaże się, że 5V jest za niskie do wysterowania go?
Może macie jakieś swoje sprawdzone patenty na zabudowywanie modułów ESP w jednej zgrabnej obudowie bez oddzielnych zasilaczy?
wojtas567

LM1117 3v3 wystarczy i koniecznie te kondensatory i będzie git
Pozdrawiam
Wojtek
wojtas567

Tylko tego DS przypadkiem w tej obudowie nie montuj.
Koniecznie kabelek ok 10 - 20 cm i będzie wiarygodna temperatura
Pozdrawiam
Wojtek
Zamber

wojtas567 wrote: Thu Jan 26, 2017 9:40 pm Tylko tego DS przypadkiem w tej obudowie nie montuj.
Koniecznie kabelek ok 10 - 20 cm i będzie wiarygodna temperatura
Tak, wziąłem to pod uwagę. Trochę by przekłamywał od zasilacza. Wyprowadzę go w ładnej rurce i jeszcze w środku odizoluję termicznie.
A co do kondensatorów, to jakieś zalecane wartości na wejściu i wyjściu? Bo różnie na schematach w internecie to wygląda. Czasami 2 x 10uF, czasami na wejściu 10uF a wyjściu 100uF albo jeszcze inaczej.
slawek

Pojemność zależy od jakości użytego zasilacza, myślę, że powinno wystarczyć 10 i 100uF, jeśli takie już masz, dodaj tylko równolegle 100nF - przynajmniej na wyjściu 3.3V, najlepiej z obu stron.
Oczywiście jak najbliżej nóżki zasilania ESP.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
michael

Taką zabudowę z czujnikiem w takiej obudowie widziałem u kolegi Lechu_ i z tego co wiem z powodzeniem mu to działa.
Może wypowie się jak to u niego jest zbudowane :P
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
maffiu

ja mam zamiar zrobić na wemosie + zasilanie 230v/5v i w moim przypadku jeszcze dojdzie przekaźnik
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Rlech

Ja zrobiłem sobie 4 takie na ESP-01 i śmigają już od kilku miesięcy. Zasilam z 5V. Co prawda termometr jest za blisko układów i do obudowy nie da się tego włożyć.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Lechu_
Has thanked: 1 time

Mam taka sama przetwornice regulowana jak w pierwszym poscie. Udalo mi sie ustawić (nie bez małych problemów) napiecie 3.3 do zasilania esp. Z tego samego zasilania korzysta czujnik temperatury, wszystko działa stabilnie i bez najmniejszych problemów. Czujniki mam wyprowadzine na zewnatrz zasilacza z ok 10cm kablem. Wartości temperatury prawie identyczne z wzorcowym termometrem elektronicznym.

Return to “Pomoc”