BLE Supla Gateway - wyzwanie dla programistów
-
Robert Błaszczak
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 27 times
Ok, spróbuj powoli od początku. To bardzo dobra decyzja z Twojej strony. W razie czego mój numer telefonu jest na mojej stronie. Jutro możesz dzwonić jakby co.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak
-
kuris
powiedz mi proszę jeszcze czy adresy MAC z czujników trzeba gdzieś wpisywać czy one są tylko do naszej informacji ??
bo widzę że tu są pola przygotowane pod adres MAC
[program:mi-th-0]
command=python3 ./LYWSD03MMC.py --device xx:xx:xx:xx:xx:xx --battery --round --debounce --name th0 --callback save-to-file.sh
directory=/home/pi/supla-mi-th
autostart=true
autorestart=true
user=pi
bo widzę że tu są pola przygotowane pod adres MAC
[program:mi-th-0]
command=python3 ./LYWSD03MMC.py --device xx:xx:xx:xx:xx:xx --battery --round --debounce --name th0 --callback save-to-file.sh
directory=/home/pi/supla-mi-th
autostart=true
autorestart=true
user=pi
-
Robert Błaszczak
Tak, właśnie w miejsce tych xx:xx:xx:xx:xx:xx
Dzięki temu bramka "wie", z którego czujnika otrzymuje dane.
Jeszcze małe objaśnienie, abyś sobie poukładał w głowie, jak to wszystko działa. Skrypt Supla Virtual Device (SVD) tworzy w Supla Cloud wirtualne urządzenia, których dane są w plikach tekstowych. Może to być np. wirtualna brama wjazdowa, gdzie w pliku tekstowym wartość 0 oznacza bramę zamkniętą, a wartość 1 - otwartą. I w zależności od zawartości tego pliku tekstowego (0 lub 1) taki stan bramy będzie się pokazywał w aplikacji SUPLA. Innym typem wirtualnych urządzeń jest właśnie czujnik temperatury i wilgotności. Tu wartości z trzech linii w pliku tekstowym są przekazywane do SUPLI jako temperatura, wilgotność i poziom baterii.
Skrypt LYWSD03MMC.py (który pobierany jest przy pomocy polecenia wget) odpowiada za komunikację z czujnikami Xiaomi LYWSD03MMC przy pomocy Bluetooth 4 LE. Ten skrypt odpytuje konkretny czujnik (jego mac adres) i zapisuje dane do pliku przypisanemu temu czujnikowi.
Dzięki temu bramka "wie", z którego czujnika otrzymuje dane.
Jeszcze małe objaśnienie, abyś sobie poukładał w głowie, jak to wszystko działa. Skrypt Supla Virtual Device (SVD) tworzy w Supla Cloud wirtualne urządzenia, których dane są w plikach tekstowych. Może to być np. wirtualna brama wjazdowa, gdzie w pliku tekstowym wartość 0 oznacza bramę zamkniętą, a wartość 1 - otwartą. I w zależności od zawartości tego pliku tekstowego (0 lub 1) taki stan bramy będzie się pokazywał w aplikacji SUPLA. Innym typem wirtualnych urządzeń jest właśnie czujnik temperatury i wilgotności. Tu wartości z trzech linii w pliku tekstowym są przekazywane do SUPLI jako temperatura, wilgotność i poziom baterii.
Skrypt LYWSD03MMC.py (który pobierany jest przy pomocy polecenia wget) odpowiada za komunikację z czujnikami Xiaomi LYWSD03MMC przy pomocy Bluetooth 4 LE. Ten skrypt odpytuje konkretny czujnik (jego mac adres) i zapisuje dane do pliku przypisanemu temu czujnikowi.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Robert Błaszczak
-
kuris
Bardzo ale to bardzo dziękuję za wsparcie techniczne, już wszystko pięknie działa.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
Robert Błaszczak
Super. A wiesz, gdzie robiłeś błąd? Bo może warto w poradniku zwrócić na coś uwagę?
Ps. Widzę, że kolega z Krakowa lub z okolic
Ps. Widzę, że kolega z Krakowa lub z okolic
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Robert Błaszczak
-
kuris
Na pewno adresy MAC. W poradniku nic nie ma opisane ze trzeba je wpisać w plikach koniguracyjnych :
sudo nano /etc/supervisor/conf.d/mi-th0.conf
A też byly problemy przy instalacji Bluetooth nie chciał mi pobrać paczki, ale po restarcie maliny startowało.
No i oczywiscie mój brak wiedzy podstawowej
Ps. Żywiec
u nas się mówi Pole a u niektórych Dwór. 
A też byly problemy przy instalacji Bluetooth nie chciał mi pobrać paczki, ale po restarcie maliny startowało.
No i oczywiscie mój brak wiedzy podstawowej
Ps. Żywiec
-
kuris
Mieszkam w bloku a za blokiem mam drogę
Nie przegadasz Pole od małego i tak zostanie. 
-
Robert Błaszczak
kuris wrote: Sun Oct 04, 2020 6:31 pm Na pewno adresy MAC. W poradniku nic nie ma opisane ze trzeba je wpisać w plikach koniguracyjnych :
Słuszna uwaga, uzupełnione.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Robert Błaszczak
-
lukosław
Cześć,
Moglibyście podzielić się swoimi doświadczeniami odnośnie tempa zużycia baterii w czujnikach? Gdzieś obiło mi się o oczy, że zależy to odległości bramki od czujnika itp, ale zakładając że nie mamy żadnych ekstremalnych przypadków, to na jaki czas życia baterii można przeważnie liczyć?
Moglibyście podzielić się swoimi doświadczeniami odnośnie tempa zużycia baterii w czujnikach? Gdzieś obiło mi się o oczy, że zależy to odległości bramki od czujnika itp, ale zakładając że nie mamy żadnych ekstremalnych przypadków, to na jaki czas życia baterii można przeważnie liczyć?