Supla - kilka czujników temperatury
-
Gang
basic
Tu jest za mało miejsca abym wszystko mógł wypisać, co mam z supli 
-
Gang
Jeden na 8 
Wszystkie 8 pod jednym pinem.
Wszystkie 8 pod jednym pinem.
-
Gang
Dostałem kilka wiadomości jak mieć kilka czujników pod jednym sonoffem.
Materiały.
Sonoff Basic.
DS18B20 (max 8 sztuk)
Pull up czyli rezystor 4.7k
A więc tak:
Sonoff Basic ma dwie wersje: (RX to GPIO3, TX to GPIO1 w softach) Trzeba tam wgrać albo albo soft do termostatu: @krycha88 << mówimy dziękujemy!
viewtopic.php?f=24&t=5276&hilit=termostat+krycha
Albo najnowszy soft na forum chyba od: @Espablko i @krycha88
viewtopic.php?f=11&t=7133
Instalacja na termometry u mnie wygląda tak:
1. W sonoffie pod obudową jest założony pull up pomiędzy 3v3 a gpio3 (RX)
2. Jeden kabelek z 3 żyłami idzie do puszki instalacyjnej i tam dzieli się na wszystkie termometry. (łączymy/skręcamy/lutujemy kabelki, masy z masami, zasilanie z zasilaniami, daty z datami)
3. Termometr który mierzy temp w pomieszczeniu jest na puszcze, pozostałe są przyczepione do rurek od CO. (miałem pod ręką jakąś silikonową pastę przewodzącą to poprawiłem trochę styk;) )
Do boju, to nic trudnego. Soft się wgrywa jak każdy inny. ustawienia softu są w tematach.
Jedyna zmiana jest taka, że pod jeden pin podłącza się kilka kabelków a nie jeden. (można jeden a potem go rozdzielić
)
Materiały.
Sonoff Basic.
DS18B20 (max 8 sztuk)
Pull up czyli rezystor 4.7k
A więc tak:
Sonoff Basic ma dwie wersje: (RX to GPIO3, TX to GPIO1 w softach) Trzeba tam wgrać albo albo soft do termostatu: @krycha88 << mówimy dziękujemy!
viewtopic.php?f=24&t=5276&hilit=termostat+krycha
Albo najnowszy soft na forum chyba od: @Espablko i @krycha88
viewtopic.php?f=11&t=7133
Instalacja na termometry u mnie wygląda tak:
1. W sonoffie pod obudową jest założony pull up pomiędzy 3v3 a gpio3 (RX)
2. Jeden kabelek z 3 żyłami idzie do puszki instalacyjnej i tam dzieli się na wszystkie termometry. (łączymy/skręcamy/lutujemy kabelki, masy z masami, zasilanie z zasilaniami, daty z datami)
3. Termometr który mierzy temp w pomieszczeniu jest na puszcze, pozostałe są przyczepione do rurek od CO. (miałem pod ręką jakąś silikonową pastę przewodzącą to poprawiłem trochę styk;) )
Do boju, to nic trudnego. Soft się wgrywa jak każdy inny. ustawienia softu są w tematach.
Jedyna zmiana jest taka, że pod jeden pin podłącza się kilka kabelków a nie jeden. (można jeden a potem go rozdzielić
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
MadOnion78
Fajnie to opisałeś, mam natomiast pytanie jak robiłeś połączenie czujników do sonoff'a? Goldpiny czy może ARK ze złączem stykowym czy jeszcze jakoś inaczej. Chce się za to zabrać z 4 czujnikami i wolę zrobić to raz a stabilnie i porządnie.
Edyta: ok cofam pytanie
pkt. 3
Edyta: ok cofam pytanie
3x SRW-01, 1x mSRW-01, 7x ROW-02, 2x SBW-02, 2x LIW-01, 1x SLW-02, 1x SLW-02, 1x MEW-01, 1x DIW-01, RNW-01 
-
Gang
Gold piny wlutowane.
łatwiej programować. Pull up już na kabelkach wpiętych do goldpinów zrobiony.
łatwiej programować. Pull up już na kabelkach wpiętych do goldpinów zrobiony.
-
MadOnion78
Ale z tym rozgałęzieniem poza obudową basic'a to fajny pomysł - odgapiam.
3x SRW-01, 1x mSRW-01, 7x ROW-02, 2x SBW-02, 2x LIW-01, 1x SLW-02, 1x SLW-02, 1x MEW-01, 1x DIW-01, RNW-01 
-
Gang
To co w środku na obudowie wystaje to ds bez obudowy, dużo mniejsza bezwładność, bardzo dobrze mierzy temperaturę powietrza 
-
MadOnion78
Poszedłem w tym kierunku.
Aktualnie testuje na 4 czujnikach i śmiga.
Naporu nie wytrzymał wł. micro
Aktualnie testuje na 4 czujnikach i śmiga.
Naporu nie wytrzymał wł. micro
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
Lucas
Fajny pomysł z wykorzystaniem RJ. Zalega mi trochę wtyków RJ11, ale nie pomyślałem żeby je wykorzystać do podłączenia DS.
Nie mam niestety takiego "patchpanelu"
Nie mam niestety takiego "patchpanelu"