Wrzuć sobie najnowszą wersję obsługi board ESP8266. Aktualnie jest 2.7.4. W starszych pewnie ta metoda softAP przyjmoała inne parametryshimano73 wrote: Mon Oct 05, 2020 5:47 pm Szukam pomocy , chciałbym zająć się nową biblioteką ale aby móc czasem zajrzeć do starej stworzyłem sobie nowy profil na laptopie.
Zainstalowałem nowe arduino (1.8.13) i potrzebne biblioteki i płytk (esp 2.4 ) Niestety podczas kompilacji GUI Generic , pojawiły się błędy z którymi sobie nie radzę. Pewnie brakuje jeszcze czegoś brakuje ale nie wiem czego.
Kompilacja się wysypuje w pliku SuplaConfigESP.cpp
GUI Generic
-
klew
- Has thanked: 135 times
- Been thanked: 137 times
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
shimano73
- Been thanked: 1 time
No i pomogłoklew wrote: Mon Oct 05, 2020 8:49 pmWrzuć sobie najnowszą wersję obsługi board ESP8266. Aktualnie jest 2.7.4. W starszych pewnie ta metoda softAP przyjmoała inne parametryshimano73 wrote: Mon Oct 05, 2020 5:47 pm Szukam pomocy , chciałbym zająć się nową biblioteką ale aby móc czasem zajrzeć do starej stworzyłem sobie nowy profil na laptopie.
Zainstalowałem nowe arduino (1.8.13) i potrzebne biblioteki i płytk (esp 2.4 ) Niestety podczas kompilacji GUI Generic , pojawiły się błędy z którymi sobie nie radzę. Pewnie brakuje jeszcze czegoś brakuje ale nie wiem czego.
Kompilacja się wysypuje w pliku SuplaConfigESP.cpp
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Wezmę udział w Supla Offline Party 2024
Wezmę udział w Supla Offline Party 2024
-
jarsyb
u mnie na 8266 4Mb również nie da rada aktualizować ten sam błąd co na zwykłym esp, nie wiem czym to jest spowodowane? może jakoś inaczej trzeba wgrać pierwszy soft.Espablo wrote: Mon Oct 05, 2020 7:59 pm Nie ma znaczenia czy to jest 8266 czy 8285. Ważna jest ilość pamięci. Jeśli jest to 1Mb tak jak 8285 to nie da rady.
ustwienia esptool:
1)
xxx/esptool/esptool.py -p /dev/ttyUSB0 erase_flash
2)
xxx/esptool/esptool.py -p /dev/ttyUSB0 \
--baud 115200 write_flash -fs 4MB -fm dout -ff 40m \
0x00000 xxx/xxx/xxx/GUI-Generic.bin
Istnieją 10 rodzaje ludzi - ci którzy rozumieją binarnie i ci którzy nie.
-
Espablo
Bo gotowe bin są przygotowane dla modułów z 1Mb na pokładzie tak aby każdy mógł go sobie wgrać. Jeśli chcesz mieć aktualizacje online to musisz sobie skompilować i wgrać soft w Arduino IDE dla esp8266 4Mb. Po tym zabiegu bedziesz miał możliwość aktualizacji online ale tylko dla kompilacji 4Mbjarsyb wrote: Tue Oct 06, 2020 5:25 pm u mnie na 8266 4Mb również nie da rada aktualizować ten sam błąd co na zwykłym esp, nie wiem czym to jest spowodowane? może jakoś inaczej trzeba wgrać pierwszy soft.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu.

-
jarsyb
Dzieki:) a to nie wiedziałem o tym. Jutro się zajmę kompilacją i zobaczę co z tego wyjdzie. PozdrawiamEspablo wrote: Tue Oct 06, 2020 5:40 pmBo gotowe bin są przygotowane dla modułów z 1Mb na pokładzie tak aby każdy mógł go sobie wgrać. Jeśli chcesz mieć aktualizacje online to musisz sobie skompilować i wgrać soft w Arduino IDE dla esp8266 4Mb. Po tym zabiegu bedziesz miał możliwość aktualizacji online ale tylko dla kompilacji 4Mbjarsyb wrote: Tue Oct 06, 2020 5:25 pm u mnie na 8266 4Mb również nie da rada aktualizować ten sam błąd co na zwykłym esp, nie wiem czym to jest spowodowane? może jakoś inaczej trzeba wgrać pierwszy soft.
Istnieją 10 rodzaje ludzi - ci którzy rozumieją binarnie i ci którzy nie.
-
LukaszH
Espablo miałbym dużą prośbę aby dodać opcję z poziomu GUI wybór sposobu sterowania przyciskami w funkcji rolet. O ile dobrze rozumiem to chodzi o willTrigger czyli jak wciśnięty przycisk to wykonuje akcje open/close ale gdy puści się przycisk to stop.
Tylko na to czekam bo cały soft działa genialnie ale brakuje mi tego do moich żaluzji fasadowych
Ewentualnie daj znać czy w ogóle to możliwe, a jeśli tak to tak mniej więcej do kiedy wstrzymać sie z instalacją modułów w puszki 
Tylko na to czekam bo cały soft działa genialnie ale brakuje mi tego do moich żaluzji fasadowych
-
Espablo
Nie planuję termostatu
Pracuję teraz nad przyciskami. Może do soboty będzie gotowe.LukaszH wrote: Thu Oct 08, 2020 3:48 pm Ewentualnie daj znać czy w ogóle to możliwe, a jeśli tak to tak mniej więcej do kiedy wstrzymać sie z instalacją modułów w puszki![]()
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu.

-
LukaszH
Super wiadomość ! - trochę czuję się jak dziecko które czeka na prezent pod choinką
-
PuteR
Espablo czy dało by radę dodać możliwość wyboru świecenia diody?? Tak by wskazywała stan przekaźnika.