Witajcie. Jestem kompletnym laikiem w temacie elektroniki i programowania. Przez przypadek trafiłem na informacje o możliwościach przełączników sterowanych przez wifi. I niestety mam problem z rozpoczęciem.
Na początek na tapetę trafił Sonoff TH16 z czujnikiem temperatury i wilgotności - oczywiście wgrana Supla.
Rejestracja na stronie Supla.org, instalacja aplikacji na telefonie ( android ) - i zaczynają się schody.
Nie mogę dodać urządzenia do aplikacji.
Szukam w miarę przystępnych informacji krok po kroku o co w tym wszystkim chodzi aby jakoś to zrozumieć.
Na stronie pojawiają sie takie pojęcia jak
- lokalizacja - co to ?
- identyfikatory dostępu - smartfon i urządzenia
Czy dodawane urządzenia powinny miś te same identyfikatory ?
Kurcze nawet sam nie wiem o co pytać.
Pomóżcie zacząć krok po kroku. Może jest to gdzieś już opisane. Siedzę na forum dwa dni i nie mogę tego odnaleźć.
pozdrawiam
Jak zacząć ?
-
flowerek
Tak na początek polecam dokladną lekture instrukcji ze strony zamela...
https://www.zamel.com/pl/supla/sbw-01- ... ja3.pdf
oraz cykl filmików z kanalu vteka na youtube
https://youtu.be/9DpOwdhsqc0
Mysle ze to ci pozwoli zrozumiec o co chodzi z uruchomieniem supli na gotowych modułach zamela.
Inne moduły i wgrywanie na nie oprogramiwania supla to juz inna bajka i jak dla mnie dlugie godziny spędzone na forum i z lutownicą w ręku.
https://www.zamel.com/pl/supla/sbw-01- ... ja3.pdf
oraz cykl filmików z kanalu vteka na youtube
https://youtu.be/9DpOwdhsqc0
Mysle ze to ci pozwoli zrozumiec o co chodzi z uruchomieniem supli na gotowych modułach zamela.
Inne moduły i wgrywanie na nie oprogramiwania supla to juz inna bajka i jak dla mnie dlugie godziny spędzone na forum i z lutownicą w ręku.
11xSRW-01, 1x Sonoff mini, 3xSonoff SV, 5xSonoff S26, 4xSonoff Basic, 1xGosund Sp-111, 1xSonoff Touch, 1xH801, czujnik poczty DIY, 1x Loratap, 1x MiniTiger , 1 x zawór wody BQ05 DIY, 2xSBW-02, Auraton: MC, HC, Flood Valve, Flood Sensor (test trwa)
-
Shafter
Jak masz wgraną suplę do modułu a nie dodaje się z aplikacji to połącz się z jego siecią wifi (długa nazwa SUPLA-xxxx) i wpisz w przeglądarce 192.168.4.1. Stronę uzupełnij danymi z panelu startowego supli czyli numer lokalizacji, hasło i danymi twojej sieci wifi.
Zapisz, zrestartuj i zobaczysz go w panelu supli. Od tego miejsca będzie z górki.
Zapisz, zrestartuj i zobaczysz go w panelu supli. Od tego miejsca będzie z górki.
-
oskarch
Coś idzie nie tak. Loguje się do urządzania do jego ustawień. W zasadzie jedynym parametrem do wpisania jest hasło wifi. Wpisuje, restartuje urządzenie i lampka wolno miga. Na telefonie pojawia się komunikat, że sieć supła nie ma dostępu do internetu - klikam TAK i dalej bez efektu. Nie widać urządzenia ani w aplikacji ani na stronie. Załączam screeny z widoku ustawień urządzenia i dodatkowo screen po dodaniu urządzenia w aplikacji
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
oskarch
Na moim koncie na supła cloud dodawanie urządzeń jest aktywne a mimo to jest komunikat, że rejestracja nie jest aktywna. Nie wiem już co robić.
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
Najnowsza Aplikacja sama włącza w tle dodawanie urządzeń (prosi o hasło). Sądzę, że Twój firmware ma jakiś błąd albo to komunikat, który świadczy o tym, że jak tylko zrestartujesz moduł to się połączy prawidłowo z serwerem.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
-
oskarch
Problem rozwiązany. To moje początki z Suplą. Usunąłem konto i odinstalowałem aplikacje. Stworzyłem konto od nowa, zainstalowałem aplikacje i bingo - dziala. Od razu znalazł urządzenie. Jedna przy dodawani urządzenia też był komunikat że rejestracja wyłączona a jednak przyjął.
Dziękuję za próby pomocy.
Dziękuję za próby pomocy.